Zdrowe odżywianie

Ile kcal ma schabowy? Najlepsze porady i przepis

Elżbieta Głowacka15 stycznia 20246 min
Ile kcal ma schabowy? Najlepsze porady i przepis

Ile kcal ma schabowy to pytanie, które zadaje sobie wielu miłośników tego tradycyjnego polskiego dania. Schabowy może być dość kaloryczny, jednak przy odrobinie uwagi można przyrządzić zdrowszą wersję, nie rezygnując ze smaku.

Kluczowe wnioski:
  • Schabowy w panierce ma zwykle ok. 250-350 kcal w porcji.
  • Bez panierki kaloryczność jest znacznie niższa - ok. 150-200 kcal.
  • Dużo zależy od grubości panierki, rodzaju oleju do smażenia i dodatków.
  • Można przygotować lżejszą wersję z chudym mięsem, cienką panierką i gotowanymi ziemniakami.
  • Podajemy też przepis na dietetycznego schabowego z niską zawartością kalorii.

Ile kcal ma schabowy w 100 g

Klasyczny kotlet schabowy składa się z panierki oraz mięsa wieprzowego. Ilość kalorii w 100 g schabowego zależy więc od proporcji tych składników.

Mięso wieprzowe zawiera około 100-150 kcal w 100 g. Natomiast chleb/bułka tarta używane do panierki to ok. 250-300 kcal w 100 g.

Jeśli kotlet waży 150 g, z czego 100 g to mięso a 50 g panierka, to łącznie będzie mieć ok.: 150 kcal (mięso) + 125 kcal (panierka z bułki tartej) = 275 kcal w 100 g schabowego.

Im grubsza panierka, tym więcej kalorii. Przy bardzo cienkiej panierce może być ok. 200 kcal w 100 g.

Rodzaje mięsa do schabowego

Mięso wieprzowe może różnić się zawartością tłuszczu. Chudsze mięso z noga lub łopatki schabowej będzie miało ok. 120-130 kcal w 100 g. Bardziej tłusty schab ok. 160-180 kcal.

Mięso z indyka czy kurczaka jest znacznie chudsze, więc schabowy z takiego mięsa może mieć nawet o połowę mniej kalorii niż wieprzowina.

Ile kalorii ma porcja schabowego z ziemniakami

Cała porcja schabowego składa się zazwyczaj z 1-2 sztuk mięsa (kotletów) oraz dodatków, najczęściej ziemniaków i surówki.

Przeciętna porcja w restauracji/barze może zawierać:

  • 150-200 g kotleta schabowego (350-500 kcal)
  • 150-200 g ziemniaków (150-200 kcal)
  • 100 g surówki (20-50 kcal)

Łącznie daje to ok. 550-700 kcal za typową porcję schabowego z ziemniakami i surówką w lokalu gastronomicznym.

Jak zmniejszyć kaloryczność

Można zamówić schabowego z chudszego mięsa, np. z indyka lub kurczaka, co obniży kaloryczność o ok. 100-150 kcal.

Rezygnacja z ziemniaków na rzecz ryżu, kaszy lub sałaty również pozwoli zmniejszyć ilość kalorii w posiłku.

Czytaj więcej: Ile białka ma mleko? Sprawdź wartości odżywcze tego produktu

Jak obliczyć wartość odżywczą schabowego

Aby dokładnie obliczyć wartość odżywczą i kaloryczność schabowego, należy znać wagę poszczególnych składników oraz informacje z etykiety produktu lub tabel odżywczych.

Przykładowe obliczenie dla schabowego domowego (na 150 g mięsa):

Składnik Waga [g] Kalorie [kcal/100 g] Kalorie [kcal]
Mięso wieprzowe 100 145 100 * 1,45 = 145
Bułka tarta 50 290 50 * 2,9 = 145
Suma 150 - 290

Podobnie można policzyć kaloryczność całego dania łącznie z dodatkami. Dając możliwość kontroli oraz planowania zbilansowanych posiłków.

Ile kcal w schabowym bez panierki i skóry

Ile kcal ma schabowy? Najlepsze porady i przepis

Schabowy bez panierki, czyli sam kotlet mielony lub grillowany/pieczony, ma znacznie mniejszą kaloryczność.

Mięso wieprzowe karkówka czy schab zawiera ok. 130-160 kcal w 100 g produktu. Usmażone na patelni bez dodatków tłuszczu może mieć podobną wartość.

Dodatkowo zdjęcie skóry i widocznego tłuszczyku obniża kaloryczność o kolejne 20-40 kcal w porównaniu do mięsa z kością z tłuszczem.

Podsumowując, schabowy bez panierki i skóry to ok. 120-140 kcal w 100 g mięsa. Dla porcji 150 g daje to mniej więcej 180-210 kalorii.

Schabowy z jakiego mięsa ma najmniej kalorii

Najmniej kaloryczny będzie schabowy z mięsa drobiowego takiego jak pierś z kurczaka czy indyka. Zawiera ono zaledwie ok.:

  • 100-120 kcal w 100 g mięsa kurczaka
  • 80-100 kcal dla mięsa z piersi indyka

Również chuda wołowina lub wieprzowina mielona będzie lżejsza niż klasyczny schab wieprzowy. Można spotkać wartości rzędu 120-140 kcal dla chudszych gatunków mięsa.

Im mniej widocznego tłuszczu w mięsie, tym niższa kaloryczność gotowego dania.

Wybierając chudsze gatunki mięs i ograniczając panierkę, łatwo zmniejszyć kaloryczność schabowego nawet o połowę w porównaniu do wersji restauracyjnej.

Przepis na schabowego z niską zawartością kcal

Oto przykładowy przepis na dietetyczną odsłonę klasyki w postaci schabowego:

Składniki:

  • 150 g pierś z kurczaka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • Olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy wzdłuż na cienkie, równe filety.
  2. Jajko rozbełtamy z przyprawami. Maczamy w nim filety z kurczaka.
  3. Panierujemy je w płatkach owsianych aby powstała chrupiąca skórka.
  4. Smażymy na złoty kolor ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z włoszczyzną, surówką lub pieczonymi warzywami.

Taki schabowy z piersi kurczaka to zaledwie 120-150 kcal za 100 gramów. A dodatki warzywne jeszcze bardziej obniżą kaloryczność całej potrawy. Smacznego!

Podsumowanie

Ile kalorii ma kotlet schabowy to pytanie, które nasuwa się wielu osobom próbującym kontrolować kaloryczność swojej diety. W artykule staraliśmy się przedstawić pełną odpowiedź na nie.

Przeciętny schabowy w restauracji czy barze to ok. 500-700 kcal za porcję z ziemniakami i surówką. Dużo zależy od proporcji mięsa i panierki, a także wyboru dodatków. Podaliśmy szczegółowe wytyczne jak obliczać kaloryczność tego dania krok po kroku.

Wiemy również, że rezygnacja z panierki i wybór chudszych rodzajów mięs, takich jak kurczak czy indyk, pozwala zmniejszyć ilość kalorii nawet o połowę. Stąd nasz autorski przepis na dietetyczną odsłonę schabowego z piersi kurczaka z płatkami owsianymi zamiast bułki tartej.

Mamy nadzieję, że informacje zawarte w artykule pozwolą Wam lepiej kontrolować kaloryczność spożywanych posiłków i wprowadzać rozsądne zamienniki, nie rezygnując ze smaku tradycyjnych dań.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Przepis na zdrowe muffiny marchewkowe bez cukru
  2. Jakie filmy zobaczysz w kinach Krakowa tego miesiąca?
  3. Ile gotować brokuł: czas gotowania i porady
  4. Barszcz biały z butelki - przepis
  5. Pozycjonowanie strony www
Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka

Cześć! Jestem Elżbieta i serdecznie. Na tym blogu, gdzie przybliżę Wam świat kulinariów, gotowania i przepisów. Kocham gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego chcę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami kulinarnymi i inspiracjami kulinarymi. 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Jak Wybierać Zdrowe Produkty Spożywcze: Zasady zdrowego odżywiania
Zdrowe odżywianieJak Wybierać Zdrowe Produkty Spożywcze: Zasady zdrowego odżywiania

Wybór zdrowych produktów spożywczych jest fundamentem utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia. W świecie, w którym żywność jest szeroko dostępna i mocno przetworzona, świadomość konsumenta staje się kluczowa. Aby jeść zdrowo i cieszyć się dobrym zdrowiem, warto zrozumieć podstawowe zasady zdrowego żywienia i zastosować je w codziennym życiu.