Przepisy

Surówka z kiszonej kapusty - prosty przepis krok po kroku na smaczną surówkę

Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka29.10.20234 min.
Surówka z kiszonej kapusty - prosty przepis krok po kroku na smaczną surówkę

Surówka z kiszonej kapusty to prosty w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny dodatek do wielu dań. Choć kojarzy się głównie z zimą, to warto przyrządzać ją przez cały rok. Zarówno sama kiszona kapusta, jak i surówka z niej przygotowana mają szereg właściwości zdrowotnych i odżywczych. Poznajcie przepis krok po kroku na wyjątkowo smaczną surówkę z kiszonej kapusty, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Przekonajcie się, jak łatwo przygotować ten zdrowy dodatek!

Jak przygotować smaczną surówkę z kiszonej kapusty?

Surówka z kiszonej kapusty należy do bardzo prostych w wykonaniu surówek, które nie wymagają gotowania ani długiego przyrządzania. Cały sekret tkwi w doborze odpowiednich składników i przypraw, które podkreślą smak kiszonej kapusty. Podstawowym składnikiem będzie oczywiście kiszona kapusta. Można wykorzystać zarówno kapustę kiszoną samodzielnie, jak i tę kupioną w sklepie. Dobrze sprawdzają się różne odmiany - zarówno biała, jak i czerwona kapusta.

Kiszona kapusta - właściwości zdrowotne i kaloryczność

Kiszona kapusta ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i urodę. Jest niskokaloryczna, zawiera mało cukrów prostych, a dużo błonnika, witamin z grupy B, witaminy C, kwas foliowy, żelazo i potas. Działa antybakteryjnie i wzmacnia odporność. Ponadto, ze względu na zawartość probiotyków, poprawia pracę jelit i florę bakteryjną. Dostarcza także cennych antioxidantów. 100 g kiszonej kapusty to zaledwie ok. 20-30 kcal.

Przepis krok po kroku - jak zrobić prostą surówkę z kiszonej kapusty

Oto przepis na przepyszną surówkę z kiszonej kapusty krok po kroku:

  1. Kiszoną kapustę dokładnie odsączamy z zalewy octowej. Można ją lekko odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
  2. Kapustę drobno siekamy lub tniemy w paski.
  3. Dodajemy starte na tarce o grubych oczkach jabłko (najlepiej kwaśne odmiany) oraz opcjonalnie startą marchew.
  4. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz posiekane lub starta jabłko.
  5. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem (według uznania).
  6. Całość dokładnie mieszamy. Gotowa surówka powinna mieć pożądaną konsystencję.

Jakie dodatki warto dodać do surówki z kiszonej kapusty?

 Surówka z kiszonej kapusty - prosty przepis krok po kroku na smaczną surówkę

Klasyczna surówka oprócz kapusty i jabłka zawiera zazwyczaj marchew. Jednak można do niej dodać również inne składniki, które wzbogacą smak i właściwości:

  • natka pietruszki lub koperku
  • posiekane orzechy (np. włoskie lub ziemne)
  • rodzynki
  • jabłko
  • świeży ogórek
  • cebula

Kiedy podawać surówkę z kiszonej kapusty? Idealna na obiad!

Surówka z kiszonej kapusty świetnie pasuje jako dodatek do wielu dań, zwłaszcza mięsnych. Doskonale sprawdzi się jako element obiadu - można ją podawać np. z kotletem, pulpety, pierogami, gołąbkami czy gulaszem. Stanowi świetne uzupełnienie schabowego. Kiszona kapusta dodana do surówki zapewnia niepowtarzalny, charakterystyczny smak i aromat.

Jak przechowywać i jak długo zachowuje świeżość surówka z kiszonej kapusty?

Przygotowaną surówkę należy przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku. W temperaturze około 4-6°C zachowa świeżość przez około 3-4 dni. Im dłużej będzie stała, tym bardziej kapusta straci chrupkość i stanie się miękka.

Surówka z kiszonej kapusty - przepis w wersji wege i wegańskiej

Surówka z kiszonej kapusty jest naturalnie daniem wegetariańskim i wegańskim. Wegański przepis nie będzie zawierał żadnych składników odzwierzęcych, np. miodu. Wege wersję można wzbogacić np. rodzynkami, orzechami lub świeżymi ziołami. Taka surówka stanowi zdrową i sycącą przekąskę.

Surówka z kiszonej kapusty - czy mogą jeść dzieci i osoby na diecie?

Surówka z kiszonej kapusty jest odpowiednia dla dzieci i osób na dietach, np. odchudzającej. Ze względu na niską kaloryczność i wysoką zawartość błonnika oraz witamin, może być elementem zdrowych posiłków. Jedynie w przypadku niemowląt warto zachować umiar i podawać niewielkie ilości ze względu na kwasowość.

Podsumowanie

Surówka z kiszonej kapusty to prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna i zdrowa przekąska lub dodatek do dań obiadowych. Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne kiszonej kapusty. Z powodzeniem sprawdzi się w wersji wege, dla dzieci i osób na diecie. Przepis krok po kroku pozwoli przyrządzić wyjątkowo apetyczną surówkę, idealną do serwowania np. z kotletem lub gołąbkami.

Najczęstsze pytania

Kiszoną kapustę wykorzystywaną do surówki nie gotujemy. Surówka ma formę surową, dlatego wszystkie składniki łączymy ze sobą bez obróbki termicznej.

Do surówki można użyć zarówno białej, jak i czerwonej kapusty kiszonej. Według uznania i upodobań smakowych.

Wystarczy pominąć składniki odzwierzęce, np. miód czy majonez jajeczny i zastąpić je składnikami roślinnymi, np. syropem z agawy, majonezem sojowym.

Tak, przygotowaną surówkę można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Po rozmrożeniu należy ją od razu spożyć.

W lodówce surówka z kiszonej kapusty zachowuje świeżość przez ok. 3-4 dni.

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 5.00 Liczba głosów: 1

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak stworzyć kuchnię przyjazną dla dzieci: Pomysły na dania dla najmłodszych
  2. Ciasto bananowe: Odkryj słodką przyjemność w bananowym wydaniu
  3. Makaron faszerowany mięsem mielonym - przepis, nadziewany mięsem
  4. Sekret przepisu na śledzie Tomeka Strzelczyk.
  5. Jak długo gotować bigos? Ile gotujemy bigosa? Nasz przepis na tradycyjny bigos krok po kroku
Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka

Cześć! Jestem Elżbieta i serdecznie. Na tym blogu, gdzie przybliżę Wam świat kulinariów, gotowania i przepisów. Kocham gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego chcę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami kulinarnymi i inspiracjami kulinarymi. 

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły