Ser mascarpone to wyjątkowy składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Jest bardzo kremowy, a przy tym delikatny w smaku. Doskonale sprawdzi się zarówno w wypiekach, deserach, jak i daniach wytrawnych. Poznajcie najlepsze pomysły na to, co zrobić z mascarpone!
Jak wykorzystać ser mascarpone w kuchni?
Ser mascarpone ma bardzo charakterystyczną, gęstą i jedwabistą konsystencję. Dzięki temu doskonale nadaje się do wzbogacania smaku i struktury wielu potraw. Można go stosować na zimno jak i podgrzewać. Bardzo dobrze łączy się z owocami, czekoladą, kawą i orzechami. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie mascarpone:
- Jako bazę do smoothie - wystarczy dodać ulubione owoce i zmiksować
- Do nadzienia naleśników, racuchów i pączków
- Jako składnik creme brulee, puddingów i musów
- Do wzbogacenia sosów, np. do makaronu
- Do wypieków, np. serników, babeczek, muffinek
- Jako dodatek do owoców, tworząc lekkie desery
Jak widać, możliwości jest całe mnóstwo! Ser mascarpone dodany nawet do prostych potraw pozwoli unieść je na wyższy poziom.
Mascarpone - co to za ser i jak smakuje?
Mascarpone jest serkiem pochodzenia włoskiego, wytwarzanym z mleka krowiego. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością tłuszczu, sięgającą nawet 75%. Dzięki temu ma gęstą, aksamitną konsystencję i kremowy smak. W odróżnieniu od większości serów, mascarpone nie jest poddawany procesowi dojrzewania. Ma delikatny, słodkawy aromat przypominający śmietankę i maślankę. Dodatek mascarpone do innych składników sprawia, że stają się one jedwabiście gładkie i kremowe.
Czytaj więcej: Krem do muffinek z mascarpone: Idealny do dekoracji babeczek na każdą okazję
7 pomysłów na dania z wykorzystaniem serka mascarpone
Oto kilka inspiracji na wykorzystanie serka mascarpone w kuchni:
- Lasagne lub makaron z sosem mascarpone i szpinakiem
- Kanapki lub grzanki z pastą z mascarpone, łososia i kaparów
- Mascarpone z miodem i owocami jako deser
- Naleśniki lub racuchy z nadzieniem z mascarpone i truskawek
- Tiramisu - włoski deser z biszkoptami, kawą i mascarpone
- Lody z mascarpone i białą czekoladą
- Sernik z głównym składnikiem w postaci serka mascarpone
Mascarpone - do czego można go użyć oprócz tiramisu?
Mascarpone kojarzy się przede wszystkim z tiramisu, ale ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni. Oto kilka dodatkowych pomysłów na użycie tego kremowego serka:
- Jako bazę do smoothie - wystarczy zmiksować z ulubionymi owocami
- Jako dodatek do owsianki lub musli, zamiast mleka
- Do wypieków - babeczek, serników, ciast, naleśników
- Do nadzień do kanapek lub tartynek
- Do sosów, np. do makaronu, mięs czy warzyw
- Do deserów - puddingów, musów, creme brulee
- Do koktajli, np. z dodatkiem likieru amaretto lub kawy
4 desery z serkiem mascarpone, które warto przygotować
Mascarpone doskonale sprawdza się w roli głównego składnika w wielu słodkich wypiekach i deserach. Oto 4 pomysły na desery z tym kremowym serkiem:
- Tiramisu - klasyk z Włoch na bazie biszkoptów nasączonych kawą i kremu z mascarpone
- Sernik - z gęstym i jedwabistym kremem z mascarpone zamiast tradycyjnego twarogu
- Panna cotta - w wersji z mascarpone zyskuje wyjątkowo kremową konsystencję
- Lody - np. z mascarpone i białą czekoladą albo z dodatkiem ulubionych owoców
Mascarpone - przepis na domowy ser mascarpone
Mascarpone można bardzo łatwo przygotować samemu w domu. Wystarczą tylko 3 składniki:
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki twarogu
Śmietankę podgrzewamy wraz z sokiem z cytryny, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie studzimy i dodajemy twaróg. Całość blendujemy na gładką masę. Tak przygotowany domowy ser mascarpone przekładamy do sitka wyłożonego gazą lub ściereczką. Odsączamy nadmiar płynu przez kilka godzin w lodówce. Uzyskany krem przechowujemy w lodówce przez ok. 1 tydzień.
Mascarpone z owocami - smaczne i proste desery
Mascarpone doskonale komponuje się z owocami, tworząc proste w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczne desery. Wystarczy połączyć ser mascarpone z ulubionymi owocami, by uzyskać wyborny lekki posiłek. Sprawdzą się zwłaszcza:
- Truskawki
- Maliny
- Borówki
- Banany
- Mango
- Kiwi
- Granat
Owoce można podawać na kilka sposobów - posiekane i wymieszane z mascarpone, ułożone na górze kremu serowego lub obok niego. Taki deser ze świeżych owoców i mascarpone smakuje rewelacyjnie!
Tiramisu - klasyczny włoski deser z mascarpone
Przepis na tradycyjne tiramisu, czyli jeden z najpopularniejszych deserów z użyciem serka mascarpone:
Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki rumu
- 30 biszkoptów
- 4-5 łyżek mocnej kawy
- kakao do posypania
Przygotowanie:
- Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z żółtkami.
- Dodać mascarpone i rum, delikatnie mieszając.
- Biszkopty zanurzyć na kilka sekund w kawie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Na biszkopty nałożyć warstwę kremu. Ponownie ułożyć biszkopty namoczone w kawie.
- Całość zakończyć warstwą kremu i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Przed podaniem posypać kakao.
Smacznego!
Podsumowanie
Ser mascarpone to niezwykle wdzięczny składnik, który warto mieć w swoim kuchennym arsenale. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że doskonale nadaje się do wielu zastosowań - zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki mascarpone można w łatwy sposób wzbogacić smak wieczornej kanapki, dodać kremowości ulubionym deserom czy też przygotować wyśmienite tiramisu. Mamy nadzieję, że nasze pomysły zainspirują Was do wypróbowania tego wyjątkowego składnika!