Porady

Popłoch pospolity – poznaj tę niezwykłą roślinę i dowiedz się, jakie ma właściwości

Jędrzej Kubiak17 października 20234 min
Popłoch pospolity – poznaj tę niezwykłą roślinę i dowiedz się, jakie ma właściwości

Popłoch pospolity to niezwykła roślina o wielu cennych właściwościach. W niniejszym artykule dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o tym ziołowym skarbie natury.

Czym jest popłoch pospolity i jak go rozpoznać?

Popłoch pospolity (Papaver rhoeas) to jednoroczna roślina z rodziny makowatych. Dorasta do wysokości 30-80 cm i ma charakterystyczne czerwone kwiaty z czarnymi plamkami u nasady płatków. Liście popłochu są podłużne, pierzastodzielne, ostro ząbkowane. Owocem jest torebka z nasionami.

Popłoch pospolity, zwany też makiem polnym, łatwo rozpoznać po jego jaskrawoczerwonych, efemerycznych kwiatach. Kwitnie od maja do września. Rośnie chętnie na polach uprawnych, przydrożach i nieużytkach. Często tworzy rozległe kobierce kwitnących roślin.

Gdzie występuje popłoch pospolity i jakie ma zastosowanie?

Zasięg występowania popłochu obejmuje Europę, północną Afrykę, Azję Zachodnią i Amerykę Północną. W Polsce jest pospolity na niżu i pogórzu, rzadziej występuje w górach.

Ze względu na barwne kwiaty popłoch jest uprawiany jako roślina ozdobna, często wmieszany w mieszanki nasion roślin jednorocznych. Dawniej wykorzystywano go w barwieniu tkanin na kolor czerwony. Stosowano też jako roślinę kosmetyczną i miododajną.

Jakie substancje zawiera popłoch pospolity i jakie mają właściwości?

Popłoch pospolity zawiera szereg cennych związków, m.in.:

  • alkaloidy, głównie rhoeadynę
  • garbniki
  • saponiny
  • olejki eteryczne
  • flawonoidy
  • związki żywiczne
  • kwasy organiczne
  • witaminy C, B, karotenoidy

Dzięki tym substancjom popłoch wykazuje działanie: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, łagodzące ból, moczopędne, wykrztuśne, a także wzmacniające i regenerujące.

Czy popłoch pospolity ma właściwości lecznicze i jak je wykorzystać?

 Popłoch pospolity – poznaj tę niezwykłą roślinę i dowiedz się, jakie ma właściwości

Tak, popłoch od dawna stosowany jest w lecznictwie ludowym inaturalnym. Wykazuje korzystne działanie przy:

  • bólach głowy, zębów, menstruacyjnych
  • kaszlu, chrypce
  • nieżytach dróg oddechowych
  • psorazie, egzemie, trądziku
  • anemii
  • obniżonej odporności

Napar z popłochu pije się na kaszel, nieżyty górnych dróg oddechowych, do płukania gardła. Z kolei nalewka z popłochu pomaga na bóle głowy, menstruacyjne, reumatyczne.

Jak uprawiać popłoch pospolity w domu i w ogrodzie?

Uprawa popłochu pospolitego jest bardzo łatwa. Wystarczy zasiać nasiona wiosną w pełnym słońcu, w przepuszczalnej i ubogiej glebie. Roślina nie ma specjalnych wymagań, ważne by nie przenaszać jej. Można ją uprawiać w doniczkach na balkonie i parapecie lub wysiewać bezpośrednio w ogródku.

Aby popłoch zakwitł obficie i długo, należy usuwać przekwitłe kwiaty. Dobrze komponuje się z innymi roślinami jednorocznymi i bylinami.

Jak zbierać i suszyć popłoch pospolity?

Do celów leczniczych zbiera się kwiatostany popłochu w fazie kwitnienia, najlepiej suche i słoneczne dni. Po zebraniu suszy się je szybko w temperaturze ok. 40-50°C. Dobrze wysuszone kwiaty mają wyraźny czerwony kolor.

Ziele popłochu zbiera się podczas kwitnienia, liście młode - na przedwiośniu. Suszy się je w cieniu lub sztucznie w temperaturze do 40°C. Surowce przechowuje się w szczelnych opakowaniach.

Jak przygotować napar i nalewkę z popłochu pospolitego?

Napar z popłochu przygotowuje się z 1 łyżeczki suszonych kwiatów na filiżankę. Zalewa się kwiaty wrzącą wodą i parzy pod przykryciem 10 minut. Pije się 2-3 filiżanki dziennie.

Nalewka z popłochu to 20 g suszonych kwiatów zalanych 0,5 l wódki lub spirytusu. Należy naświetlać 2 tygodnie, przecedzić. Pić po 30 kropli na bolący ząb lub bóle menstruacyjne.

10 ciekawostek o popłochu pospolitym, które warto znać

  1. ma ponad 60 odmian i mieszańców
  2. należy do 10 najpopularniejszych dziko rosnących kwiatów polnych w Polsce
  3. był inspiracją dla malarzy, m.in. Moneta, van Gogha
  4. nasiona zachowują zdolność kiełkowania nawet po 100 latach
  5. dawniej używany do barwienia sera na czerwono
  6. w niektórych krajach uznawany za chwast
  7. ma właściwości miododajne
  8. stosowany w kosmetyce ze względu na działanie łagodzące
  9. w lrlandii jest symbolem pamięci o powstaniach narodowych
  10. nazywany "tańczącym makiem" ze względu na kołysanie się na wietrze

Podsumowanie

Popłoch pospolity to niezwykła roślina o wielorakich zastosowaniach. Jego barwne kwiaty cieszą oko, a ziele i kwiaty mają cenne właściwości lecznicze. Warto poznać tę roślinę bliżej i wykorzystać jej dobroczynny wpływ na zdrowie. Uprawiany w ogrodzie lub doniczce popłoch z pewnością będzie ozdobą każdej przestrzeni.

Najczęstsze pytania

Popłoch rozmnaża się przez wysiew nasion wiosną lub jesienią. Kiełkuje szybko i łatwo. Można też dokonać podziału rośliny wczesną wiosną.

Nie, popłoch nie jest trujący i można go bezpiecznie stosować zewnętrznie oraz w postaci naparów i nalewek.

Popłoch pomaga w bólach głowy, zębów, przy kaszlu, nieżytach, psoriazie, egzemie. Wzmacnia odporność i poprawia krążenie.

Nasiona popłochu pospolitego dostępne są w sklepach ogrodniczych oraz internetowych sklepach z nasionami roślin.

Popłoch nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Należy usuwać przekwitłe kwiaty, podlewać i nawozić. Rośnie nawet na ubogich glebach.

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 4.50 Liczba głosów: 2

5 Podobnych Artykułów:

  1. Czym zastąpić mąkę migdałową? Najlepsze alternatywy i porady kulinarne
  2. 7 najlepszych dań z indyka, warzyw i suszonych pomidorów
  3. Przepis na babeczki dyniowo-jabłkowe: Pyszne i aromatyczne wypieki
  4. Makaron z pesto z suszonych pomidorów - aromatyczne danie
  5. Blok czekoladowy z mlekiem w proszku: Prosty sposób na przyjemność
Autor Jędrzej Kubiak
Jędrzej Kubiak

Cześć kulinarni entuzjaści! Na moim blogu zgłębiam tajniki technik gotowania i eksploruję smakowe horyzonty. Sezonowe składniki to moje narzędzia, a kuchnie świata - moje laboratorium. Kreuję nowoczesne wegetariańskie kompozycje i odważne połączenia, a także dzielę się poradami dotyczącymi diet specjalnych. Dodatkowo, nie zapominam o estetyce - dekoracje potraw to moje drugie ja. Przygotujcie się na kulinarne podróże i unikalne doświadczenia smakowe!

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły