Słodkości

Jak upiec pyszną szarlotkę z rabarbarem i bezą?

Autor Julia Borkowska
Julia Borkowska16.09.20235 min.
Jak upiec pyszną szarlotkę z rabarbarem i bezą?

Szarlotka to tradycyjne polskie ciasto, które podbiło podniebienia wielu domowych kucharzy. Chrupiące ciasto, aromatyczne nadzienie i puszysta bezka to połączenie, które zachwyca i sprawia, że szarlotka cieszy się niesłabnącą popularnością. Jednak aby upiec wyjątkowo smaczną i doskonałą szarlotkę, trzeba zwrócić uwagę na dobór składników oraz przygotowanie ciasta i nadzienia. Poniższy artykuł zawiera wskazówki, które pomogą w wypieku idealnej szarlotki z rabarbarem i bezą.

Wybór składników na najlepszą szarlotkę

Rabarbar - odmiany i dojrzałość

Kluczowym składnikiem szarlotki jest oczywiście rabarbar, który nada aromat i charakterystyczny smak całemu daniu. Warto wybrać rabarbar o intensywnym, czerwonym zabarwieniu, co świadczy o wysokiej zawartości antocyjanów i witaminy C. Najsmaczniejsze odmiany to Victoria czy Timperley Early - mają mięsiste, soczyste łodygi, idealne do wypieków. Rabarbar powinien być dobrze dojrzały, ale nie przejrzały, gdyż wtedy traci smak i staje się włóknisty. Łodygi powinny być jędrne i sprężyste w dotyku.

Mąka - rodzaje i proporcje

Podstawą ciasta na szarlotkę jest mąka, która decyduje o jego strukturze i chrupkości. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna, ewentualnie pszenna z dodatkiem mąki ziemniaczanej, która sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne i elastyczne. Proporcja mąki pszennej do ziemniaczanej to zazwyczaj 3:1. Można też dodać łyżkę mąki kukurydzianej na chrupkość. Ogólna ilość mąki to ok. 300-350 g.

Jaja - wielkość i świeżość

Jaja zapewnią puszystość i lekkość ciasta na szarlotkę. Najlepiej użyć jaj wielkości M lub L, oznaczonych kategorią świeżości A, czyli najwyższą. Takie jaja będą miały intensywnie żółte żółtka i jędrne białka, co przełoży się na dobrą strukturę ciasta.

Przygotowanie ciasta na szarlotkę z rabarbarem

Mieszanie składników na ciasto

Przygotowanie ciasta na szarlotkę zaczynamy od utarcia jaj z cukrem (ok. 100-150 g) na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Można dodać aromat - odrobinę cukru wanilinowego lub startej skórki z cytryny. Ciasto powinno mieć gładką, elastyczną konsystencję i łatwo oddzielać się od rąk i miski.

Wałkowanie i rozgrzewanie ciasta

Po wyrobieniu ciasto owijamy folią i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki - dzięki temu mąka nabierze wilgoci, a ciasto będzie bardziej elastyczne. Następnie dzielimy ciasto na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3-5 mm. Przekładamy je na rozgrzane blaszki wyłożone papierem do pieczenia.

Przygotowanie formy do pieczenia

Idealna do szarlotki będzie prostokątna tortownica o wymiarach ok. 20x30 cm lub okrągła forma o średnicy ok. 24-26 cm. Formę smarujemy masłem i ewentualnie posypujemy bułką tartą. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Piec nagrzewamy do 180 stopni C.

Obróbka rabarbaru na nadzienie

Mycie i krojenie rabarbaru

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki o długości ok. 2-3 cm. Usunięcie zewnętrznej, włóknistej skórki sprawi, że będzie miękki i aromatyczny. Można też obrać tylko końcówki łodyg.

Podsmażanie z cukrem i przyprawami

Pokrojony rabarbar przekładamy do rondla. dodajemy 100-150 g cukru (według uznania, w zależności od kwaśności owoców) oraz aromatyczne przyprawy - laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, skórkę pomarańczową. Smażymy ok. 5 minut, do lekkiego zmięknięcia rabarbaru.

Studzenie nadzienia z rabarbaru

Usmażony rabarbar studzimy do temperatury pokojowej. Odstawiamy go na minimum 30 minut. Dzięki temu sok z owoców równomiernie wsiąknie i nadzienie nie będzie zbyt wilgotne.

Układanie ciasta i nadzienia w formie

Jak upiec pyszną szarlotkę z rabarbarem i bezą?

Wyłożenie połowy ciasta na dno formy

Na przygotowane wcześniej dno formy wykładamy pierwszą połowę rozwałkowanego ciasta. Ciasto delikatnie dociskamy, by równomiernie pokryło spód.

Rozprowadzenie nadzienia z rabarbaru

Na cieście wykładamy przestudzony rabarbar. Można go ułożyć w równej warstwie lub układając owocami do góry, co da ładny efekt wizualny po upieczeniu. Lekko dociskamy.

Przykrycie szarlotki drugą połową ciasta

Całość przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Delikatnie zlepiamy brzegi obu części. Wierzch ciasta można też udekorować wzorkiem z noża.

Pieczenie i schładzanie szarlotki

Pieczenie szarlotki przez ok. 40 minut

Formę z ciastem i nadzieniem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut, do zarumienienia ciasta. W połowie pieczenia można przykryć folią, aby wierzch się nie przypalił.

Studzenie i krojenie wystudzonej szarlotki

Upieczoną szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie przez ok. 1-2 godziny. Po całkowitym wystudzeniu możemy ją wyjąć z formy i pokroić w kawałki. Studzenie jest istotne, by ciasto dobrze "usiadło" i nadzienie stężało.

Posypanie szarlotki cukrem pudrem

Każdy kawałek szarlotki możemy posypać cukrem pudrem, aby nadać jej apetyczny wygląd. Cukier puder podkreśli chrupkość ciasta.

Podawanie szarlotki - dekoracja i przechowywanie

Dekorowanie bitą śmietaną lub lodami

Aby szarlotka prezentowała się jeszcze bardziej apetycznie, można ją udekorować bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Śmietana lub lody wspaniale skomponują się z owocowym nadzieniem.

Przechowywanie w lodówce do 3 dni

Przygotowaną i całkowicie wystudzoną szarlotkę możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Dzięki temu zachowa świeżość i aromat.

Mrożenie porcji na dłuższy czas

Aby cieszyć się domową szarlotką przez dłuższy czas, można ją pokroić na porcje i zamrozić. Wystarczy rozmrozić poszczególne kawałki w temperaturze pokojowej przed podaniem.

Mając dobrane składniki i przestrzegając przepisu, możemy cieszyć się wyjątkowo smaczną i aromatyczną szarlotką z rabarbarem. Chrupiące ciasto, soczysty rabarbar i puszysta bezka stworzą idealną kompozycję smaków, która zachwyci każde podniebienie.

Podsumowanie

Szarlotka to bez wątpienia jedno z najbardziej lubianych polskich ciast, łączące w sobie wyjątkowy smak i prostotę przygotowania. Jednak aby cieszyć się prawdziwie wyśmienitą szarlotką, trzeba zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii. Przede wszystkim bardzo ważny jest wybór jakościowych składników - dojrzałego rabarbaru, świeżych jaj i odpowiednich rodzajów mąki. Równie istotne jest odpowiednie przygotowanie i obróbka owoców oraz ciasta, a także pieczenie zgodnie z przepisem. Reszta to już tylko dekorowanie i cieszenie się aromatyczną szarlotką. Z pewnością warto poświęcić trochę uwagi na ten wypiek - efekt w postaci pysznego deseru z pewnością Was nie zawiedzie.

Najczęstsze pytania

Optymalny czas pieczenia szarlotki to ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C, jednak warto regularnie sprawdzać, czy ciasto się nie przypala i w razie potrzeby przykryć je folią.

Aby ciasto było chrupiące, należy użyć mąki pszennych wymieszanych z niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Ciasto po zagniataniu powinno odpocząć w lodówce.

Żeby sok z rabarbaru nie był zbyt rzadki, owoce po usmażeniu należy odcedzić i odstawić do ostygnięcia na co najmniej 30 minut.

Zamiast rabarbaru można użyć wiśni, czereśni, jabłek, śliwek, moreli lub brzoskwiń. Wszystkie te owoce świetnie komponują się z ciastem drożdżowym.

Do przygotowania puszystej bezy potrzebne będą białka ubite na sztywną pianę z cukrem (najlepiej cukrem pudrem). Bezę wykłada się na wierzch szarlotki tuż przed końcem pieczenia.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak stworzyć kuchnię przyjazną dla dzieci: Pomysły na dania dla najmłodszych
  2. Ciasto bananowe: Odkryj słodką przyjemność w bananowym wydaniu
  3. Makaron faszerowany mięsem mielonym - przepis, nadziewany mięsem
  4. Sekret przepisu na śledzie Tomeka Strzelczyk.
  5. Jak łatwo i efektownie ozdobić domowy tort - porady i inspiracje
Autor Julia Borkowska
Julia Borkowska

Witajcie na moim kulinarnej wyprawie! Zapraszam do krainy smaków, gdzie zdrowe odżywianie to moja pasja. Eksperymentuję z sezonowymi składnikami, tworząc wegetariańskie arcydzieła. Podpowiem, jak słodkości zamienić na zdrowe przysmaki i nadać tradycyjnym potrawom nowy wymiar. Odkryjcie ze mną kuchnie świata i techniki gotowania, które podkreślą unikalność dań. Gotowanie to sztuka, a ja jestem gotowa podzielić się nią z Wami.

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły