Przepisy

Najlepszy przepis na golonkę gotowaną - smaczna i miękka jak nigdy!

Elżbieta Głowacka14 października 20234 min
Najlepszy przepis na golonkę gotowaną - smaczna i miękka jak nigdy!

Golonka to danie, które króluje na wielu polskich stołach. Nic dziwnego, bo trudno odnaleźć coś równie pysznego i sycącego co dobrze przygotowana golonka. Jednak żeby stała się prawdziwą kulinarną perełką, warto poświęcić chwilę na przygotowanie i gotowanie według sprawdzonych technik. Poniższy artykuł zdradza wszystkie triki, dzięki którym golonka gotowana będzie idealnie miękka i aromatyczna.

Jak przygotować idealną golonkę gotowaną?

Aby uzyskać najlepszy efekt, golonkę warto przygotować odpowiednio wcześniej. Dzień przed gotowaniem należy ją dokładnie umyć, osuszyć i zrobić nacięcia w skórze na wysokości stawów. To sprawi, że podczas gotowania mięso łatwiej odda soki. Przygotowaną golonkę trzeba oprószyć solą i pieprzem, a następnie włożyć do lodówki na całą noc. Dzięki temu mięso będzie soczyste i pełne smaku.

Dlaczego warto gotować golonkę zamiast piec?

Wielu miłośników golonki decyduje się na jej pieczenie. Jednak gotowanie ma kilka zalet. Przede wszystkim dzięki dłuższemu czasowi obróbki mięso staje się dosłownie rozpływające w ustach. Co więcej, w trakcie gotowania do wywaru przechodzą cenne składniki odżywcze i aromaty ziół. Dlatego zdecydowanie warto wypróbować golonkę gotowaną.

Przepis na najsmaczniejszą golonkę gotowaną krok po kroku

Oto sprawdzony przepis, który gwarantuje idealnie miękką i aromatyczną golonkę:

  • Dzień wcześniej przygotować golonkę - umyć, osuszyć, zrobić nacięcia i włożyć do lodówki na całą noc posypaną solą i pieprzem.
  • Golonkę zalać zimną wodą tak, aby cała była przykryta i dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.
  • Gotować na małym ogniu przez około 3-4 godziny, aż mięso zacznie się oddzielać od kości.
  • W połowie gotowania dodać obrane i pokrojone w plastry chrzan, marchew i pietruszkę.
  • Pod koniec dodać sól, majeranek i tymianek do smaku.
  • Po ugotowaniu wyjąć golonkę, mięso oddzielić od kości i podawać polane sosem z wywaru.

Jakie mięso najlepiej nadaje się do gotowania golonki?

 Najlepszy przepis na golonkę gotowaną - smaczna i miękka jak nigdy!

Najsmaczniejsza będzie golonka wieprzowa, najlepiej z nogi tylnej. Popularna jest też golonka z indyka lub z dzika, które również świetnie nadają się do długiego gotowania. Kluczowe jest, aby mięso pochodziło od zdrowych zwierząt i było dobrze wykarmione. Warto kupić golonkę u sprawdzonego rzeźnika.

Jakie zioła i przyprawy dodać do gotowanej golonki?

Podstawowy zestaw przypraw to liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. W trakcie gotowania dobrze jest też dodać obrane i pokrojone w plastry warzywa - marchew, pietruszkę i seler nadadzą wywarowi aromatu. Tuż przed końcem gotowania można doprawić solą, majerankiem, tymiankiem, bazylia czy oregano. Zioła podkreślą smak mięsa.

Ile gotować golonkę, aby była idealnie miękka?

Czas gotowania golonki zależy od jej wielkości, zazwyczaj to 3-4 godziny. Aby sprawdzić, czy golonka jest miękka, należy spróbować wbić widelec w najgrubszą część mięsa. Jeśli wchodzi bez oporu i daje się łatwo oddzielić od kości - golonka jest gotowa. Nie należy gotować jej zbyt długo, bo mięso może być już przegotowane i suchawe.

Co podawać do gotowanej golonki? 10 pomysłów

Gotowaną golonkę można podawać z różnymi dodatkami, które podkreślą jej smak. Oto 10 sprawdzonych propozycji:

  • Kluski śląskie
  • ziemniaki gotowane
  • kapusta zasmażana
  • buraki Ćwikła
  • pieczywo
  • ogórki kiszone
  • świeże warzywa - rzodkiewka, sałata
  • musztarda
  • chrzan
  • pieczarki marynowane

Jak podgrzać i podawać gotowaną golonkę następnego dnia?

eśli szukasz inspiracji na to, jak jeszcze można podawać golonkę, albo interesują Cię inne przepisy kulinarnie związane z kulturą filmową lub serialową, które mogą idealnie pasować do wieczoru z ulubionymi produkcjami, to koniecznie odwiedź Przeczytaj więcej tutaj na dreamfilm. Znajdziesz tam nie tylko przepisy, ale również szeroki wybór filmów i seriali, które mogą zainspirować Twoje kulinarne eksperymenty. Powracając do podgrzewania golonki - przechowuj ją w lodówce maksymalnie 3 dni. Przed podaniem powoli podgrzej w garnku z niewielką ilością bulionu, dodaj ulubione zioła. Podgrzewanie powinno trwać około 15-20 minut. Rozgrzana golonka smakuje prawie jak świeżo ugotowana i świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami, które znajdziesz na dreamfilm, polewając ją sosem z wywaru.

Podsumowanie

Golonka gotowana to danie, które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Przy odrobinie cierpliwości i zastosowaniu sprawdzonych technik, można przyrządzić golonkę idealnie miękką i pełną smaku. Najważniejsze to dobre przygotowanie mięsa, odpowiedni dobór przypraw oraz czas gotowania. Tak przygotowana golonka zachwyci każdego i na długo zostanie w pamięci. Smacznego!

Najczęstsze pytania

Najlepsze będzie mięso wieprzowe, wołowe lub dziczyzna. Ważne, aby pochodziło od zdrowych zwierząt.

Zalecane jest moczenie golonki przez noc w soli i przyprawach. Dzięki temu mięso będzie soczyste.

Zazwyczaj golonkę gotuje się ok. 3-4 godzin, do miękkości mięsa. Nie należy przegotowywać.

Trzeba spróbować wbić widelec w najgrubszą część mięsa. Jeśli wchodzi łatwo - golonka jest gotowa.

Należy powoli podgrzewać z niewielką ilością bulionu ok. 15-20 minut. Mięso będzie jak świeże.

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 4.50 Liczba głosów: 4

5 Podobnych Artykułów:

  1. Przepis na zdrowe muffiny marchewkowe bez cukru
  2. Jakie filmy zobaczysz w kinach Krakowa tego miesiąca?
  3. Ile gotować brokuł: czas gotowania i porady
  4. Blaty bezowe gotowe - najlepsza jakość i wybór dostępny online
  5. Prosty przepis na wegetariańską zapiekankę z batatów idealną na chłodniejsze dni
Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka

Cześć! Jestem Elżbieta i serdecznie. Na tym blogu, gdzie przybliżę Wam świat kulinariów, gotowania i przepisów. Kocham gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego chcę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami kulinarnymi i inspiracjami kulinarymi. 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły