Dania z pieczarek na ciepło to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. W niniejszym artykule znajdziesz przepisy na rozmaite dania obiadowe z wykorzystaniem pysznych pieczarek. Dowiesz się, jak przygotować smaczne pieczarki duszone w śmietanie, zapiekane z serem czy też jak użyć ich do przygotowania sosu do kotletów lub naleśników. Zainspiruj się na szybki, domowy obiad z pieczarkami!
Kluczowe wnioski:- Pieczarki świetnie nadają się do rozmaitych dań obiadowych - można je dusić, smażyć lub piec.
- Pasują do mięs, makaronów, zapiekanek czy naleśników.
- Są smaczne, sycące i można z nich przygotować szybki, domowy obiad.
- W artykule znajdziesz 5 przepisów na dania obiadowe z pieczarkami.
- Inspiruj się i wprowadź do swojego jadłospisu więcej pieczarek!
Pieczarki duszone w śmietanie
Pieczarki duszone w śmietanie to prosty i smaczny pomysł na danie z pieczarek. Aby przygotować to danie obiadowe, potrzebujemy:
- 500 g pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 18%
- sól, pieprz
- zielona pietruszka
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy pieczarki ok. 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy ok. 2-3 minuty. Zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 5 minut na małym ogniu aż pieczarki zmiękną i śmietanka się zredukuje. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Tak przygotowane pieczarki w śmietanie idealnie pasują jako dodatek do mięs, ryżu lub makaronu. Stanowią smaczny i sycący element obiadu. Świetnie sprawdzą się również jako nadzienie do naleśników.
Warianty przygotowania pieczarek duszonych
Do pieczarek warto dodać także inne warzywa - np. cebulę, cukinie, czerwoną paprykę. Można użyć zamiast śmietanki śmietanę kremówkę. Dodatek świeżych ziół jak tymianek, majeranek czy oregano także wzbogaci smak.
Pieczarki zapiekane z serem
Zapiekanka z pieczarkami i serem to kolejny fantastyczny pomysł na smaczne danie obiadowe z grzybami. Składniki:
500 g pieczarek | 2 ząbki czosnku |
2 cebule | 100 g sera żółtego |
2 łyżki oleju | 2 jajka |
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy ok. 5-7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy roztrzepanymi jajkami. Posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 15-20 minut w 180 stopniach, aż ser się rozpuści i zapiecze.
Zapiekanka idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Można podawać z pieczywem lub surówką.
Czytaj więcej: Smażony łosoś na patelni - przepis i porady
Kotlety w sosie pieczarkowym
Sos pieczarkowy to świetny dodatek do mięs i kotletów. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju i szklimy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy 500 g pokrojonych pieczarek i dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i tymiankiem. Gotowe danie z pieczarek podajemy z ulubionymi kotletami - np. drobiowymi, wieprzowymi czy rybnymi.
Sos można też wzbogacić o inne warzywa - marchewkę, seler, kalarepę. Będzie pełnowartościowym, warzywnym dodatkiem do obiadu. Sprawdzi się do makaronów, ryżu lub ziemniaków.
Naleśniki z farszem pieczarkowym
Farsz z pieczarek świetnie nadaje się do przygotowania rozmaitych dań. Jednym z nich są smaczne naleśniki w wersji obiadowej. Składniki na nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, zioła
Cebulę i pieczarki siekamy i smażymy na oleju. Gdy wystygną, miksujemy blenderem. Uzyskany farsz nakładamy na naleśniki, składamy je i podajemy polane śmietaną lub sosem pieczarkowym.
Zamiast blendować, można też po prostu posiekać pieczarki z cebulą i użyć jako nadzienia do naleśników w wersji "chrupiącej".
Makaron z sosem pieczarkowym
Sos pieczarkowy opisany wcześniej idealnie sprawdzi się również jako dodatek do makaronu. Wystarczy ugotować ulubiony kształt makaronu al dente, wymieszać z przygotowanym sosem pieczarkowym i podać z dodatkiem świeżych ziół.
Można także dodać do sosu inne składniki - np. śmietanę, ser typu parmezan, kwasek cytrynowy. Będzie wówczas kremowym, pełnowartościowym daniem obiadowym. Pyszne, szybkie danie z pieczarek.
Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem
Kolejnym pomysłem na smaczny, domowy obiad z pieczarkami jest zapiekanka. Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, majeranek)
Mięso kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w kostkę. Wszystko razem smażymy chwilę na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy do smaku i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionym dodatkiem - ryżem, frytkami lub ziemniakami.
Zapiekanka z pieczarkami i mięsem idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i kolację. Jest pełnowartościowym, sycącym i smacznym daniem, które z pewnością zaspokoi apetyt całej rodziny!
Podsumowanie
W artykule przedstawiono kilka pomysłów na to, co można zrobić z pieczarkami i jak przygotować z nich smaczne danie obiadowe. Pieczarki świetnie nadają się na rozmaite potrawy - można je dusić, smażyć, piec oraz wykorzystywać do przygotowania sosów. Stanowią bazę do wielu szybkich dań obiadowych, które można przygotować na co dzień.
Przedstawione przepisy pokazują, że z pieczarek można w łatwy i przyjemny sposób przyrządzić pieczarki duszone w śmietanie, zapiekankę z serem i pieczarkami, kotlety w sosie pieczarkowym, naleśniki z farszem z pieczarek czy makaron z dodatkiem grzybów. Są to proste dania, które sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację.
Pieczarki pasują praktycznie do każdego rodzaju mięsa - drobiu, wieprzowiny, wołowiny czy ryb. Można je łączyć z makaronem, ryżem, ziemniakami lub dodawać do sałatek. To prawdziwa kopalnia pomysłów na pieczarki i pole do kulinarnych eksperymentów.
Podsumowując, pieczarki to nieoceniony składnik wielu smacznych, sycących i zdrowych dań obiadowych. Warto częściej sięgać po ten produkt przygotowując obiad dla rodziny. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie w przepisach z tym niezawodnym grzybem w roli głównej.