Pizza to jedno z ulubionych dań wielu osób. Nic dziwnego, że często przygotowujemy jej ciasto w dużych ilościach. Co jednak zrobić z nadmiarem ciasta, którego nie wykorzystamy od razu do przygotowania pizzy? Czy można je bezpiecznie zamrozić i czy zachowa swoje właściwości? Odpowiadamy na wszystkie nurtujące pytania.
Czy można bezpiecznie zamrozić ciasto na pizzę?
Na początek najważniejsza informacja - mrożenie ciasta na pizzę jest jak najbardziej bezpieczne. Pod warunkiem oczywiście, że przeprowadzimy je prawidłowo. Mrożone ciasto może posłużyć do przyrządzenia pysznej pizzy, o bardzo zbliżonym smaku i konsystencji do tej na świeżym cieście. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.
Wskazówki dotyczące mrożenia ciasta na pizzę:
- Ciasto przeznaczone do zamrożenia powinno być świeżo wyrobione, najlepiej w dniu mrożenia.
- Należy bardzo dokładnie wyrabiać ciasto, aby miało gładką jednolitą konsystencję bez grudek.
- Ciasto przed mrożeniem warto podzielić na porcje, w zależności od wielkości pizzy, którą chcemy w przyszłości upiec.
- Porcje ciasta należy szczelnie zawinąć w folię spożywczą, usuwając jak najwięcej powietrza.
- Zamrożone ciasto najlepiej przechowywać w zamrażarce w temperaturze -18 stopni C lub niższej.
Jak przygotować ciasto na pizzę do zamrożenia?
Aby mrożenie przebiegło prawidłowo, ciasto musi być odpowiednio przygotowane.
Ciasto na pizzę do zamrożenia powinno zawierać:
- Mąkę pszenną typ 500 lub 550 (najlepiej połowę mąki pszennej i połowę razowej)
- Drożdże
- Oliwę z oliwek
- Sól
- Wodę
Bardzo ważne jest, aby nie dodawać żadnych składników mlecznych jak mleko, jaja czy śmietana. Mogą one spowodować zakwaszenie ciasta podczas mrożenia.
Ciasto musi być bardzo dokładnie wyrobione, najlepiej ręcznie. Im lepiej wyrobimy ciasto, tym będzie ono bardziej elastyczne po rozmrożeniu. Po wyrobieniu odstawiamy je w ciepłym miejscu na min. godzinę do wyrośnięcia.
Ile dni można przechowywać ciasto na pizzę w zamrażarce?
Ciasto na pizzę w zamrażarce możemy przechowywać nawet do 3 miesięcy. Jednak po tym czasie zaczyna tracić świeżość i elastyczność. Dlatego zaleca się zużyć je w ciągu maksymalnie 1-2 miesięcy.
Bardzo ważna jest temperatura przechowywania. Im niższa, tym dłużej ciasto zachowa świeżość. Optymalna to -18 stopni C lub niższa. Nie powinniśmy wkładać ciasta do zamrażarki w lodówce, gdzie temperatura jest zbyt wysoka.
Jak rozmrażać mrożone ciasto na pizzę?
Rozmrożenie ciasta jest kluczowe, aby pizza na nim przygotowana była smaczna i chrupiąca.
Ciasto na pizzę powinno rozmrażać się stopniowo w lodówce. Wyjmujemy je z zamrażarki dzień wcześniej i wkładamy do lodówki. Tam powoli rozmraża się przez ok. 12-24 godziny w temperaturze ok. 4 stopni C.
Nigdy nie rozmrażamy ciasta w temperaturze pokojowej, ponieważ drożdże mogą zacząć pracować zbyt gwałtownie. Może to skutkować nierównomiernym wyrośnięciem i zepsuciem struktury ciasta.
Czy mrożenie zmienia smak i konsystencję ciasta na pizzę?
Prawidłowo zamrożone i rozmrożone ciasto na pizzę różni się minimalnie od świeżego. Po rozmrożeniu może być nieco bardziej miękkie w konsystencji i mieć nieco słabszy smak.
Dlatego w przepisie na mrożone ciasto warto nieco zwiększyć ilość soli i użyć odrobinę więcej drożdży. Pomoże to zachować smak i chrupkość po wypieczeniu pizzy.
Jakie błędy popełniamy mrożąc ciasto na pizzę?
Mrożenie ciasta na pizzę wydaje się proste, jednak warto unikać kilku typowych błędów:
- Dodawanie składników mlecznych jak mleko czy jaja - mogą spowodować zakwaszenie ciasta
- Za krótkie wyrabianie ciasta - może być twarde i nieelastyczne po rozmrożeniu
- Mrożenie ciasta od razu po zrobieniu, bez wyrośnięcia - drożdże nie zdążą odpowiednio zakwasić ciasta
- Mrożenie w zbyt wysokiej temperaturze np. lodówka - ciasto szybciej traci świeżość
- Zbyt szybkie rozmrażanie w temperaturze pokojowej - może popsuć strukturę ciasta
Jak sprawdzić świeżość rozmrożonego ciasta na pizzę?
Świeżość ciasta po rozmrożeniu sprawdzamy podobnie jak przy świeżym cieście:
- Konsystencja powinna być elastyczna, ciasto nie może być twarde ani lepkie
- Smak powinien być charakterystyczny dla świeżego ciasta, bez oznak zjełczenia
- Ciasto po lekkim ugnieceniu powinno powoli odzyskać swoją strukturę
- Nie może mieć nieprzyjemnego zapachu - to oznaka zepsucia
Jeśli ciasto nie spełnia tych cech, oznacza to, że mrożenie przebiegło nieprawidłowo i lepiej go nie używać.
Przepis na idealne mrożone ciasto na pizzę
Aby ciasto idealnie nadawało się do mrożenia i dawało smaczną pizzę, przygotuj je wg poniższego sprawdzonego przepisu:
Składniki:- 500g mąki pszennej 550
- 150g mąki razowej
- 5g soli
- 5g cukru
- 300ml ciepłej wody
- 20ml oliwy z oliwek
- 7g świeżych drożdży
- Wymieszaj obie mąki z solą i cukrem.
- Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.
- Dodaj roztwór drożdży i oliwę do mąki. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstaw ciasto w ciepłym miejscu na min. godzinę do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na porcje, zależnie od wielkości pizzy. Zawiń szczelnie w folię spożywczą.
- Zamroź w temperaturze -18 stopni C. Przechowuj maksymalnie 1-2 miesiące.
Tak przygotowane ciasto idealnie sprawdzi się do mrożenia. Pizza po rozmrożeniu będzie tak samo pyszna, jak na świeżym cieście. Smacznego!
Podsumowanie
Mrożenie ciasta na pizzę jest świetnym sposobem na zagospodarowanie nadmiaru ciasta i przygotowanie smacznej pizzy "na zapas". Pod warunkiem przestrzegania kilku zasad, możemy uzyskać efekt zbliżony do pizzy na świeżym cieście. Prawidłowe przygotowanie ciasta, szczelne zamrożenie i powolne rozmrażanie to klucz do sukcesu. Zamrożone ciasto pozwala na szybkie przygotowanie domowej pizzy zawsze kiedy mamy na nią ochotę.