bistrolubie.pl
Przepisy

Idealny przepis na ciasto do pizzy - jak je zrobić?

Elżbieta Głowacka26 marca 2024
Idealny przepis na ciasto do pizzy - jak je zrobić?

Pizza jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań. Nie mniejszą sławą cieszy się również wśród Polaków. Często jednak decydujemy się zamawiać ją z restauracji, zamiast przygotowywać samemu. Wiele osób wychodzi z założenia, że trudno jest zrobić dobre ciasto, które jest fundamentem każdej pizzy. Jest to jednak błąd, a już teraz prezentujemy przepis na idealne ciasto.

Proste składniki

Zaletą robienia pizzy jest jej prostota. Do stworzenia ciasta potrzebować będziemy składników, które zapewne znajdą się w każdym polskim domu. Aby przygotować dwie pizze, potrzebujesz:

  • 350g mąki pszennej
  • łyżeczkę soli
  • 20g drożdży
  • 4 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
  • 150 ml wody

Nawet jeśli brakuje nam jakiś składników, to ich zakup nie nadwyręży naszego budżetu domowego. Smak wspaniałej domowej pizzy na pewno jest tego warty. Niewątpliwie jest to też jedno z ulubionych dań typerów, którzy obstawiają mecze używając kod promocyjny Superbet. Pizza jest świetnym dodatkiem do śledzenie losów interesujących ich meczów piłkarskich.

Dodatki

Na pizzę ułożyć można w zasadzie wszystko. Skorzystać można z ulubionych składników lub tych, które nam zalegają, a chcemy uniknąć marnowania jedzenia. Trudno jednak wyobrazić sobie dobrą pizze bez sosu pomidorowego, czy sera. Są to fundamentalne składniki, które powinny znaleźć się na niemal każdej pizzy. Bardzo często używane są także pieczarki, papryka, cebula, czy szynka.

Sposób przygotowania

Oprócz tego, że do wykonania pizzy potrzebujemy naprawdę podstawowych składników, to jej wykonanie również jest banalne i powinien sobie poradzić z tym każdy. W pierwszej kolejności wsypujemy do miski mąkę, a następnie dodajemy wodę i pokruszone drożdże. Należy zwrócić uwagę, że woda musi być lekko ciepła - jeśli jej temperatura będzie zbyt wysoka, ciasto może odpowiednio nie wyrosnąć. Następnie dodajemy olej oraz wsypujemy łyżeczkę soli. Gdy wszystkie składniki znajdą się już w misce, należy ugnieść wszystko na jednolite ciasto. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę celem wyrośnięcia.

Gdy ciasto już nam wyrośnie, należy wyjąć je z miski i podzielić na mniejsze części. Możemy rozciąć je na pół - wtedy uzyskamy dwie spore pizze. Możliwe jest także stworzenie np. 4 mniejszych pizz. Pozostanie nam tylko dodanie ulubionych składników i wstawienie pizzy do piekarnika. Zaleca się, aby uczynić to na ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni. Później pozostaje cieszyć się pysznym daniem!

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Tagi

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak długo piec ciasto francuskie - najlepsze wskazówki pieczenia
  2. Makaron w sosie śmietanowym wege: Wegańska i smaczna opcja na szybki obiad
  3. Ile kalorii ma 20 McNuggets? Szokujące fakty o fast foodzie, które musisz znać
  4. Składniki na kopiec kreta – jak zrobić klasyczny deser w kilka kroków
  5. Ania gotuje: Odkryj najlepsze przepisy na ciasta i sałatki
Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka

Cześć! Jestem Elżbieta i serdecznie. Na tym blogu, gdzie przybliżę Wam świat kulinariów, gotowania i przepisów. Kocham gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego chcę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami kulinarnymi i inspiracjami kulinarymi. 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Zupy na bazie oliwy i pomidorów – nie tylko klasyczne pomidorowe smaki
PrzepisyZupy na bazie oliwy i pomidorów – nie tylko klasyczne pomidorowe smaki

Większość osób zapytana o ulubioną zupę bez wahania odpowie, że jest to zupa pomidorowa. Jednak oprócz tej, jaką najczęściej serwuje się w polskich domach, jest jeszcze wiele innych zup przygotowanych z pomidorów i oliwy. Różnią się składnikami i sposobem przygotowania, dlatego decydując się na jeden z poniższych przepisów, możesz odkryć zupełnie inny smak zupy z pomidorów.

Idealny przepis na ciasto do pizzy - jak je zrobić?