Latem, kiedy dostępność świeżych owoców jest największa, warto skorzystać z ich smaku i aromatu, przygotowując wyjątkowe desery. Jednym z najchętniej wybieranych w tej porze roku jest tort truskawkowy z bezą, idealnie łączący w sobie delikatność bezy i śmietankowego kremu z soczystym smakiem dojrzałych truskawek. Przygotowanie tego wyjątkowego tortu nie jest skomplikowane, choć wymaga od kucharza precyzji i dokładnego przestrzegania przepisu. Zapraszamy do lektury, w której przedstawiamy krok po kroku cały proces wypieku i montażu tortu truskawkowego z bezą.
Składniki na bezę i krem
Rodzaje mąki do bezy
Do przygotowania bezy można użyć zarówno mąki pszennej, jak i mąki ziemniaczanej lub mieszanki obu tych rodzajów. Mąka ziemniaczana daje bardziej delikatną i kruszącą się strukturę bezy, natomiast mąka pszenna pozwoli uzyskać bezę twardszą i bardziej elastyczną. Warto wypróbować różne proporcje, aby znaleźć najlepszy balans.
Proporcje jajek i cukru
Kluczowym składnikiem bezy są ubite na sztywno białka jaj. Zazwyczaj na 6 białek przypada ok. 120-150 g cukru. Im więcej cukru, tym bez będzie twardsza. Cukier dodajemy stopniowo, cały czas ubijając białka. Można dodać odrobinę soku z cytryny, aby bez utrzymała formę.
Masło i śmietana do kremu
Na krem śmietankowy idealnie nadaje się śmietanka 30 lub 36% tłuszczu. Śmietankę ubijamy na sztywno z masłem w temperaturze pokojowej. Proporcje to zazwyczaj 100g masła na 250 ml śmietanki. Można dodać cukier waniliowy lub wanilię.
Przygotowanie bezy i blachy
Ubijanie białek na bezę
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno przy użyciu miksera lub ręcznie. Białka muszą być w temperaturze pokojowej i nie mogą zawierać nawet odrobiny tłuszczu czy żółtka.
Dodawanie cukru do bezy
Gdy białka są już ubite, stopniowo dodajemy cukier, najlepiej przesiewając go przez sito. Cały czas ubijamy, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy o konsystencji kremu. Cukier dodajemy porcjami, czekając aż bez się zwiąże.
Przygotowanie blachy do pieczenia
Formę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką albo bułką tartą. Dzięki temu bez przyklei się do blachy. Brzegi papieru zaginamy tak, by bez się na nich opierała podczas pieczenia.
Upieczenie i ostudzenie bezy
Pieczenie bezy w piekarniku
Masę bezową wykładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Bezę pieczemy w temperaturze 150 stopni przez ok. 1 godzinę. Pieczenie rozpoczynamy od piekarnika z zamkniętymi drzwiczkami.
Wyjęcie bezy z piekarnika
Po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia. Nie można jej wyjmować od razu, gdyż pod wpływem różnicy temperatur opadnie i straci formę.
Ostudzenie i odwrócenie bezy
Gdy bez jest już całkowicie wystudzona, ostrożnie odrywamy papier i wykładamy bezę na kratkę dostudzenia. Możemy ją teraz przekroić na pół i odwrócić, by krem położyć na spodniej części.
Przygotowanie kremu i dekoracji
Ubicie śmietany i masła na krem
Śmietankę ubijamy na sztywno, na samym końcu dodając miękkie masło pokrojone w kostkę. Ubijamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Można dodać aromat wanilii lub cukier waniliowy.
Pokrojenie truskawek
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry lub ćwiartki. Możemy też pozostawić większe owoce w całości do dekoracji wierzchu tortu.
Posypka z cukru pudru i mięty
Tort możemy udekorować posypką z cukru pudru wymieszanego z drobno posiekaną miętą. Mięta dodaje świeżości i aromatu.
Montaż i podawanie tortu
Położenie kremu i owoców na bezie
Na spód bezy wykładamy połowę kremu śmietankowego. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki, a całość przykrywamy drugą połową bezy.
Schłodzenie całości w lodówce
Gotowy tort wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Dzięki temu krem zwiąże się z bezą, a cały tort będzie idealnie schłodzony.
Sposób podawania i przechowywania
Tort truskawkowy najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie. Resztki tortu przechowujemy w lodówce, najlepiej przykryte świeżymi listkami mięty.
Podsumowanie
Tort truskawkowy z bezą to idealna propozycja na letni deser - łączy w sobie chrupkość i delikatność bezy z aksamitnym kremem i aromatycznymi owocami. Przygotowanie tortu wymaga wprawy i dokładnego przestrzegania przepisu, szczególnie w przypadku bezy, która nie może się udać za pierwszym razem. Jednak efekt końcowy jest tego wart - tort truskawkowo-bezowy zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych gości. Zapraszamy do wypróbowania przepisu i cieszenia się jego smakiem latem!