bistrolubie.pl
Porady

Kokilki w kuchni – praktyczne naczynia do zapiekanek i deserów

Elżbieta Głowacka14 września 2025
Kokilki w kuchni – praktyczne naczynia do zapiekanek i deserów

Jeśli spotkałaś, spotkałeś się już z kokilkami, to być może zainteresowało Cię, skąd tak duża popularność tych małych, niepozornych naczynek. Sprawdź nasze wskazówki, które pozwolą Ci wykorzystać ich potencjał na całego!

Co to są kokilki i dlaczego warto mieć je w kuchni?

Kokilki to nic innego, jak naczynia wykonane z ceramiki lub żaroodpornego szkła. Ich podstawową zaletą jest to, że są odporne na wysokie temperatury, śmiało można więc używać ich na przykład w piekarnikach.

Występują w różnych rozmiarach, począwszy od tych filigranowych, mieszczących w sobie jedynie niewielki suflet, aż po te całkiem duże, w których możesz zrobić na przykład zapiekankę.

Jedną z ich wielu zalet jest także to, że możesz w nich podawać dania bezpośrednio na stół. Są one bowiem bardzo estetyczne i poza byciem naczyniem do gotowania, nadają się także do eleganckiego serwowania, czego nie można powiedzieć, na przykład, o aluminiowym garnku.

Jakie potrawy najlepiej przygotować w kokilkach?

W kokilkach doskonale przygotowuje się słodkie dania w monoporcjach, na przykład suflety, czekoladowe ciasta typu lava cakes, creme brulee, mini-serniczki, owoce z kruszonką, miniaturowe szarlotki. W zasadzie można w nich przygotować odpowiednik każdego ciasta, tyle że w niewielkiej, zgrabnej porcji.

Nadają się do potraw wytrawnych, jak zapiekanki makaronowe, warzywa i mięsa przykryte przypieczonymi serami czy zapiekane jajka. Plusem takiego rozwiązania jest fakt, że każdy otrzymuje swoją porcję wybranej wielkości, a dodatkowo możesz mieć pełną kontrolę nad jej rozmiarem, jeżeli liczysz kalorie, na przykład przy redukcji.

Kokilki świetnie nadają się też do przygotowania niewielkiej ilości produktów, które potrzebujesz upiec, na przykład jako dodatek do innego dania. Nie musisz korzystać z ogromnego naczynia, by przypiec czosnek do zupy czosnkowej czy z gigantycznej blachy, by zaserwować dwie porcje pieczonych owoców dla dwóch osób.

Wskazówki praktyczne dotyczące kokilek

Przy wyborze kokilek weź pod uwagę, że te ceramiczne bardzo długo trzymają temperaturę, zaś szklane łatwiej pozwalają kontrolować proces pieczenia – widzisz przez nie, co dzieje się na spodzie potrawy.

Niektóre kokilki można myć w zmywarce, a nawet zamrażać. Pamiętaj, że aby danie było łatwe do wyciągnięcia z kokilki, najpierw nasmaruj naczynie tłuszczem, możesz także oprószyć masło czy oliwę odrobiną mąki lub bułki tartej. Przy wyciąganiu dania warto delikatnie ostukać boki kokilki, na przykład drewnianą łyżką.

Kokilki możesz wykorzystać także do dań na zimno. Nałóż do nich niewielkie porcje hummusu, dipów, na przykład serowych, salsy czy guacamole, a następnie podaj z nachosami czy słupkami warzyw. Stworzysz estetyczną, kolorową przekąskę, bardzo urozmaiconą, a przy okazji w niewielkiej ilości, odpowiedniej dla kilku osób.

Możesz także używać kokilek jako małych miseczek do wystawienia na stół oliwek, papryczek czy innych antipasti. To naprawdę uniwersalne naczynia, które warto mieć w swojej kuchni!

Polecane artykuły

Kokilki w kuchni – praktyczne naczynia do zapiekanek i deserów