Szarlotka to tradycyjne polskie ciasto, które podbiło podniebienia wielu domowych kucharzy. Chrupiące ciasto, aromatyczne nadzienie i puszysta bezka to połączenie, które zachwyca i sprawia, że szarlotka cieszy się niesłabnącą popularnością. Jednak aby upiec wyjątkowo smaczną i doskonałą szarlotkę, trzeba zwrócić uwagę na dobór składników oraz przygotowanie ciasta i nadzienia. Poniższy artykuł zawiera wskazówki, które pomogą w wypieku idealnej szarlotki z rabarbarem i bezą.
Wybór składników na najlepszą szarlotkę
Rabarbar - odmiany i dojrzałość
Kluczowym składnikiem szarlotki jest oczywiście rabarbar, który nada aromat i charakterystyczny smak całemu daniu. Warto wybrać rabarbar o intensywnym, czerwonym zabarwieniu, co świadczy o wysokiej zawartości antocyjanów i witaminy C. Najsmaczniejsze odmiany to Victoria czy Timperley Early - mają mięsiste, soczyste łodygi, idealne do wypieków. Rabarbar powinien być dobrze dojrzały, ale nie przejrzały, gdyż wtedy traci smak i staje się włóknisty. Łodygi powinny być jędrne i sprężyste w dotyku.
Mąka - rodzaje i proporcje
Podstawą ciasta na szarlotkę jest mąka, która decyduje o jego strukturze i chrupkości. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna, ewentualnie pszenna z dodatkiem mąki ziemniaczanej, która sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne i elastyczne. Proporcja mąki pszennej do ziemniaczanej to zazwyczaj 3:1. Można też dodać łyżkę mąki kukurydzianej na chrupkość. Ogólna ilość mąki to ok. 300-350 g.
Jaja - wielkość i świeżość
Jaja zapewnią puszystość i lekkość ciasta na szarlotkę. Najlepiej użyć jaj wielkości M lub L, oznaczonych kategorią świeżości A, czyli najwyższą. Takie jaja będą miały intensywnie żółte żółtka i jędrne białka, co przełoży się na dobrą strukturę ciasta.
Przygotowanie ciasta na szarlotkę z rabarbarem
Mieszanie składników na ciasto
Przygotowanie ciasta na szarlotkę zaczynamy od utarcia jaj z cukrem (ok. 100-150 g) na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Można dodać aromat - odrobinę cukru wanilinowego lub startej skórki z cytryny. Ciasto powinno mieć gładką, elastyczną konsystencję i łatwo oddzielać się od rąk i miski.
Wałkowanie i rozgrzewanie ciasta
Po wyrobieniu ciasto owijamy folią i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki - dzięki temu mąka nabierze wilgoci, a ciasto będzie bardziej elastyczne. Następnie dzielimy ciasto na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3-5 mm. Przekładamy je na rozgrzane blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
Przygotowanie formy do pieczenia
Idealna do szarlotki będzie prostokątna tortownica o wymiarach ok. 20x30 cm lub okrągła forma o średnicy ok. 24-26 cm. Formę smarujemy masłem i ewentualnie posypujemy bułką tartą. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Piec nagrzewamy do 180 stopni C.
Obróbka rabarbaru na nadzienie
Mycie i krojenie rabarbaru
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki o długości ok. 2-3 cm. Usunięcie zewnętrznej, włóknistej skórki sprawi, że będzie miękki i aromatyczny. Można też obrać tylko końcówki łodyg.
Podsmażanie z cukrem i przyprawami
Pokrojony rabarbar przekładamy do rondla. dodajemy 100-150 g cukru (według uznania, w zależności od kwaśności owoców) oraz aromatyczne przyprawy - laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, skórkę pomarańczową. Smażymy ok. 5 minut, do lekkiego zmięknięcia rabarbaru.
Studzenie nadzienia z rabarbaru
Usmażony rabarbar studzimy do temperatury pokojowej. Odstawiamy go na minimum 30 minut. Dzięki temu sok z owoców równomiernie wsiąknie i nadzienie nie będzie zbyt wilgotne.
Układanie ciasta i nadzienia w formie
Wyłożenie połowy ciasta na dno formy
Na przygotowane wcześniej dno formy wykładamy pierwszą połowę rozwałkowanego ciasta. Ciasto delikatnie dociskamy, by równomiernie pokryło spód.
Rozprowadzenie nadzienia z rabarbaru
Na cieście wykładamy przestudzony rabarbar. Można go ułożyć w równej warstwie lub układając owocami do góry, co da ładny efekt wizualny po upieczeniu. Lekko dociskamy.
Przykrycie szarlotki drugą połową ciasta
Całość przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Delikatnie zlepiamy brzegi obu części. Wierzch ciasta można też udekorować wzorkiem z noża.
Pieczenie i schładzanie szarlotki
Pieczenie szarlotki przez ok. 40 minut
Formę z ciastem i nadzieniem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut, do zarumienienia ciasta. W połowie pieczenia można przykryć folią, aby wierzch się nie przypalił.
Studzenie i krojenie wystudzonej szarlotki
Upieczoną szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie przez ok. 1-2 godziny. Po całkowitym wystudzeniu możemy ją wyjąć z formy i pokroić w kawałki. Studzenie jest istotne, by ciasto dobrze "usiadło" i nadzienie stężało.
Posypanie szarlotki cukrem pudrem
Każdy kawałek szarlotki możemy posypać cukrem pudrem, aby nadać jej apetyczny wygląd. Cukier puder podkreśli chrupkość ciasta.
Podawanie szarlotki - dekoracja i przechowywanie
Dekorowanie bitą śmietaną lub lodami
Aby szarlotka prezentowała się jeszcze bardziej apetycznie, można ją udekorować bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Śmietana lub lody wspaniale skomponują się z owocowym nadzieniem.
Przechowywanie w lodówce do 3 dni
Przygotowaną i całkowicie wystudzoną szarlotkę możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Dzięki temu zachowa świeżość i aromat.
Mrożenie porcji na dłuższy czas
Aby cieszyć się domową szarlotką przez dłuższy czas, można ją pokroić na porcje i zamrozić. Wystarczy rozmrozić poszczególne kawałki w temperaturze pokojowej przed podaniem.
Mając dobrane składniki i przestrzegając przepisu, możemy cieszyć się wyjątkowo smaczną i aromatyczną szarlotką z rabarbarem. Chrupiące ciasto, soczysty rabarbar i puszysta bezka stworzą idealną kompozycję smaków, która zachwyci każde podniebienie.
Podsumowanie
Szarlotka to bez wątpienia jedno z najbardziej lubianych polskich ciast, łączące w sobie wyjątkowy smak i prostotę przygotowania. Jednak aby cieszyć się prawdziwie wyśmienitą szarlotką, trzeba zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii. Przede wszystkim bardzo ważny jest wybór jakościowych składników - dojrzałego rabarbaru, świeżych jaj i odpowiednich rodzajów mąki. Równie istotne jest odpowiednie przygotowanie i obróbka owoców oraz ciasta, a także pieczenie zgodnie z przepisem. Reszta to już tylko dekorowanie i cieszenie się aromatyczną szarlotką. Z pewnością warto poświęcić trochę uwagi na ten wypiek - efekt w postaci pysznego deseru z pewnością Was nie zawiedzie.