bistrolubie.pl
Przepisy

Carpaccio z buraków sos - najlepszy przepis

Julia Borkowska11 stycznia 2024
Carpaccio z buraków sos - najlepszy przepis

Carpaccio z buraka sos to danie, które zachwyci nie tylko wegan i wegetarian. Jest lekkie, a jednocześnie sycące i pełne smaku. W tym przepisie pokazujemy, jak przygotować idealne carpaccio z buraków z aromatycznym sosem. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt zaskakująco smaczny.

Kluczowe wnioski:
  • Buraki świetnie nadają się do przygotowania carpaccio.
  • Kluczowe jest bardzo ostrze noża, by cienko pokroić buraki.
  • Sos podkreśla smak i poprawia wygląd dań z carpaccio.
  • To danie można wzbogacić dodatkami, np. serem typu feta.
  • Przepis jest na tyle prosty, że sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy.

Składniki carpaccio z buraków

Do przygotowania carpaccio z buraków potrzebujemy niewiele składników:

  • buraki (najlepiej czerwone)
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz

Kluczowe jest użycie świeżych, jędrnych buraków bez uszkodzeń. Warto też mieć bardzo ostry nóż do ich krojenia.

Ilości składników

Na 4 porcje carpaccio potrzebujemy:

  • 4 średnie buraki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Dokładne proporcje przypraw można dopasować do własnych upodobań.

Sposób przygotowania carpaccio

Przygotowanie carpaccio z buraków jest naprawdę proste, ale wymaga precyzji.

  1. Buraki myjemy, osuszamy i obieramy.
  2. Kroimy bardzo cienko, używając ostrza noża.
  3. Sos do carpaccio przygotowujemy mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz przyprawy.
  4. Układamy plastry buraków na talerzu i polewamy sosem.

Im cieńsze plastry uda nam się pokroić, tym lepiej. Kluczowe jest użycie bardzo ostrego noża.

Przechowywanie buraków

Najlepsze carpaccio przygotujemy ze świeżych buraków. Jeśli jednak chcemy je zakupić wcześniej, możemy:

  • przechowywać buraki kilka dni w lodówce, owinięte w folię
  • zamrozić buraki na kilka tygodni

W obu przypadkach po rozmrożeniu/wyjęciu z lodówki buraki warto lekko opłukać i osuszyć przed krojeniem.

Czytaj więcej: Jak prawidłowo doprawić buraczki do obiadu

Wykonanie sosu do carpaccio z buraków

Sos do carpaccio z buraków jest bardzo prosty w przygotowaniu, a znacząco podnosi walory smakowe i wizualne dań z carpaccio.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Gotowy sos polewamy na talerzu z ułożonymi plasterkami buraków.

Opcje sosu

Sos możemy urozmaicić na wiele sposobów, dodając np.:

  • ziele angielskie
  • tymianek
  • płatki chili
  • skórkę pomarańczową

Warto eksperymentować z przyprawami, by w pełni rozkoszować się smakiem dań z carpaccio z buraków sos.

Podanie dań z carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków sos - najlepszy przepis

Carpaccio z buraków podajemy na zimno, prosto z lodówki. Idealnie komponuje się z sałatkami, np. z rukolą, roszponką lub miksem sałat.

Można je również uzupełnić składnikami takimi jak:

  • orzechy
  • pestki
  • ser typu feta

Doskonale pasują także pieczywo lub grzanki.

Różne warianty przygotowania carpaccio

Choć klasyczne carpaccio z buraków podaje się z sosem vinegrette, możliwości są praktycznie nieograniczone. Oto kilka pomysłów na carpaccio z buraka sos w różnych odsłonach:

  • z sosem z jogurtu naturalnego i mięty
  • z prażonymi pestkami dyni i serem kozim
  • z gruszką, szpinakiem i orzechami nerkowca
  • z avocado i limonką

Carpaccio świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Zachęcamy do własnych eksperymentów i czerpania przyjemności z gotowania!

Podsumowanie

Przygotowanie carpaccio z buraków z aromatycznym sosem to świetny pomysł na lekkie danie, które zachwyci smakiem i wyglądem. Jak pokazuje ten artykuł, wykonanie takiego dania jest naprawdę proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Kluczowe jest użycie bardzo ostrej kuchenki do przygotowania cienkich plastrów z buraków. Następnie szybko przyrządzamy sos do carpaccio - wystarczy połączyć oliwę, ocet balsamiczny i ulubione przyprawy. Układamy carpaccio na talerzach i polewamy aromatycznym sosem do carpaccio z buraków.

Carpaccio można uzupełnić rozmaitymi dodatkami, dostosowując je do własnych upodobań. Pasuje tu wiele warzyw, ziół, orzechów czy serów. Również sam carpaccio z buraka sos da się łatwo zmodyfikować, dodając ulubione składniki.

Mamy nadzieję, że ten artykuł zainspiruje Państwa do przygotowania w domu aromatycznego, kolorowego i pełnego smaku dań z carpaccio z buraków. Smacznego!

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Przepisy na szybkie i smaczne obiady domowe - sprawdź!
  2. Przepis na keto pieczarki: Smaczne i zdrowe pieczarki w wersji keto
  3. Kruche ciasteczka fit: Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy
  4. Masa chrupka do tortu – przepis na idealny element dekoracyjny do ciast
  5. Ile to jest szklanka mąki? Sprawdź wagi różnych rodzajów mąki.
Autor Julia Borkowska
Julia Borkowska

Witajcie na moim kulinarnej wyprawie! Zapraszam do krainy smaków, gdzie zdrowe odżywianie to moja pasja. Eksperymentuję z sezonowymi składnikami, tworząc wegetariańskie arcydzieła. Podpowiem, jak słodkości zamienić na zdrowe przysmaki i nadać tradycyjnym potrawom nowy wymiar. Odkryjcie ze mną kuchnie świata i techniki gotowania, które podkreślą unikalność dań. Gotowanie to sztuka, a ja jestem gotowa podzielić się nią z Wami.

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Zupy na bazie oliwy i pomidorów – nie tylko klasyczne pomidorowe smaki
PrzepisyZupy na bazie oliwy i pomidorów – nie tylko klasyczne pomidorowe smaki

Większość osób zapytana o ulubioną zupę bez wahania odpowie, że jest to zupa pomidorowa. Jednak oprócz tej, jaką najczęściej serwuje się w polskich domach, jest jeszcze wiele innych zup przygotowanych z pomidorów i oliwy. Różnią się składnikami i sposobem przygotowania, dlatego decydując się na jeden z poniższych przepisów, możesz odkryć zupełnie inny smak zupy z pomidorów.