Przepisy

Barszcz biały z butelki - przepis

Julia Borkowska3 stycznia 20246 min
Barszcz biały z butelki - przepis

Barszcz biały z butelki to popularna odmiana tradycyjnego polskiego barszczu, który można kupić gotowy w sklepie. Jest on bardzo wygodny w przygotowaniu, a przy tym smaczny i pożywny. Wystarczy go rozlać na talerze, dodać ulubione dodatki i podać. Może być zimny lub letni. Sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta.

Kluczowe wnioski:
  • Barszcz biały z butelki to wygodna alternatywa dla domowych wywarów, która pozwala zaoszczędzić czas.
  • Ma on bogaty smak i aromat dzięki starannie dobranym składnikom.
  • Można go wzbogacać według własnego uznania np. grzybami, jajkiem, kiełbasą.
  • Pasuje zarówno na zimno, jak i podgrzany, sprawdza się na co dzień i od święta.
  • Po otwarciu można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Składniki barszczu białego z butelki

Barszcz biały z butelki zazwyczaj składa się z takich składników jak:

  • bulion warzywny (z marchwi, selera, pietruszki, cebuli)
  • przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny)
  • kwas chlebowy
  • sól
  • woda

Bywa, że zawiera również skrobię ziemniaczaną, która nadaje zupie gęstszy charakter. Dokładny skład zależy jednak od producenta i może się nieznacznie różnić w zależności od marki barszczu.

Różnice w składzie w zależności od producenta

Mimo, że barszcze białe z butelki mają podobny skład, to jednak pomiędzy markami występują drobne różnice. Jedne mogą mieć intensywniejszy smak warzywny dzięki większej zawartości marchwi i selera, inne bardziej kwaśny posmak z uwagi na dodatek większej ilości kwasku.

Warto więc wypróbować barszcze białe od różnych producentów i wybrać ten, którego smak najbardziej nam odpowiada.

Sposób przygotowania barszczu białego z butelki

Przygotowanie barszczu białego z butelki jest bardzo proste i zajmuje kilka minut. Oto krok po kroku instrukcja przygotowania tej smacznej zupy:

1. Otwieramy butelkę z gotowym wywarem barszczowym i przelewamy zawartość do garnka.

2. Doprowadzamy barszcz do wrzenia i gotujemy ok. 2-3 minuty od czasu zagotowania.

3. Zupę możemy podawać na ciepło lub na zimno wedle uznania. Na zimno barszcz biały chłodzimy wcześniej w lodówce.

Barszcz z butelki jest gotowy do spożycia bezpośrednio po otwarciu opakowania i podgrzaniu. Nie wymaga dodatkowego warzenia ani przygotowywania wywaru.

Dzięki temu, że mamy już gotowy wywar barszczowy w butelce, przygotowanie zupy zajmuje tylko kilka minut. To bardzo wygodne i oszczędza czas w porównaniu z przyrządzaniem tradycyjnego domowego barszczu białego.

Dodatki do barszczu białego z butelki

Do barszczu białego z butelki możemy dodać ulubione dodatki wedle własnego uznania, które wzbogacą smak zupy. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać z ilością dodatków, ponieważ gotowy barszcz z butelki sam w sobie ma już intensywny smak.

Oto najpopularniejsze dodatki do barszczu białego:

  • ugotowane na twardo jajko
  • kiełbasa, pasztet lub pieczarki
  • śmietana lub mleko
  • naturalny sok z buraków
  • świeża pietruszka lub koper

W wersji jarskiej bardzo dobrze smakują z barszczem białym warzywa - marchew, seler, pietruszka, por, kalarepa, fasolka szparagowa. Można je dodać w postaci małych kostek do zupy lub jako dekorację talerza.

Produkt Wartość odżywcza (w 100g)
Barszcz biały z butelki 65 kcal, 12g węglowodanów
Jajko 155 kcal, 0,7g węglowodanów
Kiełbasa wiejska 354 kcal, 1,3g węglowodanów
Śmietana 12% 231 kcal, 3,6g węglowodanów

Podanie barszczu białego z butelki

Barszcz biały z butelki - przepis

Barszcz biały z butelki możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wersja gorąca sprawdzi się idealnie w okresie jesienno-zimowym. Z kolei zimny barszcz świetnie orzeźwi w upalne dni. Jest to zupa, która smakuje rewelacyjnie niezależnie od temperatury podania.

Jeśli zdecydujemy się na podanie zimnego barszczu, to po rozlaniu do talerzy i udekorowaniu dodatkami, odstawiamy go do schłodzenia w lodówce na ok. 2-3 godziny.

Podanie eleganckie od święta

Barszcz biały z butelki świetnie nadaje się także na wykwintniejsze podanie od święta czy na przyjęcie. W takim wydaniu możemy udekorować go np. tradycyjnie podanym jajkiem i natką pietruszki. Śmietanę wlewamy "na oko" lub serwujemy oddzielnie.

Talerze lub filiżanki z zupą ustawiamy na eleganckich półmiskach. Całość prezentuje się wytwornie i szykownie, a przy tym pozostaje niezwykle smaczna.

Przechowywanie gotowego barszczu białego z butelkibarszczu białego z butelki

Zaletą barszczu w butelce jest to, że po otwarciu możemy go przechowywać w lodówce jeszcze przez kilka dni. Wszystko zależy od daty przydatności do spożycia podanej przez producenta na opakowaniu.

Przelany do szczelnego pojemnika barszcz może być dobry do 5-7 dni od otwarcia. Musimy jednak pamiętać o tym, by w miarę szybko zużyć otwartą butelkę i nie przechowywać zupy zbyt długo.

Barszcz biały z buraków i z butelki - różnice

Tradcyjny domowy barszcz biały na bazie wywaru z buraków różni się od gotowego barszczu z butelki. Różnice dotyczą m.in. smaku, konsystencji czy sposobu i czasu przygotowania.

Barszcz biały domowy ma zazwyczaj wyraźniejszy, bardziej buraczany posmak. Jego konsystencja bywa również nieco bardziej gęsta i syta. Wymaga jednak przygotowania wywaru buraczanego, co zajmuje minimum 1,5 godziny.

Z kolei barszcz z butelki charakteryzuje się delikatniejszym zazwyczaj smakiem i bardziej przejrzystym bulionem. Jest gotowy do spożycia od razu po podgrzaniu.

Podsumowując, barszcz z butelki to wygodna i szybka alternatywa na smaczną zupę. Jednak dla wielu osób to właśnie tradycyjny domowy barszcz ma ten wyjątkowy, niepowtarzalny smak, który tak kochamy.

Podsumowanie

Barszcz biały z butelki to bardzo wygodna alternatywa dla tradycyjnego domowego barszczu. Jest on już gotowy do spożycia zaraz po otwarciu butelki i szybkim podgrzaniu. Oszczędza to sporo czasu, który trzeba by poświęcić na samodzielne przyrządzenie wywaru buraczanego. Przepis na barszcz biały z butelki jest banalnie prosty. Wystarczy go tylko podgrzać, dodać ulubione dodatki i zupa gotowa!

Ten rodzaj barszczu charakteryzuje się zazwyczaj delikatniejszym, bardziej uniwersalnym smakiem, który odpowiada większości konsumentów. Można go też wzbogacać dodatkami wedle własnego uznania. Sprawdza się znakomicie zarówno na co dzień, jak i od święta czy na przyjęcia.

Niewątpliwą zaletą barszczu białego w butelce jest również to, że po otwarciu można go przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Jest więc świetnym wyborem dla osób prowadzących jednoosobowe gospodarstwo domowe lub takich, które szukają wygodnych i szybkich w przygotowaniu posiłków.

Mimo swej praktyczności, dla wielu osób to jednak właśnie tradycyjny, domowy barszcz biały ma ten wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Zupełnie inny niż ten z butelki. Dlatego warto czasem znaleźć chwilę i przygotować go samemu od podstaw według sprawdzonej rodzinnej receptury.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Czym zastąpić mąkę migdałową? Najlepsze alternatywy i porady kulinarne
  2. 7 najlepszych dań z indyka, warzyw i suszonych pomidorów
  3. Przepis na babeczki dyniowo-jabłkowe: Pyszne i aromatyczne wypieki
  4. Makaron z pesto z suszonych pomidorów - aromatyczne danie
  5. Blok czekoladowy z mlekiem w proszku: Prosty sposób na przyjemność
Autor Julia Borkowska
Julia Borkowska

Witajcie na moim kulinarnej wyprawie! Zapraszam do krainy smaków, gdzie zdrowe odżywianie to moja pasja. Eksperymentuję z sezonowymi składnikami, tworząc wegetariańskie arcydzieła. Podpowiem, jak słodkości zamienić na zdrowe przysmaki i nadać tradycyjnym potrawom nowy wymiar. Odkryjcie ze mną kuchnie świata i techniki gotowania, które podkreślą unikalność dań. Gotowanie to sztuka, a ja jestem gotowa podzielić się nią z Wami.

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły