Przepisy

Dania z jarmużu – przepisy na proste potrawy do obiadu

Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka31.01.20246 min.
Dania z jarmużu – przepisy na proste potrawy do obiadu

Dania z jarmużem to świetny pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Jarmuż to warzywo bogate w witaminę C, K i beta karoten, jest także źródłem wapnia, żelaza i białka roślinnego. Warto włączyć je do swojego jadłospisu. Dania z jarmużem można przyrządzać na wiele sposobów. Polecamy przygotować go z mięsem, rybą lub wegańskiej alternatywie - fasolą lub tofu. Jarmuż świetnie komponuje się również w zupach. Możesz użyć go jako głównego składnika potrawy albo jako dodatek do dań. Zaskocz siebie i bliskich!

Kluczowe wnioski:

  • Jarmuż to zdrowe i sycące warzywo bogate w witaminy i składniki odżywcze
  • Świetnie komponuje się z mięsem, rybami i wegańskimi zamiennikami
  • Można go wykorzystać na wiele sposobów - jako główny składnik dania lub jako dodatek
  • Idealnie nadaje się do przygotowania zdrowych i pożywnych zup krem
  • Wzbogaci codzienny jadłospis i zaskoczy niebanalnym smakiem

Gotowe dania z jarmużem

Gotowe dania z jarmużem to świetny wybór, kiedy brakuje nam czasu na przygotowanie obiadu, a chcemy zjeść coś zdrowego. W sklepach znajdziemy już przygotowane zestawy obiadowe z jarmużem w roli głównej.

Dania z jarmużem w puszkach czy słoikach to przede wszystkim jarmuż duszony z warzywami, często z dodatkiem kaszy lub ryżu. Taki gotowy zestaw wystarczy podgrzać na patelni lub w mikrofali i mamy smaczny, sycący obiad.

Kupić można również mrożone potrawy z jarmużem, które wystarczy umieścić w piekarniku. Takie dania najczęściej przybierają formę zapiekanek warstwowych z makaronem, mięsem i sosem beszamelowym. Świetnie komponują się w nich chrupiące liście jarmużu.

Gotowe dania z jarmużem to także opcja dla osób przestrzegających diety bezglutenowej oraz wegan. Na rynku znajdziemy bowiem dania z jarmużem bezglutenowe oraz wegańskie.

Zalety gotowych dań

Sięgając po gotowe dania z jarmużem, oszczędzamy czas, a mimo to jemy smaczne i zdrowe posiłki. Taki wybór ma wiele zalet:

  • oszczędność czasu - gotowe danie z jarmużem to skrócona droga do sytego obiadu
  • wysoka jakość - potrawy przygotowują profesjonalne firmy, stosując sprawdzone przepisy
  • różnorodność - w sklepach znajdziemy gotowe dania z jarmużem w wielu odsłonach - na każdy gust

Jarmuż w towarzystwie mięsa

Dania z jarmużem i mięsem to połączenie wartości odżywczych obu składników. Mięso dostarcza pełnowartościowego białka i żelaza, a jarmuż - witamin, minerałów i błonnika.

Klasycznym przykładem jest pieczeń wieprzowa lub drobiowa podana z duszonym jarmużem. Aromatyczne, chrupiące listki doskonale komponują się z soczystym, mięsnym daniem. Podobnie jarmuż sprawdzi się w rolji dodatku do potraw z mielonym mięsem - gołąbków, lazanii czy gulaszu.

Mięsne ragout z jarmużem

Ragout to francuska potrawa mięsna z warzywami. Przygotowanie ragout z jarmużem jest bardzo proste.

Mięso (wołowina, wieprzowina lub drób) kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w paski warzywa - marchew, seler, cebulę. Całość dusimy do miękkości z przyprawami w rosole lub sosie pomidorowym. Na sam koniec wrzucamy jarmuż i dusimy aż zmięknie. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Jarmuż w mięsnym ragout nie tylko wzbogaca je wartościami odżywczymi, ale dodaje mu interesującego, świeżego smaku.

Czytaj więcej: Pozycjonowanie strony www

Wegańskie potrawy z jarmużem

W diecie roślinnej z powodzeniem wykorzystamy zalety jarmużu. Wegańskie dania z jarmużem mogą być równie smaczne i sycące, co te z mięsem.

Bazą wegańskich potraw z jarmużem są zazwyczaj roślinne zamienniki mięsa - tofu, seitan lub fasola. Świetnym składnikiem jest też kasza lub ryż. Wspólnie z jarmużem i ulubionymi przyprawami stworzą roślinną ucztę.

Przykładowe wegańskie dania z jarmużem to:

  • kotlety sojowe lub z ciecierzycy z duszonym jarmużem i puree
  • burgery z fasoli lub soczewicy z jarmużowym coleslaw
  • wegański gulasz z tofu, fasoli i jarmużem

Kasza gryczana z jarmużem i orzechami

Kasza gryczana z jarmużem, bakłażanem i orzechami włoskimi to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna wegańska potrawa jednogarnkowa.

Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy kilka minut. Następnie wrzucamy umyte listki jarmużu i całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy 10 minut i dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną. Na sam koniec posypujemy posiekanymi orzechami.

Zupy krem z dodatkiem jarmużu

Dania z jarmużu – przepisy na proste potrawy do obiadu

Zupy krem z jarmużem to świetny sposób na wzbogacenie tradycyjnych zup. Liście jarmużu dodadzą im charakterystycznego smaku i sporo wartości odżywczych.

Jarmuż doskonale sprawdzi się praktycznie w każdej zupie krem - jarzynowej, pomidorowej, kalafiorowej czy brokułowej. Wystarczy ugotować zupę na bulionie warzywnym lub mięsnym, zmiksować, dodać jarmuż i zagotować. Na sam koniec można posypać zupę świeżymi ziołami.

Krem z zielonego groszku z jarmużem

Zielony groszek to klasyczne połączenie z jarmużem. Przygotowanie kremu z tych składników jest bardzo łatwe i szybkie.

Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy zielony groszek z puszki i zalewamy bulionem. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy garść pokrojonego jarmużu. Całość miksujemy, doprawiamy i podajemy ze śmietaną lub grzankami.

SkładnikIlość
cebula1 sztuka
groszek zielony400 g
jarmuż100 g

Jarmuż jako dodatek do dań

Równie często jak głównym składnikiem, jarmuż może być smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. W tej roli dodaje im wartości odżywczych i ciekawych nut smakowych.

Listki jarmużu idealnie sprawdzą się:

  • duszone jako dodatek do mięsa lub ryb
  • w sałatkach i surówkach
  • w kanapkach i tortillach
  • jako bazowy składnik pesto

Kanapki z jarmużowym pesto

Jarmuż może być świetną bazą domowego pesto. W połączeniu z orzechami, czosnkiem i ulubionymi ziółmi zamienia się w aromatyczny sos do kanapek lub makaronu.

Jarmuż blenderujemy z posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami, oliwą, czosnkiem i ulubionymi ziołami. Uzyskany sos smarujemy na pieczywo lub mieszamy z makaronem.

Szybkie dania z jarmużem

Jarmuż może być także składnikiem szybkich i prostych dań - tych na co dzień lub dla niecierpliwych. Nawet w pośpiechu przygotujemy smaczny, pełnowartościowy posiłek z jarmużem.

Wśród szybkich dań z jarmużem bardzo popularne są jajecznice, omlety i zapiekanki. Jarmuż wzbogaci je o wartości odżywcze, nie wydłużając znacząco czasu przygotowania.

Omlet z jarmużem

Omlet z jarmużem przygotujemy błyskawicznie, wykorzystując składniki, które zwykle mamy w lodówce. A warto, bo taka kombinacja smakuje świetnie.

Na patelnię wrzucamy pokrojony w paski jarmuż i smażymy przez około 2-3 minuty, aż zmięknie. Jajka roztrzepujemy z ulubionymi dodatkami, wylewamy na patelnię i smażymy omlet. Po złożeniu posypujemy ulubionymi ziółami.

Omlet z jarmużem z powodzeniem zastąpi tradycyjny obiad, kiedy brakuje nam czasu lub ochoty na gotowanie.

Podsumowanie

Jarmuż to niezwykle zdrowe warzywo, które możemy wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Przedstawione w artykule dania z jarmużem pokazują, że z powodzeniem łączy się on zarówno z mięsem, rybami, jak i wegańskimi zamiennikami. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie.

Zarówno gotowe potrawy z jarmużem jak i przepisy do samodzielnego wykonania gwarantują smaczny, wartościowy i sycący posiłek. Niezależnie czy sięgamy po dania jednogarnkowe, zupy, czy szybkie dania na co dzień - z jarmużem zyskują one dodatkowy walor smakowy i zdrowotny.

Jarmuż sprawdzi się zarówno jako główny składnik dań obiadowych, ale równie świetnie zadziała w roli dodatku - do mięs, sałatek czy kanapek. Dzięki temu nawet mała garstka jarmużu wzbogaci przepisy do obiadu i wniesie nowe doznania smakowe.

Mamy nadzieję, że przedstawione inspiracje zachęcą Państwa do częstszego sięgania po to niezwykle wartościowe warzywo. Z pewnością proste dania z jarmużem wejdą na stałe do jadłospisu i urozmaicą codzienne posiłki!

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-outline
Ocena: 3.33 Liczba głosów: 3

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak stworzyć kuchnię przyjazną dla dzieci: Pomysły na dania dla najmłodszych
  2. Ciasto bananowe: Odkryj słodką przyjemność w bananowym wydaniu
  3. Ile piec łososia w piekarniku - sprawdź najlepszy sposób pieczenia
  4. Ile kosztuje pozycjonowanie stron?
  5. Jak długo gotować bigos? Ile gotujemy bigosa? Nasz przepis na tradycyjny bigos krok po kroku
Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka

Cześć! Jestem Elżbieta i serdecznie. Na tym blogu, gdzie przybliżę Wam świat kulinariów, gotowania i przepisów. Kocham gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego chcę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami kulinarnymi i inspiracjami kulinarymi. 

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły