Przepisy

Wołowy gulasz - pyszny przepis krok po kroku

Autor Jędrzej Kubiak
Jędrzej Kubiak03.10.20235 min.
Wołowy gulasz - pyszny przepis krok po kroku

Gulasz wołowy to tradycyjne, polskie danie, które cieszy się niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego, bo ten aromatyczny, kremowy sos w połączeniu z delikatnym mięsem wołowym to po prostu kulinarna perełka. Choć wydaje się prosty, przygotowanie dobrego gulaszu wołowego wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Przede wszystkim liczy się wybór odpowiedniego mięsa wołowego oraz odpowiednich przypraw. Sekretem jest również właściwy czas gotowania oraz zagęszczanie sosu. Przygotowaliśmy dla Ciebie sprawdzony przepis na tradycyjny gulasz wołowy krok po kroku, dzięki któremu z łatwością przyrządzisz to smaczne danie we własnym domu.

Jak przygotować pyszny gulasz z wołowiny?

Aby przyrządzić idealny gulasz wołowy, potrzebujesz niewiele składników, ale za to odpowiednio dobranej jakości. Kluczowe jest mięso - powinno być świeże i dobrze wyselekcjonowane. Najlepsze będzie wołowina z udźca, łopatki lub płuca. Możesz też użyć mieszanki różnych części wołowiny. Ważne, by mięso było chude i dobrze oczyszczone z błon. Oprócz tego przydadzą się cebula, olej, przyprawy oraz warzywa. Szczegóły znajdziesz w przepisie krok po kroku poniżej.

Przepis na tradycyjny gulasz wołowy krok po kroku

Oto sprawdzony przepis na prawdziwy, domowy gulasz z wołowiny. Zwróć uwagę na wskazówki dotyczące mięsa, przypraw i czasu gotowania, aby Twoje danie wyszło idealne.

Składniki na 4-5 porcji:

  • 800 g chudego mięsa wołowego (np. z udźca lub łopatki)
  • 3-4 średnie cebule
  • 4-5 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: majeranek, tymianek, papryka słodka

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posolić i popieprzyć z obu stron.
  2. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę lub piórka.
  3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Wyjąć mięso z patelni.
  4. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać czosnek posiekany w plasterek oraz liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Wsypać mąkę i chwilę podsmażać cebulę, aż mąka się zarumieni.
  6. Wlać ok. 1 l wody i dodać mięso. Gotować pod przykryciem około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
  7. Doprawić solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (majeranek, tymianek, słodka papryka).
  8. Gotować jeszcze 20-30 minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec można zmiksować część sosu, aby był bardziej kremowy.
  9. Ugotowany gulasz podawać z ulubionymi dodatkami, np. kaszą, ziemniakami lub kluskami.

Jakie mięso wołowe wybrać do gulaszu?

Kluczem do smacznego gulaszu jest odpowiednio dobrana wołowina. Najlepsze będzie mięso z udźca, łopatki lub mostka - powinno być chude i delikatne w smaku. Możesz też użyć mieszanki różnych części mięsa wołowego, np. łącząc udziec z mostkiem lub łopatką. Unikaj za to tłustych elementów jak żeberka, gdyż sprawią, że sos będzie zbyt tłusty. Ważne, by mięso było świeże, dobrze oczyszczone z błon i tłuszczu. Wówczas gulasz będzie aromatyczny i delikatny.

Jakie przyprawy dodać do gulaszu z wołowiny?

 Wołowy gulasz - pyszny przepis krok po kroku

Bazą przypraw do gulaszu wołowego są: sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Możesz też dodać:

  • majeranek - dodaje aromatu i podkreśla smak mięsa,
  • czosnek - w niewielkiej ilości doda smaku,
  • tymianek - idealnie komponuje się z wołowiną,
  • papryka słodka - doda koloru i słodyczy.

Przyprawy dodawaj stopniowo, próbując gulaszu i doprawiając do smaku. Pamiętaj, że lepiej jest przyprawić za mało niż za dużo.

Ile gotować gulasz z wołowiny aby był miękki?

Aby wołowina w gulaszu była miękka i rozpadająca się w ustach, całość należy gotować minimum 1,5 godziny. Im dłużej gulasz gotuje się na małym ogniu, tym mięso staje się bardziej kruche i delikatne. Optymalny czas gotowania gulaszu to 1,5-2 godziny. Przez pierwszą godzinę gotuj z przykryciem, aby wołowina się dusiła. Potem zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 30-60 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie rozpadać się w ustach.

Jak zagęścić sos w gulaszu wołowym?

Aby uzyskać idealną konsystencję sosu w gulaszu, użyj tych trików:

  • Dodaj mąkę i chwilę podduś z cebulą na początku przygotowania - sprawi, że sos będzie bardziej związany.
  • Gotuj gulasz bez przykrycia w drugiej fazie gotowania - dzięki temu nadmiar płynu odparuje.
  • Pod koniec możesz zmiksować część sosu blenderem - doda kremowości.
  • Jeśli sos nadal jest za rzadki, zawieś go zimną wodą z niewielką ilością mąki ziemniaczanej.

Dzięki temu uzyskasz idealną, związaną konsystencję sosu w gulaszu wołowym.

Jak podawać i dekorować gulasz wołowy?

Gulasz wołowy najlepiej smakuje z tradycyjnymi dodatkami:

  • kaszą - najlepiej kaszą jęczmienną perłową,
  • ziemniakami - gotowanymi lub purée,
  • kluskami - optymalne są kluski śląskie,
  • surówką - dobrze komponuje się surówka z białej kapusty.

Gulasz możesz udekorować świeżą pietruszką lub koperkiem. Oprócz tego podawaj z pieczywem i masłem. Smacznego!

Przepis na smaczny domowy gulasz z wołowiny wolno gotowany

Mamy nadzieję, że dzięki naszemu sprawdzonemu przepisowi krok po kroku uda Ci się przyrządzić prawdziwy, domowy gulasz wołowy. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso, odpowiednie przyprawienie i powolne, kilkugodzinne gotowanie na małym ogniu. Im więcej czasu poświęcisz na przyrządzenie tego wyśmienitego dania, tym bardziej kruche i rozpływające się w ustach będzie mięso. Smacznego!

Podsumowanie

Gulasz wołowy to polskie danie, które ma wielu wiernych fanów. Choć wydaje się prosty, przyrządzenie idealnego gulaszu wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Najważniejsze to wybór odpowiedniego gatunku chudej wołowiny, hojne przyprawienie oraz długie, wolne gotowanie. Im więcej czasu poświęcimy na przygotowanie tego aromatycznego dania, tym bardziej kruche i soczyste otrzymamy mięso. Mamy nadzieję, że nasz sprawdzony przepis pomoże Ci usmażyć prawdziwy, domowy gulasz wołowy. Smacznego!

Najczęstsze pytania

Najlepsze do gulaszu są chude elementy wołowiny takie jak udziec, łopatka lub mostek. Można też użyć mieszanki różnych części.

Można dodać mąkę i chwilę podsmażyć z cebulą, gotować bez przykrycia aby nadmiar płynu odparował lub zmiksować część sosu. Dobrym zagęstnikiem jest też mąka ziemniaczana.

Wołowina powinna się dusić minimum 1,5 godziny. Im dłużej gotuje się na małym ogniu, tym bardziej mięso jest miękkie i rozpadające się.

Tradycyjnie podaje się go z kaszą, ziemniakami, kluskami lub makaronem. Dobrze smakuje z surówką z kapusty.

Można dodać aromatyczne przyprawy jak majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy. Ważne, aby przyprawiać stopniowo.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak stworzyć kuchnię przyjazną dla dzieci: Pomysły na dania dla najmłodszych
  2. Ciasto bananowe: Odkryj słodką przyjemność w bananowym wydaniu
  3. Makaron faszerowany mięsem mielonym - przepis, nadziewany mięsem
  4. Sekret przepisu na śledzie Tomeka Strzelczyk.
  5. Jak łatwo i efektownie ozdobić domowy tort - porady i inspiracje
Autor Jędrzej Kubiak
Jędrzej Kubiak

Cześć kulinarni entuzjaści! Na moim blogu zgłębiam tajniki technik gotowania i eksploruję smakowe horyzonty. Sezonowe składniki to moje narzędzia, a kuchnie świata - moje laboratorium. Kreuję nowoczesne wegetariańskie kompozycje i odważne połączenia, a także dzielę się poradami dotyczącymi diet specjalnych. Dodatkowo, nie zapominam o estetyce - dekoracje potraw to moje drugie ja. Przygotujcie się na kulinarne podróże i unikalne doświadczenia smakowe!

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły