Przepisy

Co zrobić z frytkami na obiad - pomysły i przepisy

Autor Jędrzej Kubiak
Jędrzej Kubiak29.12.20236 min.
Co zrobić z frytkami na obiad - pomysły i przepisy

Co do frytek na obiad - to świetny pomysł! Frytki pasują do wielu dań i potraw, są chrupiące i smaczne. W tym artykule znajdziesz ciekawe przepisy i pomysły na to, jak urozmaicić obiad przy pomocy frytek.

Kluczowe wnioski:
  • Frytki można podawać nie tylko do mięsa, ale także do zup czy sałatek.
  • Dzięki frytkom obiad staje się smaczniejszy i ciekawszy.
  • Z frytek można przygotować wiele ciekawych dań np. placki ziemniaczane.
  • Frytki sprawdzą się zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.
  • Warto eksperymentować i łączyć frytki z różnymi składnikami.

Jak przygotować frytki na obiad

Frytki to uniwersalny dodatek, który można podawać praktycznie do każdego dania. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Warto przygotować je w domu, aby były chrupiące i rumiane. Przed smażeniem frytek, trzeba obrać ziemniaki i pokroić je w słupki lub cienkie plasterki. Najlepiej użyć ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi.

Przed smażeniem warto frytki opłukać zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Dzięki temu będą chrupiące. Do smażenia najlepiej użyć głębokiego oleju roślinnego np. rzepakowego. Frytki powinny się zanurzać w oleju, inaczej będą tłuste tylko z jednej strony. Smażymy na złoty kolor. Tak przygotowane frytki idealnie pasują do obiadu.

Jakie ziemniaki wybrać na frytki

Nie każde ziemniaki nadają się idealnie na frytki. Najlepsze będą odmiany mączyste i dość młode, które po usmażeniu są puszyste i chrupiące w środku. Znakomicie sprawdzą się ziemniaki typu astoria, bellarosa czy victor.

Młode ziemniaki mają cieńszą skórkę, która jest delikatniejsza i łatwiej oddziela się od miąższu podczas smażenia. Ponadto młode bulwy są bogatsze w skrobię.

Frytki z mięsem i warzywami na obiad

Frytki można podawać nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także łączyć bezpośrednio z mięsem i warzywami. Takie dania są sycące i stanowią smaczny, domowy obiad. Jednym z pomysłów jest przygotowanie aluminiowych łódeczek.

Na blasze wykładamy kawałki folii aluminiowej. W każdej łódeczce układamy frytki, kawałki kurczaka lub indyka i warzywa np. cukinię, pomidora, cebulkę. Przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Zawijamy łódeczki i pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.

Frytki z kurczakiem i brokułem

W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa można użyć sera żółtego, białego lub tofu. Kurczaka można zastąpić kiełbasą, klopsikami albo szynką. Warzywa dobierz wedle uznania i podaj na ciepło z ulubionym sosem lub majonezem.

Frytki w aluminiowej łódeczce z kurczakiem i szpinakiem, posypane parmezanem i polane sosem czosnkowym - pyszny i sycący obiad w 20 minut!

Czytaj więcej: Sałatka gyros z kurczakiem i warzywami - przepis krok po kroku

Zupę pomidorową urozmaicić frytkami

Co do frytek na obiad - świetnym pomysłem jest urozmaicenie zupy pomidorowej przez dodanie frytek. Wystarczy usmażyć frytki na złoty kolor, a następnie dodać na samym końcu do gorącej zupy.

Frytki w zupie pomidorowej nadają jej wyjątkowego charakteru i sprawiają, że staje się ona bardziej sycąca. Połączenie pomidorów i ziemniaków jest niecodzienne, ale bardzo smaczne. Można zupę z frytkami uzupełnić o inne składniki np. makaron lub kurkę.

Jak przygotować zupę pomidorową z frytkami

Podstawową zupę pomidorową przygotowujemy na bazie pomidorów (świeżych lub z puszki), cebuli, czosnku i przypraw. Gotujemy i zabielamy śmietaną. Usmażone wcześniej na złoto frytki dodajemy na sam koniec i podajemy od razu.

Zamiast klasycznej frytki można też dodać placki ziemniaczane, które wzmocnią charakter dania. Z pomidorami i ziemniakami komponują się też zioła np. bazylia, oregano lub tymianek.

Składnik Ilość
Ziemniaki 5-6 sztuk
Pomidory 6 sztuk
Cebula 1 sztuka
Czosnek 3 ząbki

Kotleciki z frytkami - szybki obiad

Co zrobić z frytkami na obiad - pomysły i przepisy

Kolejnym pomysłem na obiad z frytkami są kotleciki z ziemniaków z dodatkiem frytek. To prosty w wykonaniu i bardzo szybki obiad, który może być świetną alternatywą dla tradycyjnego kotleta.

Kotleciki ziemniaczane smaży się na złoty kolor. Można je uzupełnić surówką z warzyw lub gotowanymi warzywami np. brokułem, kalafiorami. Osobno podajemy chrupiące frytki jako dodatek.

Przepis na kotleciki ziemniaczane

Kotleciki przygotowujemy z surowych startych ziemniaków, jajka, bułki tartej, przypraw. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w jajku i bułce tartej i smażymy. Podajemy z ulubionym sosem i chrupiącymi frytkami.

  • Tak przygotowany, domowy obiad z pewnością zadowoli całą rodzinę.
  • Kotleciki z frytkami to świetna, nieskomplikowana i pożywna propozycja na obiad.

Sałatka z kurczakiem i frytkami

Frytki można wykorzystać także w sałatkach, gdzie będą stanowiły chrupiący element dania. Bardzo smaczna jest sałatka z kurczakiem i frytkami. Kurczaka gotujemy albo pieczemy i kroimy w kostkę. Mieszamy z sałatą, pomidorami, ogórkiem, cebulą.

Ugotowane na półtwardo jajko kroimy w ósemki lub ćwiartki. Całość skrapiamy ulubionym sosem (np. jogurtowym lub miodowo-musztardowym) i posypujemy posiekana natką lub koperkiem. Obok lub na wierzchu wykładamy chrupiące frytki.

Ryba z frytkami - smaczny obiad

Wersją dania z frytkami może być też ryba z frytkami. Taki obiad jest sycący i zdrowy, a przy tym prosty i szybki w przygotowaniu. Frytki przygotowujemy według wcześniejszego przepisu. Rybę (np. dorsza lub łososia) smażymy albo pieczemy i podajemy z ulubionym sosem, np. koperkowym.

Frytki stanowią tu znakomity dodatek, który dostarcza energii i wartości odżywczych. Można je zastąpić również ziemniakami puree, plackami ziemniaczanymi lub ryżem. W każdej postaci będą idealnym uzupełnieniem ryby.

Podsumowanie

Frytki to uniwersalny składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów i wzbogacić nim różne dania. Jak pokazuje powyższy artykuł, obiad z frytkami może mieć naprawdę ciekawe oblicze. Począwszy od klasycznych frytek jako dodatku, poprzez frytki w zupie, na deserowej odsłonie kończąc.

Co do frytek na obiad, to mogą one wnieść nutę chrupkości i świeżości. Frytki doskonale komponują się zarówno z mięsem, rybą, jak i warzywami czy nawet owocami. To uniwersalny składnik, który wzbogaci smak oraz wartość odżywczą obiadu. Dlatego warto poeksperymentować z frytkami przygotowując posiłki.

Z pewnością frytki na obiad to świetny sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu i zaskoczenie domowników. Taki obiad na pewno przypadnie im do gustu! Połączenie chrupkości frytek i smaku ulubionych składników jest nie do przecenienia.

Mamy nadzieję, że artykuł dostarczył inspirujących pomysłów i zachęcił do kulinarnych eksperymentów z wykorzystaniem frytek. Smacznego!

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 5.00 Liczba głosów: 1

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak stworzyć kuchnię przyjazną dla dzieci: Pomysły na dania dla najmłodszych
  2. Ciasto bananowe: Odkryj słodką przyjemność w bananowym wydaniu
  3. Makaron faszerowany mięsem mielonym - przepis, nadziewany mięsem
  4. Ile kosztuje pozycjonowanie stron?
  5. Jak długo gotować bigos? Ile gotujemy bigosa? Nasz przepis na tradycyjny bigos krok po kroku
Autor Jędrzej Kubiak
Jędrzej Kubiak

Cześć kulinarni entuzjaści! Na moim blogu zgłębiam tajniki technik gotowania i eksploruję smakowe horyzonty. Sezonowe składniki to moje narzędzia, a kuchnie świata - moje laboratorium. Kreuję nowoczesne wegetariańskie kompozycje i odważne połączenia, a także dzielę się poradami dotyczącymi diet specjalnych. Dodatkowo, nie zapominam o estetyce - dekoracje potraw to moje drugie ja. Przygotujcie się na kulinarne podróże i unikalne doświadczenia smakowe!

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły