Większość osób zapytana o ulubioną zupę bez wahania odpowie, że jest to zupa pomidorowa. Jednak oprócz tej, jaką najczęściej serwuje się w polskich domach, jest jeszcze wiele innych zup przygotowanych z pomidorów i oliwy. Różnią się składnikami i sposobem przygotowania, dlatego decydując się na jeden z poniższych przepisów, możesz odkryć zupełnie inny smak zupy z pomidorów.
Zupy pomidorowe mogą zaskoczyć głębią aromatów i różnorodnością. Ich przygotowanie też nie zawsze jest takie samo. Jedne są podawane na zimno, inne są gotowane, a nie brakuje i takich, gdzie pomidory najpierw są pieczone.
Hiszpański chłodnik gazpacho
Pierwszą propozycją jest tradycyjny hiszpański chłodnik — gazpacho. Stanowił jeden z elementów jadłospisu chłopów już w starożytności, ale dopiero kiedy konkwistadorzy przywieźli do Europy sadzonki pomidorów, gazpacho wzbogaciło się o najważniejszy składnik — pomidory. Chłodnik z pomidorów jest idealną propozycją na upalne dni, kiedy szukasz czegoś orzeźwiającego i lekkiego. Poza pomidorami do gazpacho dodaje się inne świeże warzywa jak ogórki czy paprykę. Ponieważ jest to jedna ze znanych i lubianych zup, z pewnością znajdziesz sporo interesujących przepisów na jej przygotowanie.

Francuska zupa z pieczonych pomidorów
Szukając pomysłów na zupę przepełnioną aromatem i naturalną słodyczą pomidorów, warto przygotować francuską zupę z pieczonych pomidorów. Jej podstawą są pieczone pomidory, które następnie łączy się z bulionem i innymi składnikami. Po ugotowaniu całość miksuje się na krem i podaje z grzankami. Zupa z pieczonych pomidorów jest lekka, ale przy tym bardzo aromatyczna. Pomyśl o niej zwłaszcza latem, kiedy jest sezon na pomidory. Jej wykonanie jest łatwe, a przepisy dość zróżnicowane, więc wybierz ten, gdzie lista składników odpowiada twoim preferencjom.
Włoska ribollita
Pomidory pełnią ważną funkcję w tym włoskim specjale, który jest smaczny i sycący. Ribollita jest zupą fasolową, ale pomidory nadają jej dodatkowego aromatu. W porównaniu z innymi daniami włoskimi ribollita ma wyjątkowo bogaty skład. Wynika to z tego, że gdy podawano ją w biedniejszych toskańskich wioskach chłopi nie marnowali jedzenia i wykorzystywali wszystko, co mieli pod ręką. Stąd różnorodność warzyw, jakie trafiają do tej zupy. Co ciekawe, zalicza się ją do zup, które z każdym podgrzaniem nabierają aromatu, więc dobrym pomysłem jest jej ugotowanie na kilka dni. To, co łączy współczesną wersję z tym, co jadano wiele lat temu, to duża różnorodność składników. Zauważysz to w dostępnych recepturach, wspólna dla nich jest obecność fasoli, ale poza nią używa się różnych warzyw.
Wybór oliwy i techniki gotowania ma znaczenie dla smaku zupy
Z reguły do zup daje się tylko trochę oliwy, przez co zdarza się, że jej obecność jest bagatelizowana, tymczasem może znacząco wpłynąć na smak potrawy. Polecana jest oliwa z oliwek extra virgin. Jest tłoczona na zimno i wyróżnia się intensywnym aromatem. Wykorzystuje się ją tam, gdzie ma podkreślać smak, czyli m.in. do gazpacho. Obok niej do wyboru jest oliwa rafinowana, którą cechuje delikatniejszy, neutralny smak. Sięga się po nią przy smażeniu, duszeniu czy pieczeniu, kiedy nie chcesz, by aromat oliwy zdominował inne składniki.
Na finalny smak zupy wpływa też sposób przygotowania. Przykładowo pieczenie pomidorów sprawia, że smak jest głęboki i karmelizowany. Kiedy pomidory są podsmażane na oliwie, ich aromat jest intensywniejszy. Gdy podstawą jest miksowanie na zimno, co ma miejsce w chłodnikach, smak jest lekki i świeży. Z kolei w zupach, w których oliwę dodaje się na końcu, to właśnie smak oliwy gra pierwsze skrzypce.
Jeżeli będziesz szukać oliwy do sałatek, zup lub dań smażonych, szeroki wybór znajdziesz w sklepach online jak https://zakupy.auchan.pl/.