Produkty

Migdały – jakie mają właściwości zdrowotne i lecznicze?

Elżbieta Głowacka14 sierpnia 20243 min
Migdały – jakie mają właściwości zdrowotne i lecznicze?

Wszystkie jadalne nasiona są cennym elementem dobrze zbilansowanej diety. Dostarczają wysokiej jakości tłuszczu, witamin i minerałów. Mają też wiele zastosowań kulinarnych, co ułatwia włączenie ich do jadłospisu. Przykładem są migdały, które mogą być spożywane jako przekąska lub składnik posiłków. Podpowiadamy, dlaczego warto regularnie sięgać po migdały!

Właściwości odżywcze migdałów – witaminy, kwasy tłuszczowe i błonnik

Migdały to nasiona migdałowca właściwego. Są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które wspierają naturalne funkcje organizmu. Zapewniają wysoki poziom energii i wpływają na przemianę materii dzięki obecności witamin z gr. B i błonnika. W nasionach znajduje się też sporo witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem i korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Oprócz tego migdały są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Ich odpowiednia podaż w diecie jest bardzo ważna dla prawidłowej pracy układu krwionośnego – powiedziała w rozmowie z nami mgr farm. Karina Braja, ekspert allecco.pl. Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach wspierają pracę serca i działają obniżająco na ciśnienie krwi. Dostarczanie ich z dietą jest także korzystne dla mózgu.

Rola składników mineralnych zawartych w migdałach

Nasiona migdałowca są dobrym źródłem cennych minerałów, m.in. potasu, wapnia, cynku i fosforu. Wspierają one pracę różnych układów i sprzyjają zachowaniu zdrowia:

  • potas pełni rolę w regulacji poziomu pH komórek organizmu. Uczestniczy w pracy mięśni oraz pomaga zachować zdrowie układu nerwowego;
  • dzięki zawartości wapnia spożycie migdałów sprzyja zachowaniu zdrowych kości i zębów. Wapń uczestniczy też w procesie krzepnięcia krwi. Ma swój udział w pracy mięśni i reguluje funkcje układu nerwowego. Pełni też ważną rolę w układzie hormonalnym;
  • cynk znajdujący się w nasionach migdałowca sprzyja zachowaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Uczestniczy w mineralizacji kości, dlatego migdały powinny znaleźć się w diecie osób chcących uniknąć chorób zwyrodnieniowych układu ruchu.

Jak regularne spożywanie migdałów wpływa na zdrowie?

Migdały można spożywać na wiele sposobów. Wiele osób traktuje je jako szybką i wygodną przekąskę w ciągu dnia. Dostarczają dużo kalorii, przez co zapewniają szybki i stabilny zastrzyk energii. Witaminy zawarte w porcji nasion odżywiają mózg i poprawiają koncentrację.

Garść migdałów warto dorzucić do porannej owsianki. Świetnie pasują do ciast i deserów. Zmiksowane mogą być ciekawym wariantem pasty na kanapki lub składnikiem koktajli. Pomagają utrzymać prawidłową masę ciała, ponieważ dostarczają zdrowych tłuszczów i dużo energii, a składniki w nich zawarte sprzyjają zachowaniu zdrowej sylwetki.

Nasiona uzupełnią Twój jadłospis w cenne składniki odżywcze, dlatego pamiętaj o nich w codziennej diecie. Witaminy i kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach pomogą Ci zadbać o zdrowie układu krwionośnego poprzez wpływ na regulację pracy serca. Witamina E wesprze cerę, błonnik i witaminy z grupy B pomogą utrzymać prawidłową przemianę materii.

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 4.25 Liczba głosów: 4

5 Podobnych Artykułów:

  1. Przepis na zdrowe muffiny marchewkowe bez cukru
  2. Jakie filmy zobaczysz w kinach Krakowa tego miesiąca?
  3. Kalorie rosołu z makaronem i zupy pomidorowej z makaronem
  4. Barszcz biały z butelki - przepis
  5. Pozycjonowanie strony www
Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka

Cześć! Jestem Elżbieta i serdecznie. Na tym blogu, gdzie przybliżę Wam świat kulinariów, gotowania i przepisów. Kocham gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego chcę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami kulinarnymi i inspiracjami kulinarymi. 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Swanson, czyli suplementy o międzynarodowej renomie
ProduktySwanson, czyli suplementy o międzynarodowej renomie

Kiedy mowa o suplementach diety, marka Swanson to lider w tej dziedzinie. Amerykańska firma założona w 1969 roku nie bez powodu zyskała międzynarodową reputację zaufanego dostawcy. Co zatem wyróżnia ją na tle konkurencji? Przede wszystkim wysokie standardy jakości i szeroka, zróżnicowana oferta. Niezależnie od Twoich potrzeb, w asortymencie Swanson z całą pewnością znajdzie się coś specjalnie dla Ciebie.

Deski serów i wędlin – jak skomponować idealną przekąskę na każdą okazję?
ProduktyDeski serów i wędlin – jak skomponować idealną przekąskę na każdą okazję?

Deski serów i wędlin to nieodłączny element każdego udanego przyjęcia, spotkania rodzinnego czy firmowego eventu. Pięknie skomponowane i podane deski z różnorodnymi serami, wędlinami oraz dodatkami nie tylko cieszą oko, ale także podniebienia gości. Wybór odpowiednich składników oraz ich prezentacja mogą być jednak wyzwaniem, zwłaszcza jeśli chcemy, aby nasza deska była wyjątkowa i spełniła oczekiwania wszystkich obecnych.

Minimalistyczny design w opakowaniach cukierniczych
ProduktyMinimalistyczny design w opakowaniach cukierniczych

Aż 79% konsumentów twierdzi, że opakowanie produktu wpływa na ich decyzję zakupową? Minimalistyczny design w opakowaniach cukierniczych odgrywa niebagatelną rolę w tym procesie, skupiając uwagę na jakości produktów, a nie na zbędnych dekoracjach. Prosty, elegancki wygląd nie tylko przyciąga wzrok, ale także podkreśla walory wypieków.