Słodkości

Domowe lody truskawkowe - szybki i prosty przepis

Elżbieta Głowacka17 września 20235 min
Domowe lody truskawkowe - szybki i prosty przepis

Lato w pełni, a wraz z nim ochota na orzeźwiające i słodkie przysmaki. Nic tak nie ucieszy podniebienia w upalne dni, jak pyszne domowe lody. Truskawkowe lody to klasyk, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Dziś podpowiemy, jak przygotować te wyśmienite lody w domu - szybko, łatwo i przy użyciu kilku prostych składników. Dowiesz się, jakie produkty dobrać, aby uzyskać idealną, jedwabistą konsystencję i cudowny smak truskawek. Podamy sprawdzone techniki miksowania i zamrażania masy lodowej. Podpowiemy też, jak podawać i przechowywać domowe lody, by cieszyć się nimi przez długi czas. Na koniec przedstawimy kilka wariantów smakowych, dzięki którym możesz urozmaicić bazowy przepis. Zapraszamy do lektury i wypróbowania naszych porad - zapewniamy, że te domowe lody truskawkowe to czysta przyjemność w każdym kęsie!

Składniki na domowe lody truskawkowe

Śmietanka kremówka

Podstawą udanych domowych lodów jest wysokiej jakości śmietanka kremówka, minimum 30% tłuszczu. Im więcej tłuszczu w śmietance, tym lody będą bardziej kremowe, a mniej krystaliczne. Śmietankę warto kupić świeżą, prosto z lady chłodniczej. Przed ubiciem, śmietankę należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Truskawki

Do przygotowania lodów idealnie nadają się truskawki świeże, dojrzałe i soczyste. Warto kupić je w sezonie, gdy są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i siekamy na mniejsze cząstki. Im mniejsze kawałki truskawek, tym lody będą bardziej kremowe. Można też użyć mrożonych truskawek.

Cukier

Do truskawkowej masy lodowej dodajemy zarówno cukier puder, jak i zwykły cukier. Cukier puder rozpuszcza się całkowicie, dzięki czemu lody są gładkie i aksamitne. Zwykły cukier w postaci syropu nadaje słodki smak. Proporcje cukru dostosowujemy do własnych preferencji - im więcej, tym lody słodsze.

Przygotowanie składników

Ubicie śmietanki

Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Można to zrobić ręcznie, mixerem lub mikserem planetarnym. Ubijanie powinno trwać około 5-10 minut - im dłużej, tym lepiej. Ubita śmietana powinna mieć kremową, gładką konsystencję i pozostawać na ubijaku po wyjęciu z miski.

Oczyczenie truskawek

Truskawki myjemy, suszymy i usuwany szypułki. Pokrojone owoce blendujemy na gładką masę. Można też zmiksować je razem ze śmietaną, wtedy cały proces będzie szybszy. Pamiętajmy, aby nie przetrzeć truskawek na drobny mus - powinny zachować kawałeczki miąższu dla atrakcyjnej tekstury.

Przygotowanie syropu

Cukier mieszamy z odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie studzimy syrop i odstawiamy do lodówki, aby schłodził się przed dodaniem do masy lodowej.

Przygotowanie masy lodowej

Wymieszanie składników

Ubitą sztywno śmietankę łączymy z blendowanymi truskawkami, cukrem pudrem i ostudzonym syropem cukrowym. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Najlepiej użyć do tego miksera planetarnego na niskich obrotach.

Dojrzewanie masy w lodówce

Gotową masę lodową przekładamy do pojemnika z pokrywką i wstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki. Dzięki temu lody nabiorą kremowej konsystencji, a składniki się ze sobą dobrze połączą. Im dłuższe dojrzewanie, tym lepszy efekt.

Mrożenie masy w zamrażarce

Po dojrzewaniu masę wyjmujemy z lodówki i mieszamy jeszcze raz. Przekładamy ją do płaskiego pojemnika lub formy do lodów i wstawiamy do zamrażarki. Masa powinna zamarznąć w ciągu kilku godzin. Co jakiś czas mieszamy ją szpatułką, aby lody były kremowe.

Podawanie domowych lodów truskawkowych

Domowe lody truskawkowe - szybki i prosty przepis

Krojenie zamrożonych lodów

Zamarzniętą bryłę lodów wyjmujemy z zamrażarki i kroimy na porcje za pomocą ostrego noża. Lody powinny być twarde, ale nie stwardniałe. Dobrze je przed krojeniem kilka minut podgrzać w temperaturze pokojowej.

Serwowanie z owocami lub bitą śmietaną

Uformowane kulki lub gałki lodów układamy w pucharkach lub misce. Możemy dodać świeże truskawki, maliny, borówki albo posypać startą czekoladą. Świetnym dodatkiem będzie też bita śmietana. Tak podane lody prezentują się apetycznie i smakują jeszcze lepiej.

Przechowywanie reszty lodów

Pozostałą część lodów truskawkowych pakujemy szczelnie w woreczki lub pojemniki i zamrażamy ponownie. W lodówce lody utrzymają świeżość przez 2-3 miesiące. Dzięki temu będziemy mogli delektować się nimi przez całe lato.

Warianty smakowe domowych lodów

Lody truskawkowo-czekoladowe

Bazowy przepis na lody truskawkowe możemy wzbogacić o czekoladę. Wystarczy dodać do masy posiekane kostki gorzkiej czekolady - będzie pasować świetnie z truskawkami. Czekoladowe lody truskawkowe to hit!

Lody truskawkowo-waniliowe

Innym pomysłem jest dodanie aromatu lub esencji waniliowej. Kilka kropli wanilii wydobyje słodki, kremowy smak lodów. Pyszne połączenie klasycznej truskawki z wanilią.

Lody truskawkowo-jogurtowe

Zamiast śmietanki można użyć ulubionego jogurtu naturalnego. Jogurt zastąpi tłuszcz i sprawi, że lody będą bardziej odświeżające. Świetny wybór dla osób na diecie.

Porady i triki

Jak uzyskać kremową konsystencję

Kluczem do idealnie kremowych lodów jest dobre ubicie śmietany oraz długie mieszanie i dojrzewanie masy. Im więcej cukru, tym lody będą bardziej aksamitne. Pomocne jest też miksowanie podczas zamrażania.

Jakich błędów unikać

Należy uważać, aby nie przebić śmietany, nie rozmrozić raz zamrożonej masy i nie zamrażać zbyt wolno. Wszystko to może sprawić, że lody będą bardziej lodowate i krystaliczne.

Jak szybko zamrozić lody

Aby przyspieszyć tę czynność, masę lodową warto co jakiś czas mieszać w trakcie zamrażania. Można też użyć lodówki z funkcją szybkiego zamrażania lub specjalnego domowego lodziarki.

Mamy nadzieję, że powyższe wskazówki pomogą Ci przygotować wyśmienite domowe lody truskawkowe. Ich wyjątkowy smak i aksamitna konsystencja zachwycą zarówno Ciebie, jak i Twoich gości. Smacznego!

Podsumowanie

Domowe lody truskawkowe to prawdziwy hit na upalne dni. Ich przygotowanie nie wymaga wielu składników ani zaawansowanych technik. Najważniejsze to dobrej jakości produkty, odrobina cierpliwości i stosowanie się do przedstawionych wskazówek. Mamy nadzieję, że ten artykuł zainspiruje Cię do samodzielnego wykonania tych lodowych przysmaków. Życzymy udanej zabawy w domową lodziarnię i smacznej degustacji!

Najczęstsze pytania

Najlepsze będą dojrzałe, świeże truskawki w sezonie. Można też użyć mrożonych.

Ok. 300 g truskawek na 0,5 l śmietanki. Dokładne proporcje wedle uznania.

Minimum 4 godziny, optymalnie 8-12 godzin. Im dłużej, tym lepszy efekt.

W zamrażarce powinny być gotowe w 2-3 godziny. Przyspieszy to mieszanie w trakcie mrożenia.

W zamrażarce utrzymają świeżość do 2-3 miesięcy. W lodówce wytrzymają ok. tygodnia.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Przepis na zdrowe muffiny marchewkowe bez cukru
  2. Zupa pomidorowa kalorie - ile kcal ma zupa pomidorowa z makaronem
  3. Przyprawa do ziemniaków pieczonych - jakie przyprawy wybrać?
  4. Tajemnica wyjątkowego smaku tureckiego ciasta daktylowego - pewna korzenna przyprawa
  5. Przepisy z mlekiem kokosowym - pomysły i inspiracje
Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka

Cześć! Jestem Elżbieta i serdecznie. Na tym blogu, gdzie przybliżę Wam świat kulinariów, gotowania i przepisów. Kocham gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego chcę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami kulinarnymi i inspiracjami kulinarymi. 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły