Zupy

Najłatwiejszy Przepis na Wigilijną Zupę Grzybową - Garantowany Sukces Kulinarny

Autor Jędrzej Kubiak
Jędrzej Kubiak05.12.20235 min.
Najłatwiejszy Przepis na Wigilijną Zupę Grzybową - Garantowany Sukces Kulinarny

Najłatwiejszy przepis na wigilijną zupę grzybową to gwarancja aromatycznego i smacznego dania na świąteczny stół. Prosty w przygotowaniu, a zarazem wyborny w smaku. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i każdy świętujący będzie zachwycony. Tą prostą recepturą warto się podzielić z bliskimi.

Kluczowe wnioski:

  • Nawet osoba niemająca wprawy w gotowaniu sobie poradzi z tym przepisem
  • Z tych składników powstaje aromatyczna, rozgrzewająca zupa idealna na zimowy wieczór
  • Przygotowanie zajmuje tylko godzinę, resztę czasu zajmie namaczanie grzybów
  • Wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się pyszną, domową zupą
  • To sprawdzony przepis, który zadowoli każdego amatora wigilijnych smaków

Składniki na Wigilijną Zupę Grzybową

Aby przygotować wigilijną zupę grzybową, potrzebujemy kilku podstawowych składników. Przede wszystkim będą to suszone grzyby - możemy użyć borowików, podgrzybków lub ich mieszanki. Liczba i rodzaj grzybów zależy od naszych upodobań.

Oprócz grzybów przydadzą nam się: bulion warzywny, woda, śmietana (używamy 18% tłuszczu), cebula, masło, mąka pszenna, ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawy w postaci soli i czarnego pieprzu.

Wszystkie wymienione składniki zazwyczaj mamy w kuchni, więc spokojnie możemy przystąpić do przygotowywania tej aromatycznej zupy.

Ilości składników

W podanym przepisie ilości składników są następujące:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku

Te proporcje w zupełności wystarczą, aby przygotować około 4-5 porcji wigilijnej strawy.

Krok po Kroku Przygotowanie Zupy Grzybowej

Wykonanie zupy grzybowej na Wigilię nie jest skomplikowane, ale wymaga przestrzegania kilku etapów.

Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów w wodzie minimum na noc. Następnie sieka się cebulę w kostkę i smaży na maśle do momentu, aż się zeszklą. Odcedzone grzyby gotujemy w bulionie warzywnym.

Do wywaru dodajemy podsmażoną wcześniej cebulkę oraz przyprawy w postaci soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. Całość gotujemy około 45 minut. Następnie zupę przecedzamy, kroimy grzyby i z powrotem wkładamy je do wywaru.

Na koniec zabielamy zupę - łączymy odlany kubek wywaru grzybowego ze śmietaną i mąką pszenną. Powstałą zawiesinę wlewamy do garnka z zupą, mieszamy i podgrzewamy kilka minut. Teraz wigilijna zupa grzybowa jest gotowa!

Kluczowe etapy

Kluczowe etapy przygotowania zupy grzybowej na Wigilię to:

  1. Namoczenie suszonych grzybów
  2. Podsmażenie cebuli
  3. Ugotowanie grzybów w bulionie
  4. Dodanie cebuli i przypraw
  5. Gotowanie przez 45 minut
  6. Przecedzenie zupy
  7. Zabielenie śmietaną z mąką

Czytaj więcej: Przepis na zdrowe muffiny marchewkowe bez cukru

Ile Czasu Gotować Zupę Grzybową na Wigilię

Przygotowanie wigilijnej zupy grzybowej jest procesem kilkuetapowym. Najważniejszym etapem, od którego zależy smak potrawy, jest właściwy czas gotowania.

Co prawda zaczynamy od namaczania grzybów już dzień wcześniej, ale sama zupa powstaje w ciągu godziny. Najdłuższy proces, bo aż 45 minut, zajmuje właśnie gotowanie grzybów po dodaniu wszystkich składników i przypraw.

45-minutowe gotowanie zupy na wolnym ogniu pozwala na wydzielenie się z grzybów pełni aromatów i smaków.

Reszta etapów - smażenie cebuli, przygotowanie zawiesiny z śmietany czy końcowe podgrzewanie to już tylko kilka dodatkowych minut. Warto więc poświęcić ten czas, aby mieć pewność, że wigilijna zupa grzybowa będzie idealna.

Etap przygotowaniaCzas
Namaczanie grzybówmin. 12 godzin
Smażenie cebuli5 minut
Gotowanie zupy45 minut
Zabielanie śmietanąkilka minut

Jakie Grzyby Wybrać do Wigilijnej Zupy

Najłatwiejszy Przepis na Wigilijną Zupę Grzybową - Garantowany Sukces Kulinarny

Podstawowym składnikiem każdej zupy grzybowej są oczywiście grzyby. W tym przypadku mówimy o grzybach suszonych, dzięki czemu mogą być dostępne przez cały rok.

Do przygotowania wigilijnej zupy grzybowej najczęściej używa się borowików. Mają one intensywny zapach i smak, który idealnie komponuje się w tej świątecznej strawie.

Bardzo dobre efekty przynosi także użycie tylko podgrzybków lub mieszanki borowików z podgrzybkami. Warto zatem przy kolejnych próbach popróbować różnych kombinacji i sprawdzić, która najbardziej przypadnie nam do gustu.

Zalety borowików

Sięgając po borowiki do wigilijnej zupy, możemy liczyć na:

  • intensywny zapach
  • wyrazisty, ziemisty smak
  • gęstą konsystencję zupy
  • dodatkową porcję witamin i minerałów

Z Czym Podawać Wigilijną Zupę Grzybową

Pyszna, aromatyczna wigilijna zupa grzybowa świetnie smakuje sama w sobie. Jednak można ją wzbogacić dodatkowymi składnikami lub podawać w połączeniu z innymi tradycyjnymi potrawami.

Do wigilijnej zupy grzybowej można dodać:

  • makaron - np. małe kluski, łazanki
  • warzywa - marchew, pietruszkę, seler, por
  • ziemniaki
  • uszka z grzybowym farszem

Świetnie komponuje się ona z innymi daniami wigilijnymi:

  • smażonym karplem
  • pierogami z kapustą i grzybami
  • bigosem
  • kutią

Dzięki lekkiej konsystencji zupy, po jej zjedzeniu z łatwością zjesz inne świąteczne przysmaki, które często są bardzo sycące.

Jak Idealnie Doprawić Zupę Grzybową

Oprócz odpowiednich składników, kluczem do sukcesu wigilijnej zupy grzybowej jest jej doprawienie. Najważniejsza jest tutaj sól i pieprz, ale warto dodać też zioła.

W tym przepisie wykorzystujemy sól, świeżo mielony czarny pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Te dodatki wydobywają aromat grzybów, ale go nie przytłaczają.

Sól i pieprz według uznania dosalamy do smaku na etapie gotowania (zwykle 1-2 łyżeczki soli i pieprz do smaku). Natomiast przed gotowaniem dodajemy:

  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Eksperymentuj z przyprawami

Można przy kolejnych próbach eksperymentować z przyprawami. Sprawdzi się dodatek:

  • majeranku
  • tymianku
  • rozmarynu
  • lubczyku

Dzięki temu za każdym razem zupa grzybowa wigilijna będzie miała nieco inny charakter.

Podsumowanie

Przygotowanie wigilijnej zupy grzybowej okazało się dla mnie bardzo prostym zadaniem. Potrzebne składniki zazwyczaj mam w swojej kuchni, więc bez problemu mogłem przystąpić do gotowania. Przede wszystkim użyłem suszonych borowików, które uprzednio namoczyłem. Dodatkowo posłużyłem się cebulą, masłem, przyprawami i kilkoma innymi typowymi produktami.

Sam proces warzenia zupy nie nastręczył mi trudności. Najpierw podsmażyłem pokrojoną cebulę. Następnie ugotowałem wcześniej przygotowane grzyby z bulionem i przyprawami. Po 45 minutach zupę przecedziłem i dodałem śmietanę z mąką. Całość zajęła mi nieco ponad godzinę. Efekt przeszedł moje oczekiwania!

Zdecydowałem się podać zupę na stole wigilijnym bez dodatków. Jej smak i aromat w zupełności wystarczyły, aby zachwycić domowników. Na pewno jednak przy kolejnej okazji postaram się wzbogacić ją łazankami lub uszkami, aby wydobyć z niej jeszcze więcej smaku.

Mam nadzieję, że ten sprawdzony przepis zachęci również innych do samodzielnego przyrządzenia wigilijnej zupy grzybowej. To naprawdę prosty i przyjemny sposób na aromatyczne, świąteczne danie, z którego można być dumnym.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak stworzyć kuchnię przyjazną dla dzieci: Pomysły na dania dla najmłodszych
  2. Ciasto bananowe: Odkryj słodką przyjemność w bananowym wydaniu
  3. Makaron faszerowany mięsem mielonym - przepis, nadziewany mięsem
  4. Sekret przepisu na śledzie Tomeka Strzelczyk.
  5. Jak długo gotować bigos? Ile gotujemy bigosa? Nasz przepis na tradycyjny bigos krok po kroku
Autor Jędrzej Kubiak
Jędrzej Kubiak

Cześć kulinarni entuzjaści! Na moim blogu zgłębiam tajniki technik gotowania i eksploruję smakowe horyzonty. Sezonowe składniki to moje narzędzia, a kuchnie świata - moje laboratorium. Kreuję nowoczesne wegetariańskie kompozycje i odważne połączenia, a także dzielę się poradami dotyczącymi diet specjalnych. Dodatkowo, nie zapominam o estetyce - dekoracje potraw to moje drugie ja. Przygotujcie się na kulinarne podróże i unikalne doświadczenia smakowe!

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły