Porady

Jakie kawy ziarniste wybrać na prezent? Przewodnik dla kawoszy

Elżbieta Głowacka21 maja 20243 min
Jakie kawy ziarniste wybrać na prezent? Przewodnik dla kawoszy

Picie kawy stanowi istotny element kultury naszego kraju. Ziarna kawy stały się szczególnie popularne już na przełomie XVII i XVIII wieku. Współcześnie dla wielu osób przygotowywanie i spożywanie naparu stanowi prawdziwy rytuał. Chcesz zaskoczyć znajomego/ą kawosza/kę wyszukanym prezentem? Zastanawiasz się, która kawa ziarnista sprawdzi się w roli upominku? Twoje wątpliwości rozwieją się delikatnie niczym para nad filiżanką.

Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą?

Podczas wyboru ziaren kawy należy uwzględnić szereg czynników, które znacznie wpływają na smak naparu. Jednym z nich jest pochodzenie produktu. Jeśli cenisz delikatne i subtelne nuty, postaw na ziarna pochodzące z okolic Meksyku, Jamajki oraz Panamy, które wyróżniają się owocowymi akordami. Doskonale sprawdzą się w przypadku koneserów, ceniących złożoność smaku. Kawa pochodząca z krajów afrykańskich wyróżnia się natomiast wyższym poziomem kwasowości.

Szukasz idealnego prezentu? Weź pod uwagę także poziom palenia kawy, który można ocenić w czterostopniowej skali. Najczęściej wyróżnia się kawę jasną, średnią, średnio-ciemną oraz ciemną. Średnio-ciemne palenie charakteryzuje się wyjątkową złożonością aromatów oraz wyraźnie wyczuwalną goryczką, co sprawia, że świetnie spisze się w przypadku najbardziej wymagających koneserów. Stopień palenia należy jednak dopasować do indywidualnych preferencji (te jasne nadają się bardziej do metod alternatywnych, ciemniejsze – do ekspresów i kawiarek).

O czym pamiętać podczas wyboru kawy ziarnistej?

Kluczową kwestią pozostaje również rodzaj ziaren. Do najpopularniejszych odmian kawy należą arabika i robusta. W tym miejscu warto wspomnieć jednocześnie o rzadziej spotykanych gatunkach, takich jak liberica (liberyjska) i excelsa, uprawianych głównie w Azji Południowo-Wschodniej. Do najchętniej wybieranych odmian należy arabika – stanowi ok. 75% światowego rynku. Wyróżnia się bogatym smakiem, wyraźną kwasowością oraz słodyczą i łagodnością.

Robusta przypadnie do gustu miłośnikom wyższej zawartości kofeiny. Intensywnie pobudza oraz zmniejsza poczucie zmęczenia. Charakteryzuje się wyraźnie orzechowym i głębokim smakiem, o ostrzejszych i lekko gorzkawych akordach. Jeśli szukasz kawy o owocowym aromacie, zwróć się w kierunku excelsy. Podczas zakupów uwzględnij także metodę parzenia. W przypadku stosowania techniki rrench press sięgnij po jasno i średnio palone ziarna. Użytkownicy ekspresów automatycznych mogą zwrócić się natomiast w stronę średnio lub ciemno palonych ziaren.

Jaką kawę ziarnistą kupić na prezent?

Szukasz kawy na prezent? Sprawdź ranking kaw ziarnistych 2024, w którym znajdziesz przegląd najlepszych ziaren rzemieślniczych. Ciekawym wyborem może okazać się Cafe Crema Arabica Morning Bird, wyróżniająca się aromatami orzechów i karmelu. Nadaje się do różnych metod parzenia, dzięki czemu sprawdzi się w roli upominku. Ziarna pochodzą z plantacji usytuowanej w kraterze uśpionego wulkanu Chapadão de Ferro, co warunkuje jej wyjątkowy charakter. Jeśli szukasz kawy speciality w dobrej cenie, to doskonały wybór.

Wśród ciekawych propozycji można wymienić również kawę Pello Caffe & Bistro. Mieszanka ziaren brazylijskich i indyjskich zaskakuje delikatnymi nutami gorzkiej czekolady, melasy oraz karmelu. Połączenie ziaren arabiki i robusty (20%) odpowiada za doskonałą harmonię smaku i zrównoważenie zawartości kofeiny. Produkt rzemieślniczy zapewnia najwyższą jakość oraz świeżość, która zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników kawy.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Czy mąka kukurydziana jest zdrowa? Oto, co musisz wiedzieć o jej właściwościach
  2. 7 najlepszych dań z indyka, warzyw i suszonych pomidorów
  3. Przepis na babeczki dyniowo-jabłkowe: Pyszne i aromatyczne wypieki
  4. Makaron z pesto z suszonych pomidorów - aromatyczne danie
  5. Sekret udanego biszkoptu z 5 jaj: Sprawdzona receptura
Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka

Cześć! Jestem Elżbieta i serdecznie. Na tym blogu, gdzie przybliżę Wam świat kulinariów, gotowania i przepisów. Kocham gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego chcę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami kulinarnymi i inspiracjami kulinarymi. 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły