Płatki owsiane to jeden z tych składników, który nigdy nie wychodzi z mody. Kojarzą się głównie z klasyczną owsianką, ale ich wszechstronność sprawia, że można je wykorzystać w wielu innych daniach – zarówno na słodko, jak i na słono. Warto więc wiedzieć, jak przygotować płatki owsiane, by urozmaicić swoją codzienną dietę. Owszem, mogą być bazą pysznej owsianki na śniadanie, ale z powodzeniem sprawdzą się również w zdrowych deserach, a nawet daniach obiadowych. Dzięki prostym przepisom, takim jak płatki owsiane przepisy na słodko, możesz stworzyć sycące posiłki, które dostarczą Ci energii przez cały dzień.
Dlaczego powinieneś włączyć płatki owsiane do swojej diety?
Na rynku dostępnych jest setki produktów o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych. Jednym z nich są płatki owsiane, z których przygotowywana jest owsianka na słono oraz owsianka na słodko. W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów pokazujących, jak w szybki sposób z kilku składników przygotować pożywne danie. Zanim jednak przejdziemy do konkretów, zastanówmy się, dlaczego warto wprowadzać płatki owsiane do swojej diety?
- Wspierają funkcjonowanie organizmu na wielu poziomach, dostarczając magnez, fosfor, cynk, mangan oraz witaminy B1, B2, B6, E i kwas foliowy.
- Poprawiają zdrowie serca, obniżając poziom „złego” cholesterolu za sprawą beta-glukanu, a także wspierają układ krążenia dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym.
- Stabilizują poziom cukru we krwi, ponieważ owsianka na słono i słodko zawiera skrobię, która stopniowo uwalnia energię.
- Wspierają trawienie i zdrowie jelit, ponieważ błonnik w nich zawarty reguluje pracę jelit i działa jako prebiotyk, wspomagając rozwój korzystnych bakterii jelitowych.
- Wspomagają jakość snu, ponieważ zawierają związki, które są prekursorami melatoniny i serotoniny – hormonów odpowiedzialnych za regulację cyklu snu i poprawę jakości odpoczynku.
- Poprawiają zdrowie skóry, dzięki witaminie E, witaminom z grupy B oraz awenantramidom, łagodzącym podrażnienia i wspomagającym leczenie trądziku.
- Dostarczają długotrwałej energii, ponieważ węglowodany zawarte w ziarnach uwalniają energię stopniowo, co sprawia, że przepis na płatki owsiane będzie doskonałym wyborem na śniadanie lub posiłek przed treningiem.
- Wzmacniają układ odpornościowy poprzez aktywację makrofagów, które skutecznie bronią organizm przed patogenami oraz infekcjami.
Jak przygotować płatki owsiane? Wskazówki i porady
Płatki owsiane – choć często traktowane jako zwykły produkt tak naprawdę stanowią prawdziwy kulinarny kamień węgielny, który może zaskoczyć swoją wszechstronnością. Niezależnie od tego, czy chcesz stworzyć coś szybkiego i pożywnego, czy poszukać nowych, kreatywnych pomysłów, płatki owsiane górskie przepisy to coś dla Ciebie. A więc jak przygotować płatki owsiane w różnych odsłonach, by wydobyć z nich pełnię smaku?
- Jednym z najczęstszych sposobów przygotowania płatków owsianych jest gotowanie ich na wodzie, mleku lub napoju roślinnym. Jeśli jednak interesują Cię bardziej wytrawne wersje, wypróbuj płatki owsiane przepisy na słono przygotowane na bulionie. Jest to świetna alternatywa dla wytrawnych dań.
- Płatki owsiane świetnie sprawdzają się również w pieczeniu czy smażeniu. Z powodzeniem możesz przygotować z nich zdrowe ciasteczka owsiane, batoniki, granolę, a także wytrawne placki. Płatki owsiane błyskawiczne – przepisy będą idealne, by szybko stworzyć pyszne, zdrowe przekąski, które dostarczą energii na cały dzień.
- Dla osób, które preferują szybkie rozwiązania, świetną opcją będzie nocna owsianka, Jak ją zrobić? Wystarczy połączyć płatki owsiane z mlekiem, napojem roślinnym lub jogurtem i pozostawić w lodówce na całą noc. Rano będzie już na Ciebie czekać pyszna owsianka na słodko. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie pożywnego śniadania bez gotowania.
- Płatki owsiane można także blendować. W takiej formie wykorzystuje się je do przygotowania smoothie, gdzie w połączeniu z owocami dają pożywny koktajl idealny np. na drugie śniadanie do pracy. Nie każdy jednak wie, że świetnie zastępują również klasyczną mąkę pszenną jako składnik zagęszczający do zup. Tak przygotowane płatki owsiane górskie (przepisy) wniosą do Twojej kuchni powiew świeżości.
Teraz odpowiemy na jeszcze jedno często zadawane pytanie – czy płatki owsiane trzeba gotować? To zależy od tego, jaki rodzaj wybierzesz i jaką potrawę chcesz przygotować.
Płatki owsiane błyskawiczne – przepisy, które są w zasadzie najprostsze w przygotowaniu. Wystarczy zalać je gorącym napojem, a po kilku minutach są gotowe do spożycia.
Z kolei płatki owsiane górskie – przepisy znajdujące się w Internecie sugerują, aby ten rodzaj gotować, a to ze względu na to, by były łatwiejsze do strawienie.
Jak zrobić płatki owsiane? Przepisy, które warto wykorzystać
Wiemy już, że płatki owsiane przynoszą ogromne korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Poznaliśmy również możliwości ich przygotowywania, aby urozmaicić swoją dietę. Poniżej wrzucamy więc kilka przepisów, które znajdziesz na stronie Melvit.
Płatki owsiane – przepisy na słodko na pyszne śniadanie i deser:
- Batoniki owsiane – słodycze w diecie dziecka
- Deserowa nocna owsianka
- Placki z owsianki Melvit Runmageddon
- Szybka tarta dla niespodziewanych gości
Płatki owsiane – przepisy na słono na zdrowy i sycący obiad czy kolację:
- Gofry owsiane z pesto i leśnymi grzybami
- Krem owsiany z karmelizowaną cytryną i tymiankiem
- Owsianka z piekarnika z marchewką
Zainteresował Cię któryś przepis na płatki owsiane? Wiemy, że tak, bo na samą myśl o nich człowiek robi się głodny. Pamiętaj, że ostateczny smak dań w głównej mierze zależy od składników, dlaczego zawsze wybieraj mądrze. Postaw na płatki owsiane od sprawdzonych producentów. Postaw na Melvit!