Słodkości

Tort truskawkowy z bezą - przepis idealny na lato

Autor Julia Borkowska
Julia Borkowska31.08.20234 min.
Tort truskawkowy z bezą - przepis idealny na lato

Latem, kiedy dostępność świeżych owoców jest największa, warto skorzystać z ich smaku i aromatu, przygotowując wyjątkowe desery. Jednym z najchętniej wybieranych w tej porze roku jest tort truskawkowy z bezą, idealnie łączący w sobie delikatność bezy i śmietankowego kremu z soczystym smakiem dojrzałych truskawek. Przygotowanie tego wyjątkowego tortu nie jest skomplikowane, choć wymaga od kucharza precyzji i dokładnego przestrzegania przepisu. Zapraszamy do lektury, w której przedstawiamy krok po kroku cały proces wypieku i montażu tortu truskawkowego z bezą.

Składniki na bezę i krem

Rodzaje mąki do bezy

Do przygotowania bezy można użyć zarówno mąki pszennej, jak i mąki ziemniaczanej lub mieszanki obu tych rodzajów. Mąka ziemniaczana daje bardziej delikatną i kruszącą się strukturę bezy, natomiast mąka pszenna pozwoli uzyskać bezę twardszą i bardziej elastyczną. Warto wypróbować różne proporcje, aby znaleźć najlepszy balans.

Proporcje jajek i cukru

Kluczowym składnikiem bezy są ubite na sztywno białka jaj. Zazwyczaj na 6 białek przypada ok. 120-150 g cukru. Im więcej cukru, tym bez będzie twardsza. Cukier dodajemy stopniowo, cały czas ubijając białka. Można dodać odrobinę soku z cytryny, aby bez utrzymała formę.

Masło i śmietana do kremu

Na krem śmietankowy idealnie nadaje się śmietanka 30 lub 36% tłuszczu. Śmietankę ubijamy na sztywno z masłem w temperaturze pokojowej. Proporcje to zazwyczaj 100g masła na 250 ml śmietanki. Można dodać cukier waniliowy lub wanilię.

Przygotowanie bezy i blachy

Ubijanie białek na bezę

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno przy użyciu miksera lub ręcznie. Białka muszą być w temperaturze pokojowej i nie mogą zawierać nawet odrobiny tłuszczu czy żółtka.

Dodawanie cukru do bezy

Gdy białka są już ubite, stopniowo dodajemy cukier, najlepiej przesiewając go przez sito. Cały czas ubijamy, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy o konsystencji kremu. Cukier dodajemy porcjami, czekając aż bez się zwiąże.

Przygotowanie blachy do pieczenia

Formę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką albo bułką tartą. Dzięki temu bez przyklei się do blachy. Brzegi papieru zaginamy tak, by bez się na nich opierała podczas pieczenia.

Upieczenie i ostudzenie bezy

Pieczenie bezy w piekarniku

Masę bezową wykładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Bezę pieczemy w temperaturze 150 stopni przez ok. 1 godzinę. Pieczenie rozpoczynamy od piekarnika z zamkniętymi drzwiczkami.

Wyjęcie bezy z piekarnika

Po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia. Nie można jej wyjmować od razu, gdyż pod wpływem różnicy temperatur opadnie i straci formę.

Ostudzenie i odwrócenie bezy

Gdy bez jest już całkowicie wystudzona, ostrożnie odrywamy papier i wykładamy bezę na kratkę dostudzenia. Możemy ją teraz przekroić na pół i odwrócić, by krem położyć na spodniej części.

Przygotowanie kremu i dekoracji

Tort truskawkowy z bezą - przepis idealny na lato

Ubicie śmietany i masła na krem

Śmietankę ubijamy na sztywno, na samym końcu dodając miękkie masło pokrojone w kostkę. Ubijamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Można dodać aromat wanilii lub cukier waniliowy.

Pokrojenie truskawek

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry lub ćwiartki. Możemy też pozostawić większe owoce w całości do dekoracji wierzchu tortu.

Posypka z cukru pudru i mięty

Tort możemy udekorować posypką z cukru pudru wymieszanego z drobno posiekaną miętą. Mięta dodaje świeżości i aromatu.

Montaż i podawanie tortu

Położenie kremu i owoców na bezie

Na spód bezy wykładamy połowę kremu śmietankowego. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki, a całość przykrywamy drugą połową bezy.

Schłodzenie całości w lodówce

Gotowy tort wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Dzięki temu krem zwiąże się z bezą, a cały tort będzie idealnie schłodzony.

Sposób podawania i przechowywania

Tort truskawkowy najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie. Resztki tortu przechowujemy w lodówce, najlepiej przykryte świeżymi listkami mięty.

Podsumowanie

Tort truskawkowy z bezą to idealna propozycja na letni deser - łączy w sobie chrupkość i delikatność bezy z aksamitnym kremem i aromatycznymi owocami. Przygotowanie tortu wymaga wprawy i dokładnego przestrzegania przepisu, szczególnie w przypadku bezy, która nie może się udać za pierwszym razem. Jednak efekt końcowy jest tego wart - tort truskawkowo-bezowy zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych gości. Zapraszamy do wypróbowania przepisu i cieszenia się jego smakiem latem!

Najczęstsze pytania

Bezę pieczemy około 60 minut w temperaturze 150 stopni, przy zamkniętych na początku drzwiczkach piekarnika. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia w formie.

Dobrze upieczona bez powinna być chrupiąca z zewnątrz, a miękka i puszysta w środku. Nie może być zbyt twarda ani przyrumieniona.

Gotowy tort warto schłodzić w lodówce minimum 2-3 godziny. Dzięki temu krem dobrze zwiąże się z bezą, a cały tort będzie idealnie chłodny.

Aby tort się nie rozsypywał podczas krojenia, nóż należy maczać w gorącej wodzie przed każdym cięciem. Pomaga to w równym i czystym krojeniu.

W lodówce tort w całości możemy przechowywać do 3 dni. Resztki tortu dobrze trzymać w lodówce przykryte folią lub świeżymi liśćmi mięty.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak stworzyć kuchnię przyjazną dla dzieci: Pomysły na dania dla najmłodszych
  2. Ciasto bananowe: Odkryj słodką przyjemność w bananowym wydaniu
  3. Makaron faszerowany mięsem mielonym - przepis, nadziewany mięsem
  4. Sekret przepisu na śledzie Tomeka Strzelczyk.
  5. Jak łatwo i efektownie ozdobić domowy tort - porady i inspiracje
Autor Julia Borkowska
Julia Borkowska

Witajcie na moim kulinarnej wyprawie! Zapraszam do krainy smaków, gdzie zdrowe odżywianie to moja pasja. Eksperymentuję z sezonowymi składnikami, tworząc wegetariańskie arcydzieła. Podpowiem, jak słodkości zamienić na zdrowe przysmaki i nadać tradycyjnym potrawom nowy wymiar. Odkryjcie ze mną kuchnie świata i techniki gotowania, które podkreślą unikalność dań. Gotowanie to sztuka, a ja jestem gotowa podzielić się nią z Wami.

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły