Pizza jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań. Nie mniejszą sławą cieszy się również wśród Polaków. Często jednak decydujemy się zamawiać ją z restauracji, zamiast przygotowywać samemu. Wiele osób wychodzi z założenia, że trudno jest zrobić dobre ciasto, które jest fundamentem każdej pizzy. Jest to jednak błąd, a już teraz prezentujemy przepis na idealne ciasto.
Proste składniki
Zaletą robienia pizzy jest jej prostota. Do stworzenia ciasta potrzebować będziemy składników, które zapewne znajdą się w każdym polskim domu. Aby przygotować dwie pizze, potrzebujesz:
- 350g mąki pszennej
- łyżeczkę soli
- 20g drożdży
- 4 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
- 150 ml wody
Nawet jeśli brakuje nam jakiś składników, to ich zakup nie nadwyręży naszego budżetu domowego. Smak wspaniałej domowej pizzy na pewno jest tego warty. Niewątpliwie jest to też jedno z ulubionych dań typerów, którzy obstawiają mecze używając kod promocyjny Superbet. Pizza jest świetnym dodatkiem do śledzenie losów interesujących ich meczów piłkarskich.
Dodatki
Na pizzę ułożyć można w zasadzie wszystko. Skorzystać można z ulubionych składników lub tych, które nam zalegają, a chcemy uniknąć marnowania jedzenia. Trudno jednak wyobrazić sobie dobrą pizze bez sosu pomidorowego, czy sera. Są to fundamentalne składniki, które powinny znaleźć się na niemal każdej pizzy. Bardzo często używane są także pieczarki, papryka, cebula, czy szynka.
Sposób przygotowania
Oprócz tego, że do wykonania pizzy potrzebujemy naprawdę podstawowych składników, to jej wykonanie również jest banalne i powinien sobie poradzić z tym każdy. W pierwszej kolejności wsypujemy do miski mąkę, a następnie dodajemy wodę i pokruszone drożdże. Należy zwrócić uwagę, że woda musi być lekko ciepła - jeśli jej temperatura będzie zbyt wysoka, ciasto może odpowiednio nie wyrosnąć. Następnie dodajemy olej oraz wsypujemy łyżeczkę soli. Gdy wszystkie składniki znajdą się już w misce, należy ugnieść wszystko na jednolite ciasto. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę celem wyrośnięcia.
Gdy ciasto już nam wyrośnie, należy wyjąć je z miski i podzielić na mniejsze części. Możemy rozciąć je na pół - wtedy uzyskamy dwie spore pizze. Możliwe jest także stworzenie np. 4 mniejszych pizz. Pozostanie nam tylko dodanie ulubionych składników i wstawienie pizzy do piekarnika. Zaleca się, aby uczynić to na ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni. Później pozostaje cieszyć się pysznym daniem!