Porady

Ile soli dodać do zalewy na litr wody przy kiszeniu ogórków?

Elżbieta Głowacka16 października 20235 min
 Ile soli dodać do zalewy na litr wody przy kiszeniu ogórków?

Kiszenie ogórków to popularny sposób na zachowanie ich świeżości i smaku na dłużej. Jednak aby proces kiszenia przebiegł prawidłowo, kluczowe jest przygotowanie odpowiedniej zalewy z solą. Właściwe dodanie soli do zalewy gwarantuje zachowanie chrupiącej tekstury i kwaśno-słonego smaku ogórków.

Ile soli dodać do zalewy na litr wody przy kiszeniu ogórków?

Podstawową zasadą przygotowania zalewy na ogórki kiszone jest dodanie 20-30 gramów soli kuchennej na 1 litr przegotowanej wody. Takie proporcje pozwolą uzyskać 3-5% zasolenie, które zapewni prawidłowy przebieg fermentacji. Zbyt mała ilość soli spowoduje, że ogórki zmiękną i zaczną gnić. Z kolei dodanie zbyt dużej ilości soli sprawi, że owoce staną się zbyt twarde i słone.

Jak wyliczyć ilość soli do zalewy na ogórki kiszone?

Aby dokładnie obliczyć potrzebną ilość soli, należy znać pojemność naczynia lub słoika, w którym będziemy kisić ogórki. Np. do 5-litrowego słoja wlewamy 4 litry przegotowanej wody. W takim przypadku dodajemy 4x25g soli, czyli 100g. Jeśli mamy mniejszy 1-litrowy słoik, wlewamy 0,8 l wody i dodajemy 0,8x25g soli, czyli 20g. Dzięki temu zachowamy właściwe proporcje soli do wody.

Kiszenie ogórków - przepis na zalewę z solą krok po kroku

  1. Obierz ogórki z owocni i umyj.
  2. Odmierz odpowiednią ilość przegotowanej wody wg pojemności słoika/naczynia.
  3. Dodaj 25g soli kuchennej na każdy litr wody i wymieszaj aż się rozpuści.
  4. Ułóż ogórki ciasno w słoiku i zalej solanką, tak by były całkowicie przykryte.
  5. Słoik zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 tygodnie.
  6. Sprawdzaj co jakiś czas, czy ogórki są całkowicie zalane zalewą.

Dlaczego ogórki kiszone potrzebują soli w zalewie?

 Ile soli dodać do zalewy na litr wody przy kiszeniu ogórków?

Sól pełni kilka istotnych funkcji podczas kiszenia ogórków:

  • Wytwarza słony smak.
  • Usuwa nadmiar wody z ogórków, dzięki czemu stają się chrupiące.
  • Wspomaga rozwój pożądanych bakterii fermentacji mlekowej.
  • Hamuje rozwój niepożądanych bakterii gnilnych.
  • Utrzymuje ogórki całkowicie zanurzone w zalewie.

Jaki procent soli dodać do zalewy na ogórki kiszone?

Optymalny procent zasolenia zalewy na ogórki kiszone wynosi 3-5%. Odpowiada to zakresowi 20-30 gramów soli kuchennej na 1 litr wody. Zasolenie poniżej 3% może okazać się niewystarczające, natomiast powyżej 5% sprawi, że ogórki będą zbyt słone.

Ile gram soli wsypać na 1 litr wody do kiszenia ogórków?

Standardowo na każdy litr wody dodajemy 25 gramów soli kuchennej. Dzięki temu uzyskujemy zalewę o 3-4% zasoleniu, co jest w sam raz do kiszenia ogórków. Oczywiście można dodać nieco mniej lub więcej soli, w zakresie 20-30 gramów na litr, jeśli wolisz mniej lub bardziej słone ogórki.

Jak sprawdzić czy dodałeś odpowiednią ilość soli do zalewy?

Żeby sprawdzić, czy zalewa ma właściwe zasolenie można:

  • Zmierzyć gęstość za pomocą areometru - powinna wynosić ok. 1,04-1,05 g/cm3.
  • Skosztować zalewę - powinna mieć wyraźnie słony smak, ale nie za mocny.
  • Porównać z wcześniejszymi partiami zalewy, jeśli mamy doświadczenie w kiszeniu ogórków.

Na co zwrócić uwagę przygotowując zalewę z solą na ogórki kiszone?

  • Używaj soli kuchennej, najlepiej drobno mielonej.
  • Mieszaj zalewę aż sól całkowicie się rozpuści.
  • Przegotuj wodę przed zalaniem ogórków.
  • Upewnij się, że ogórki są całkowicie zanurzone.
  • Przechowuj ogórki w temperaturze 18-22°C w ciemnym miejscu.

Mając te podstawowe zasady na uwadze, bez problemu przygotujesz idealną zalewę na chrupiące, kwaśno-słone ogórki kiszone. Smacznego!

Podsumowanie

Dodanie odpowiedniej ilości soli do zalewy jest kluczowe dla powodzenia kiszenia ogórków. Standardowo zaleca się 25 gramów soli kuchennej na 1 litr wody, co zapewnia 3-5% zasolenie. Taka zalewa nada ogórkom chrupiącą teksturę i wyrazisty słony smak. Przestrzegając przedstawionych zasad i proporcji składników, otrzymasz smaczne, kwaszone ogórki o długim okresie przydatności.

Najczęstsze pytania

Nie zaleca się używania soli kamiennej, ponieważ zawiera zbyt duże kryształy, które mogą nadawać ogórkom ziarnistą teksturę. Najlepsza jest drobno mielona sól kuchenna.

W przypadku 2 litrów wody należy dodać 2 x 25g soli, czyli 50 gramów.

Nie zaleca się dodawania cukru do zalewy, ponieważ może to zakłócić prawidłowy przebieg fermentacji. Ogórki uzyskają wystarczającą słodycz podczas kiszenia.

Zalewa z 3-5% zasoleniem pozwala kisić ogórki przez 2-3 tygodnie w temperaturze 18-22°C. Po tym czasie są gotowe do spożycia.

Tak, ogórki można kisić również w zalewie octowej, jednak wtedy należy pominąć sól. Proporcje to zwykle 1 litr wody i 100 ml octu 10%.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Przepis na zdrowe muffiny marchewkowe bez cukru
  2. Jakie filmy zobaczysz w kinach Krakowa tego miesiąca?
  3. Ile gotować brokuł: czas gotowania i porady
  4. Blaty bezowe gotowe - najlepsza jakość i wybór dostępny online
  5. Prosty przepis na wegetariańską zapiekankę z batatów idealną na chłodniejsze dni
Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka

Cześć! Jestem Elżbieta i serdecznie. Na tym blogu, gdzie przybliżę Wam świat kulinariów, gotowania i przepisów. Kocham gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego chcę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami kulinarnymi i inspiracjami kulinarymi. 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły