News

To przepis, przy którym zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować

Autor Julia Borkowska
Julia Borkowska05.05.20243 min.
To przepis, przy którym zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować

Jesteś znudzony zwykłymi plackami ziemniaczanymi i frytek? Mamy dla Ciebie coś nowego i niezwykłego - kulki ziemniaczane! Ta prosta przekąska ze smażonych ziemniaków pokrawa nie tylko frytki, ale i placki. Choć smażone, te ziemniaczane kuleczki są lekkie w smaku i dają ogromną frajdę z jedzenia.

Kulki z ziemniaków - zapomniany, niezwykły przepis

Jesteś znudzony zwykłymi plackami ziemniaczanymi i frytkami? Mamy dla Ciebie coś nowego i niezwykłego - kulki ziemniaczane! Ta prosta przekąska ze smażonych ziemniaków pokrawa nie tylko frytki, ale i placki. Choć smażone, te ziemniaczane kuleczki są lekkie w smaku i dają ogromną frajdę z jedzenia.

Takie kulki ziemniaczane przyrządza się niewiele trudniej niż klasyczne frytki. Ziemniaki kroimy tu metodą julienne, czyli w zapałkę. Sposób ten rzadko spotyka się w wypadku tego warzywa, ale efekt, jak łatwo się przekonać, jest niezwykły.

Cała sztuka przygotowania takich ziemniaków polega na wykorzystaniu odpowiednich ziemniaków. Zbyt soczyste odmiany dadzą rozpadające się ciasto, szukajmy więc ziemniaków typu kulinarnego C, z dużą zawartością skrobi. W sklepach bywają one oznaczone jako dobre na kluski.

Smażone ziemniaczki julienne zamiast placków i frytek

Ilustracje do tego – azjatyckiego w duchu – przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cooking Kun. Pokazane są tam kulki przyprawione w wersji azjatyckiej, z chili, które tak chętnie jada się na Dalekim Wschodzie. Oczywiście ziemniaki można przyprawić dowolnie – albo wcale. Sam ich smak może okazać się dostatecznie pyszny.

  • Składniki:
    • ½ kg mączystych ziemniaków
    • 60 g mąki pszennej
    • Sól, pieprz
    • Olej do głębokiego smażenia
    • Wybrane przyprawy, np. czosnek suszony, papryka wędzona, tymianek

To ziemniaczane przękąski możesz serwować zarówno jako przystawkę, jak i główną potrawę. Pasują do wielu dań obiadowych, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielny posiłek.

Czytaj więcej: Niesamowity trik z panierką na rybę. Ta przyprawa to hit!

Sposób smażenia ziemniaków jak z Dalekiego Wschodu

Zdjęcie To przepis, przy którym zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować

Ten nietypowy przepis na ziemniaki nie jest trudny do wykonania. Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Następnie drugi raz kroimy je w poprzek, aby uzyskać paski o grubości zapałki. Paski wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i dokładnie płuczemy.

Po odcedzeniu ziemniaki osuszamy i przyprawiamy w misce. Zasypujemy paseczki mąką pszenną i mieszamy, wyrabiając masę do smażenia. W głębokim rondelku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia, czyli taki o wysokim punkcie dymienia.

  • Smażenie:
    • Z miski wyjmujemy po garści ziemniaczanej masy, zgniatamy w kulkę i układamy dość luźno w głębokim oleju.
    • Smażymy, aż ziemniaki staną się złociste – powinno to zająć ok. 10 minut.
    • Po wyjęciu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    • Podajemy z ulubionym sosem.

Takie ziemniaczane kulki inspirowane kuchnią azjatycką to świetna alternatywa dla klaskycznych domowych frytek. Wypróbuj je już dziś i rozkoszuj się niezwykłym smakiem!

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak stworzyć kuchnię przyjazną dla dzieci: Pomysły na dania dla najmłodszych
  2. Ciasteczka serowe: Kokosowy raj dla podniebienia
  3. Ile piec łososia w piekarniku - sprawdź najlepszy sposób pieczenia
  4. Ile kosztuje pozycjonowanie stron?
  5. Jak długo gotować bigos? Ile gotujemy bigosa? Nasz przepis na tradycyjny bigos krok po kroku
Autor Julia Borkowska
Julia Borkowska

Witajcie na moim kulinarnej wyprawie! Zapraszam do krainy smaków, gdzie zdrowe odżywianie to moja pasja. Eksperymentuję z sezonowymi składnikami, tworząc wegetariańskie arcydzieła. Podpowiem, jak słodkości zamienić na zdrowe przysmaki i nadać tradycyjnym potrawom nowy wymiar. Odkryjcie ze mną kuchnie świata i techniki gotowania, które podkreślą unikalność dań. Gotowanie to sztuka, a ja jestem gotowa podzielić się nią z Wami.

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły