Przepisy

Dania z jarmużu – przepisy na proste potrawy do obiadu

Elżbieta Głowacka31 stycznia 20246 min
Dania z jarmużu – przepisy na proste potrawy do obiadu

Dania z jarmużem to świetny pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Jarmuż to warzywo bogate w witaminę C, K i beta karoten, jest także źródłem wapnia, żelaza i białka roślinnego. Warto włączyć je do swojego jadłospisu. Dania z jarmużem można przyrządzać na wiele sposobów. Polecamy przygotować go z mięsem, rybą lub wegańskiej alternatywie - fasolą lub tofu. Jarmuż świetnie komponuje się również w zupach. Możesz użyć go jako głównego składnika potrawy albo jako dodatek do dań. Zaskocz siebie i bliskich!

Kluczowe wnioski:

  • Jarmuż to zdrowe i sycące warzywo bogate w witaminy i składniki odżywcze
  • Świetnie komponuje się z mięsem, rybami i wegańskimi zamiennikami
  • Można go wykorzystać na wiele sposobów - jako główny składnik dania lub jako dodatek
  • Idealnie nadaje się do przygotowania zdrowych i pożywnych zup krem
  • Wzbogaci codzienny jadłospis i zaskoczy niebanalnym smakiem

Gotowe dania z jarmużem

Gotowe dania z jarmużem to świetny wybór, kiedy brakuje nam czasu na przygotowanie obiadu, a chcemy zjeść coś zdrowego. W sklepach znajdziemy już przygotowane zestawy obiadowe z jarmużem w roli głównej.

Dania z jarmużem w puszkach czy słoikach to przede wszystkim jarmuż duszony z warzywami, często z dodatkiem kaszy lub ryżu. Taki gotowy zestaw wystarczy podgrzać na patelni lub w mikrofali i mamy smaczny, sycący obiad.

Kupić można również mrożone potrawy z jarmużem, które wystarczy umieścić w piekarniku. Takie dania najczęściej przybierają formę zapiekanek warstwowych z makaronem, mięsem i sosem beszamelowym. Świetnie komponują się w nich chrupiące liście jarmużu.

Gotowe dania z jarmużem to także opcja dla osób przestrzegających diety bezglutenowej oraz wegan. Na rynku znajdziemy bowiem dania z jarmużem bezglutenowe oraz wegańskie.

Zalety gotowych dań

Sięgając po gotowe dania z jarmużem, oszczędzamy czas, a mimo to jemy smaczne i zdrowe posiłki. Taki wybór ma wiele zalet:

  • oszczędność czasu - gotowe danie z jarmużem to skrócona droga do sytego obiadu
  • wysoka jakość - potrawy przygotowują profesjonalne firmy, stosując sprawdzone przepisy
  • różnorodność - w sklepach znajdziemy gotowe dania z jarmużem w wielu odsłonach - na każdy gust

Jarmuż w towarzystwie mięsa

Dania z jarmużem i mięsem to połączenie wartości odżywczych obu składników. Mięso dostarcza pełnowartościowego białka i żelaza, a jarmuż - witamin, minerałów i błonnika.

Klasycznym przykładem jest pieczeń wieprzowa lub drobiowa podana z duszonym jarmużem. Aromatyczne, chrupiące listki doskonale komponują się z soczystym, mięsnym daniem. Podobnie jarmuż sprawdzi się w rolji dodatku do potraw z mielonym mięsem - gołąbków, lazanii czy gulaszu.

Mięsne ragout z jarmużem

Ragout to francuska potrawa mięsna z warzywami. Przygotowanie ragout z jarmużem jest bardzo proste.

Mięso (wołowina, wieprzowina lub drób) kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w paski warzywa - marchew, seler, cebulę. Całość dusimy do miękkości z przyprawami w rosole lub sosie pomidorowym. Na sam koniec wrzucamy jarmuż i dusimy aż zmięknie. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Jarmuż w mięsnym ragout nie tylko wzbogaca je wartościami odżywczymi, ale dodaje mu interesującego, świeżego smaku.

Czytaj więcej: Dania z warzyw na obiad - pyszne i zdrowe dania warzywne

Wegańskie potrawy z jarmużem

W diecie roślinnej z powodzeniem wykorzystamy zalety jarmużu. Wegańskie dania z jarmużem mogą być równie smaczne i sycące, co te z mięsem.

Bazą wegańskich potraw z jarmużem są zazwyczaj roślinne zamienniki mięsa - tofu, seitan lub fasola. Świetnym składnikiem jest też kasza lub ryż. Wspólnie z jarmużem i ulubionymi przyprawami stworzą roślinną ucztę.

Przykładowe wegańskie dania z jarmużem to:

  • kotlety sojowe lub z ciecierzycy z duszonym jarmużem i puree
  • burgery z fasoli lub soczewicy z jarmużowym coleslaw
  • wegański gulasz z tofu, fasoli i jarmużem

Kasza gryczana z jarmużem i orzechami

Kasza gryczana z jarmużem, bakłażanem i orzechami włoskimi to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna wegańska potrawa jednogarnkowa.

Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy kilka minut. Następnie wrzucamy umyte listki jarmużu i całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy 10 minut i dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną. Na sam koniec posypujemy posiekanymi orzechami.

Zupy krem z dodatkiem jarmużu

Dania z jarmużu – przepisy na proste potrawy do obiadu

Zupy krem z jarmużem to świetny sposób na wzbogacenie tradycyjnych zup. Liście jarmużu dodadzą im charakterystycznego smaku i sporo wartości odżywczych.

Jarmuż doskonale sprawdzi się praktycznie w każdej zupie krem - jarzynowej, pomidorowej, kalafiorowej czy brokułowej. Wystarczy ugotować zupę na bulionie warzywnym lub mięsnym, zmiksować, dodać jarmuż i zagotować. Na sam koniec można posypać zupę świeżymi ziołami.

Krem z zielonego groszku z jarmużem

Zielony groszek to klasyczne połączenie z jarmużem. Przygotowanie kremu z tych składników jest bardzo łatwe i szybkie.

Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy zielony groszek z puszki i zalewamy bulionem. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy garść pokrojonego jarmużu. Całość miksujemy, doprawiamy i podajemy ze śmietaną lub grzankami.

Składnik Ilość
cebula 1 sztuka
groszek zielony 400 g
jarmuż 100 g

Jarmuż jako dodatek do dań

Równie często jak głównym składnikiem, jarmuż może być smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. W tej roli dodaje im wartości odżywczych i ciekawych nut smakowych.

Listki jarmużu idealnie sprawdzą się:

  • duszone jako dodatek do mięsa lub ryb
  • w sałatkach i surówkach
  • w kanapkach i tortillach
  • jako bazowy składnik pesto

Kanapki z jarmużowym pesto

Jarmuż może być świetną bazą domowego pesto. W połączeniu z orzechami, czosnkiem i ulubionymi ziółmi zamienia się w aromatyczny sos do kanapek lub makaronu.

Jarmuż blenderujemy z posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami, oliwą, czosnkiem i ulubionymi ziołami. Uzyskany sos smarujemy na pieczywo lub mieszamy z makaronem.

Szybkie dania z jarmużem

Jarmuż może być także składnikiem szybkich i prostych dań - tych na co dzień lub dla niecierpliwych. Nawet w pośpiechu przygotujemy smaczny, pełnowartościowy posiłek z jarmużem.

Wśród szybkich dań z jarmużem bardzo popularne są jajecznice, omlety i zapiekanki. Jarmuż wzbogaci je o wartości odżywcze, nie wydłużając znacząco czasu przygotowania.

Omlet z jarmużem

Omlet z jarmużem przygotujemy błyskawicznie, wykorzystując składniki, które zwykle mamy w lodówce. A warto, bo taka kombinacja smakuje świetnie.

Na patelnię wrzucamy pokrojony w paski jarmuż i smażymy przez około 2-3 minuty, aż zmięknie. Jajka roztrzepujemy z ulubionymi dodatkami, wylewamy na patelnię i smażymy omlet. Po złożeniu posypujemy ulubionymi ziółami.

Omlet z jarmużem z powodzeniem zastąpi tradycyjny obiad, kiedy brakuje nam czasu lub ochoty na gotowanie.

Podsumowanie

Jarmuż to niezwykle zdrowe warzywo, które możemy wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Przedstawione w artykule dania z jarmużem pokazują, że z powodzeniem łączy się on zarówno z mięsem, rybami, jak i wegańskimi zamiennikami. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie.

Zarówno gotowe potrawy z jarmużem jak i przepisy do samodzielnego wykonania gwarantują smaczny, wartościowy i sycący posiłek. Niezależnie czy sięgamy po dania jednogarnkowe, zupy, czy szybkie dania na co dzień - z jarmużem zyskują one dodatkowy walor smakowy i zdrowotny.

Jarmuż sprawdzi się zarówno jako główny składnik dań obiadowych, ale równie świetnie zadziała w roli dodatku - do mięs, sałatek czy kanapek. Dzięki temu nawet mała garstka jarmużu wzbogaci przepisy do obiadu i wniesie nowe doznania smakowe.

Mamy nadzieję, że przedstawione inspiracje zachęcą Państwa do częstszego sięgania po to niezwykle wartościowe warzywo. Z pewnością proste dania z jarmużem wejdą na stałe do jadłospisu i urozmaicą codzienne posiłki!

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-outline
Ocena: 3.67 Liczba głosów: 6

5 Podobnych Artykułów:

  1. Przepis na zdrowe muffiny marchewkowe bez cukru
  2. Keto zapiekanka z brokułami: Niskowęglowodanowe danie na zdrowy obiad
  3. Ile gotować brokuł: czas gotowania i porady
  4. Blaty bezowe gotowe - najlepsza jakość i wybór dostępny online
  5. Pozycjonowanie strony www
Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka

Cześć! Jestem Elżbieta i serdecznie. Na tym blogu, gdzie przybliżę Wam świat kulinariów, gotowania i przepisów. Kocham gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego chcę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami kulinarnymi i inspiracjami kulinarymi. 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły