Przepisy

Sos do schabu - najlepszy przepis na szybki sos do schabu

Jędrzej Kubiak16 stycznia 20247 min
Sos do schabu - najlepszy przepis na szybki sos do schabu

Sos do schabu to podstawa dobrego dania z wieprzowiny. Wbrew pozorom przygotowanie smacznego sosu do schabu nie jest trudne, a z tym przepisem zajmie Ci to zaledwie kilka minut. Pokażemy Ci jak zrobić idealny, gęsty i aromatyczny sos, który sprawdzi się zarówno do schabu po warszawsku, jak i do zrazów czy kotletów. Nasz sprawdzony przepis na sos do schabu pozwoli Ci wyczarować wyśmienite danie z wieprzowiny w ekspresowym tempie.

Kluczowe wnioski:
  • Sos do schabu można przygotować na wiele sposobów - z wody, bulionu lub śmietany.
  • Do sosu warto dodać grzyby, cebulę lub marchewkę, aby nadać mu więcej smaku.
  • Sekretem dobrego sosu do schabu jest odpowiednie zagęszczenie mąką i masłem.
  • Gotowy sos do schabu powinien być gęsty i delikatnie lepki.
  • Sos zrobiony z wyprzedzeniem należy przechowywać w lodówce i podgrzewać przed podaniem.

Sos do schabu domowy

Domowy sos do schabu to podstawa smacznego dania z wieprzowiny. Nie musisz kupować gotowca ze sklepu, bo zrobienie własnego sosu jest naprawdę proste. Wystarczy kilka składników z Twojej kuchni, aby przygotować wyśmienity sos do mięsa idealny do schabu, zrazów czy kotletów.

Bazą domowego sosu do schabu jest zwykle woda lub wywar z warzyw lub wieprzowiny. Dzięki temu sos nabierze intensywnego, mięsnego smaku. Do takiej bazy dodajemy cebulę i marchewkę pokrojoną w kostkę oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dzięki warzywom i przyprawom sos zyska głębię i aromat. Opcjonalnie możesz dodać pieczarki lub suszone grzyby.

Jak zagęścić domowy sos do schabu?

Aby sos do schabu był gęsty i kremowy trzeba go odpowiednio zagęścić. W tym celu wbijamy łyżkę mąki do roztopionego masła i smażymy przez chwilę. Taką zasmażkę wlewamy do gotującego się sosu, cały czas mieszając. Mąka i masło sprawią, że sos nabierze konsystencji.

Możesz też zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Sos do schabu zyska dzięki temu jedwabistą konsystencję.

Sos do schabu kremowy

Sos do schabu ze śmietaną to świetny wybór, jeśli lubisz kremowe sosy. Śmietana sprawi, że sos będzie delikatny, aksamitny w smaku i idealnie gładki. Możesz przygotować prosty sos ze śmietany ugotowanej z cebulą, doprawiony solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Jeśli chcesz bardziej wyszukany sos do schabu, użyj śmietany 18% lub 12%. Przygotuj bazę z wywaru warzywnego lub mięsnego, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i seler. Gotuj przez ok. 15 minut. Następnie zagęść zasmażką z mąki i masła. Na koniec dodaj śmietanę i dopraw solą, pieprzem, majerankiem lub tymiankiem.

Jak podawać kremowy sos do schabu?

Kremowy sos ze śmietaną będzie idealnym dodatkiem do schabu duszonego we własnym sosie. Mięso zyska soczystość i wyjątkowy smak. Sos możesz też podać do kotletów schabowych, zrazów wołowych czy pieczeni wieprzowej.

Danie z sosem ze śmietany podawaj z kluskami śląskimi, kaszą jęczmienną lub ziemniakami. Smacznego!

Sos do schabu przepis

Uwielbiasz sos do schabu, ale nie masz sprawdzonego przepisu? Polecamy wypróbować naszą propozycję - krok po kroku pokażemy jak przyrządzić idealny sos, który zachwyci smakiem każdego.

Składniki na sos do schabu:

  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, majeranek

Jak krok po kroku zrobić sos do schabu?

Przygotowanie wyśmienitego sosu do mięs zajmie Ci zaledwie 15 minut. Wystarczy że:

  1. Cebulę i marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić warzywa.
  3. Dodać mąkę i chwilę smażyć aby zrobiła się zasmażka.
  4. Wlać bulion i dusić ok. 5-7 minut do zgęstnienia.
  5. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
  6. Gotować jeszcze 2-3 minuty i podawać!
Ten sos do schabu przygotujesz w 15 minut, a będzie idealnym dodatkiem do mięs i pierogów.

Sos do schabu z grzybami

Sos do schabu - najlepszy przepis na szybki sos do schabu

Dodatek grzybów sprawi, że Twój domowy sos do schabu zyska wyjątkowy, leśny aromat i dużo smaku. Jakie grzyby wybrać?

Najlepsze grzyby do sosu do schabu

Świetnie sprawdzą się zarówno świeże grzyby (np. borowiki, maślaki), jak i suszone. W tym drugim przypadku polecamy borowiki, podgrzybki lub mieszanki leśne. Jeśli lubisz intensywny, grzybowy smak sięgnij po prawdziwki, które doskonale komponują się z wieprzowiną.

Nie musisz dodawać dużo grzybów, wystarczy 3-4 suszone lub 150 g świeżych. Taki dodatek wystarczy, aby sos do schabu zyskał wyjątkowy, grzybowy posmak.

Jak zrobić sos do schabu z grzybami?

Przygotowanie aromatycznego sosu z grzybami jest naprawdę proste. Suszone grzyby namocz wcześniej w ciepłej wodzie na 20-30 minut. Świeże obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie:

  1. Cebulę i marchew pokrój w kostkę.
  2. Zeszklij warzywa na maśle, dodaj grzyby.
  3. Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
  4. Zalej wodą/bulionem i gotuj 15 minut.
  5. Zagęść zasmażką z mąki i masła.
  6. Gotuj jeszcze 5 minut i podawaj!

Pyszny, sos ze schabu z grzybami gotowy! Smacznego.

Sos do schabu z cebulą

Cebulę często dodajemy do sosów mięsnych, bo doskonale podkreśla ich smak. Jednak sos do schabu z dużą ilością cebuli to coś wyjątkowego! Cebula znacznie wzbogaci smak Twojego dania.

Z jaką cebulą zrobić sos do schabu?

Do przygotowania sosu najlepiej sprawdzi się średnia, żółta cebula. Możesz też użyć mieszanki cebuli białej i czerwonej, dzięki czemu sos będzie miał intensywniejszy smak.

Rodzaj cebuli Zalety
Cebula żółta Neutralny smak, nie za ostry
Cebula czerwona Intensywny aromat
Cebula biała Delikatny słodkawy posmak

Przepis: Sos do schabu z dużą ilością cebuli

Wypróbuj prosty sposób na aromatyczny sos do schabu z cebulą:

  1. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w piórka
  2. Zeszklić cebulę na złoto na maśle (około 10 minut)
  3. Dodać wywar wieprzowy lub wodę, gotować 10 minut
  4. Dodać sól, pieprz, majeranek i tymianek
  5. Zagęścić zasmażką z mąki ziemniaczanej
  6. Gotować jeszcze 5 minut. Smacznego!

Sos do schabu ze śmietaną

Kremowy sos ze śmietaną to świetny dodatek do mięs. Sprawdź, jak szybko przygotować pyszny sos do schabu ze śmietaną 12% lub 18%.

Jakie śmietany użyć do sosu do schabu?

Do przygotowania aksamitnego sosu ze śmietaną idealnie sprawdzą się:

  • Śmietana 12% - delikatny smak, niezbyt tłusta
  • Śmietana 18% - bardziej kremowa, doskonała do sosów
  • Śmietana 30% - tylko dla wielbicieli bardzo tłustych sosów

Przepis: kremowy sos do schabu

  1. Cebulę i marchew zeszklij na maśle
  2. Zalej bulionem/wodą, gotuj 10 minut
  3. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
  4. Zagęść zasmażką z mąki i masła
  5. Dodaj 100 ml śmietany 18%
  6. Zagotuj i podawaj do schabu! Smacznego!

Taki kremowy sos ze schabu ze śmietaną zachwyci każdego amatora mięs. Wypróbuj koniecznie!

Podsumowanie

Przygotowanie domowego, smacznego sosu do schabu nie jest trudne, jeśli znasz sprawdzone sposoby. W artykule przedstawiliśmy kilka propozycji jak zrobić sos idealny do schabu duszonego we własnym sosie lub pieczeni. Dowiedziałeś się jakie składniki dodać by sos był aromatyczny i jak go odpowiednio zagęścić.

Z naszego poradnika wynika, że podstawą dobrego sosu ze schabu jest wywar - mięsny lub warzywny. Wzbogacają go cebula, marchew, przyprawy i opcja grzyby. Sekretem gęstej konsystencji jest zasmażka. Możesz też dodać śmietanę - otrzymasz wtedy kremowy sos godny mistrza kuchni.

Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi przyrządzisz przepyszny, domowy sos i zachwycisz nim swoich gości. Smacznego!

Zapraszamy do wypróbowania prezentowanych przepisów i życzymy powodzenia w przygotowywaniu aromatycznych sosów do schabu i innych mięs. Smacznego!

Najczęstsze pytania

Aby przyrządzić sos do schabu, należy na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę z marchwią. Następnie dodać przyprawy (np. liść laurowy, ziele angielskie), wlać bulion lub wodę i gotować ok. 10-15 minut. Kolejny krok, to zagęszczenie zasmażką - wbijamy łyżkę mąki do roztopionego masła i dodajemy do sosu, cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos można jeszcze wzbogacić o śmietanę, grzyby lub więcej warzyw.

Do sosu do schabu oprócz standardowych składników jak cebula i marchew, warto dodać pieczarki, suszone grzyby (np. borowiki, podgrzybki), seler, pietruszkę lub paprykę. Dzięki temu sos będzie bardziej aromatyczny. Można też zagęścić go śmietaną 12% lub 18% - wtedy nabierze kremowej konsystencji. Dobrym pomysłem jest auch dodanie suszonych ziół prowansalskich.

Aby poprawić i wzbogacić smak domowego sosu do schabu, warto użyć wywaru z mięsa wieprzowego zamiast wody. Można też dodać wytrawne, czerwone wino, koncentrat pomidorowy lub sok z pieczonej cebuli. Dobrym patentem jest również umieszczenie w sosie laurowego listka, jałowca, ziela angielskiego lub majeranku.

Aby przygotować kremowy sos do schabu ze śmietaną, należy najpierw ugotować bazowy sos - zeszklić cebulę z marchewką, zalać bulionem/wodą, dodać przyprawy i gotować ok. 10-15 minut. Następnie zagęścić zasmażką z mąki i masła, po czym dodać 100-150 ml śmietany 18% lub 12% (w zależności jak kremowy sos chcemy). Całość zagotować, posolić, popieprzyć i podawać np. do schabu po warszawsku.

Sos do schabu powinno się gotować minimum 10-15 minut licząc od momentu dodania płynu (wody lub bulionu warzywnego). Dzięki dłuższemu gotowaniu sos zgęstnieje, a składniki się ze sobą połączą. Po zagęszczeniu zasmażką sos należy gotować jeszcze kilka minut, maksymalnie do 10 minut. Przedłużona obróbka termiczna sprawi, że sos będzie zbyt gęsty, a smaki się zniszczą.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Czy mąka kukurydziana jest zdrowa? Oto, co musisz wiedzieć o jej właściwościach
  2. 7 najlepszych dań z indyka, warzyw i suszonych pomidorów
  3. Przepis na babeczki dyniowo-jabłkowe: Pyszne i aromatyczne wypieki
  4. Makaron z pesto z suszonych pomidorów - aromatyczne danie
  5. Blok czekoladowy z mlekiem w proszku: Prosty sposób na przyjemność
Autor Jędrzej Kubiak
Jędrzej Kubiak

Cześć kulinarni entuzjaści! Na moim blogu zgłębiam tajniki technik gotowania i eksploruję smakowe horyzonty. Sezonowe składniki to moje narzędzia, a kuchnie świata - moje laboratorium. Kreuję nowoczesne wegetariańskie kompozycje i odważne połączenia, a także dzielę się poradami dotyczącymi diet specjalnych. Dodatkowo, nie zapominam o estetyce - dekoracje potraw to moje drugie ja. Przygotujcie się na kulinarne podróże i unikalne doświadczenia smakowe!

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły