Przepisy

Kiszenie Kapusty - Przepis na Kiszona Kapusta

Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka24.01.20246 min.
Kiszenie Kapusty - Przepis na Kiszona Kapusta

Kiszona kapusta przepis to doskonały sposób na przygotowanie zdrowej, domowej przetworzonej żywności na zimę. W artykule znajdziesz sprawdzone wskazówki, jak krok po kroku samodzielnie zakisić kapustę w domu. Dowiesz się m.in. jak dobrać optymalny czas kiszenia, przyprawy poprawiające smak oraz sprawdzić czy kapusta kiszona jest gotowa. Zapraszam do lektury!

Kluczowe wnioski:
  • Kiszona kapusta ma wiele właściwości zdrowotnych i pomaga wzmocnić odporność organizmu.
  • aby kapusta była smaczna i zdrowa, należy przestrzegać zasad higieny podczas jej przygotowywania.
  • niezbędne jest dobranie odpowiednich przypraw, które poprawią smak oraz właściwości kapusty kiszonej.
  • optymalny czas kiszenia kapusty to około 2-4 tygodnie w temperaturze 18-20 stopni Celsjusza.
  • gotową kiszoną kapustę należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.

Przygotowanie kapusty na przepis

Aby przygotować smaczną i zdrową kiszoną kapustę, kluczowe jest wybranie odpowiednich główek kapusty. Najlepiej sprawdza się odmiana kapusty białej, która charakteryzuje się jędrnością i twardością liści. Kapustę warto kupić bezpośrednio po zbiorach, w okresie jesienno-zimowym.

Przed pokrojeniem kapusty, główki należy dokładnie umyć w zimnej wodzie. Pokroić można ręcznie lub za pomocą specjalnej maszynki do kapusty. Optymalna szerokość pokrojonych pasów kapusty to około 1 cm. Im węższe pasy, tym lepiej się układa w słoiku i łatwiej się kisi.

Bardzo istotne jest też wymieszanie pokrojonej kapusty z solą, która wspomaga proces kiszenia. Zalecana ilość soli kamiennej niejodowanej lub soli picklingowej to około 1 łyżka soli na 1 kg kapusty. Kapustę z solą dokładnie mieszamy, aż liście zmiękną i puści sok.

Masażowanie kapusty

Aby przyspieszyć wydzielanie soku z kapusty, można zastosować masażowanie. Polega ono na energicznym, ale delikatnym uciskaniu i "masowaniu" kapusty przez około 5-10 minut. Dzięki temu liście szybciej puszczą sok, który jest niezbędny do prawidłowego przebiegu fermentacji.

Masowaną kapustę przekładamy warstwami do słoików, dociskając ją drewnianym tłuczkiem tak, aby wypełnić całą ich objętość. Na wierzchu umieszczamy liść kapusty albo przykrywamy folią spożywczą i zakręcamy słoiki.

Zalecane owoce do kiszenia kapusty

Do kiszonej kapusty można dodać różne warzywa i owoce, które nadadzą jej ciekawszy, bardziej złożony smak. Tradycyjnie dodaje się jabłka, które wzbogacą kapustę w cukry proste.

Innym polecanym składnikiem są buraki – zarówno czerwone, jak i żółte. Dzięki ich dodatkowej zawartości cukru i betaniny, poprawią nie tylko smak, ale także kolor kapusty kiszonej.

Marchew to kolejne warzywo godne polecenia, które sprawdzi się zarówno jako dodatek w postaci startej na tarce, jak i całych plastrów.

Można także poeksperymentować z dodatkiem suszonych owoców – śliwek, moreli, rodzynek lub suszonych żurawin, które wzbogacą potrawę w wartości odżywcze.

Czytaj więcej: Sałatka gyros z kurczakiem i warzywami - przepis krok po kroku

Przyprawy poprawiające smak kiszonej

Aby kapusta kiszona była nie tylko zdrowa, ale i smaczna, warto wzbogacić ją w odpowiednie zestawy przypraw.

  • Polecane są ziele angielskie i liść laurowy, które poprawią aromat i nadają lekko korzenny posmak.
  • Do kapusty można dodać także czosnek, chrzan, koper, majeranek czy natkę pietruszki.

Przyprawy można wsypać bezpośrednio na kapustę przed zalaniem solanką lub umieścić w małym woreczku foliowym lub gazie.

Wywar z chrzanu

Zamiast samej solanki, kapustę można zalać wywarem z chrzanu. Nadaje on ostry, charakterystyczny smak i zapewnia korzystne dla zdrowia właściwości fitozwiązków zawartych w chrzanie.

Aby przygotować wywar z chrzanu, starte korzenie gotujemy w wodzie przez ok. 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia i przelewamy przez sitko, usuwając resztki chrzanu. Letnim wywarem zalewamy warstwy kapusty w słoikach.

Składnik Ilość
korzeń chrzanu 150 g
woda 1 l

Optymalny czas kiszenia kapusty w słoikach

Kiszenie Kapusty - Przepis na Kiszona Kapusta

Kiszenie kapusty to proces fermentacyjny, który wymaga odpowiedniej temperatury i czasu, aby zachodził prawidłowo. Temperatura pomieszczenia do kiszenia powinna wynosić około 18-22°C. Nie zaleca się kiszenia w temperaturze poniżej 15°C lub powyżej 25°C.

Jeśli chodzi o czas kiszenia kapusty w słoikach, to optymalny okres wynosi od 2 do 4 tygodni. Krótszy czas może okazać się niewystarczający, a wydłużenie procesu do kilku miesięcy poprawi smak i nada kapuście wyraźniejszy, kwaśniejszy posmak.

Należy jednak pamiętać, że w miarę wydłużania okresu kiszenia, zawartość witaminy C w kapuście będzie malała. Dlatego przy kiszeniu na kilka miesięcy, warto oprócz kapusty dodać warzywa bogate w kwas askorbinowy, takie jak papryka, natka pietruszki czy koper.

Jak sprawdzić czy kapusta jest dobrze skiszona

Istnieje kilka sposobów, aby sprawdzić czy kapusta kiszona jest gotowa i dobrze sfermentowana:

  • Powinna mieć kwaśny zapach, bez niepożądanych, "zjełczałych" nut.
  • Smak powinien być wyraźnie kwaśny, ostry i pikantny.
  • Kapusta po otwarciu nie może pływać w soku – to oznaka, że proces kiszenia jeszcze się nie zakończył.

Najlepiej odczekać z otwieraniem słoików co najmniej 2 tygodnie. Po tym czasie można spróbować kapusty łyżeczką i na tej podstawie ocenić, czy proces kiszenia należy kontynuować, czy zakończyć poprzez schłodzenie kapusty.

Przepis na kapustę kiszoną z marchwią

Poniżej przedstawiam sprawdzony domowy przepis na kiszoną kapustę z marchewką, który pozwoli przygotować smaczną, chrupiącą surówkę na zimę. Jest ona doskonałym urozmaiceniem dla codziennej diety.

Składniki Ilość
Kapusta biała 2 kg
Marchew 6-8 sztuk
Czosnek 3 ząbki
Sól kamienna niejodowana (lub sól picklingowa) 3 łyżki
Ziele angielskie 6-8 ziaren
Liść laurowy 2 sztuki
Opcjonalnie: jabłka, buraki wg uznania

Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować, dodać startą marchew, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wymieszać, a następnie układać warstwami w słoikach, dobrze dociskając. Słoiki uzupełnić solanką (3 łyżki soli na 1 l przegotowanej wody), zakręcić i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 2-4 tygodnie do skiszenia.

Smacznego!

Podsumowanie

W artykule omówiono krok po kroku, jak samodzielnie przygotować smaczną, domową kiszoną kapustę. Przedstawiono wskazówki dotyczące wyboru odpowiednich główek kapusty, sposobów jej krojenia, solenia i mieszania z przyprawami tak, aby uzyskać optymalną konsystencję.

Wskazano, które warzywa i owoce doskonale komponują się smakowo z kiszoną kapustą i warto je dodać, aby urozmaicić potrawę. Omówiono także rolę i zastosowanie najpopularniejszych przypraw przyprawowych oraz ziołowych.

Istotną kwestią przy kiszeniu kapusty jest także temperatura i czas fermentacji - optimum to 18-22°C i okres 2-4 tygodni. Podano praktyczne wskazówki, jak rozpoznać, że proces kiszenia dobiegł końca i kapustę można już spożywać.

Na koniec zamieszczono sprawdzony przepis na pyszną kapustę kiszoną z marchewką, którą warto przygotować w domu. To doskonały sposób, aby mieć pod ręką zdrową, pełnowartościową przekąskę przez całą zimę.

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-outline
Ocena: 4.00 Liczba głosów: 1

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak stworzyć kuchnię przyjazną dla dzieci: Pomysły na dania dla najmłodszych
  2. Ciasto bananowe: Odkryj słodką przyjemność w bananowym wydaniu
  3. Ile piec łososia w piekarniku - sprawdź najlepszy sposób pieczenia
  4. Ile kosztuje pozycjonowanie stron?
  5. Jak długo gotować bigos? Ile gotujemy bigosa? Nasz przepis na tradycyjny bigos krok po kroku
Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka

Cześć! Jestem Elżbieta i serdecznie. Na tym blogu, gdzie przybliżę Wam świat kulinariów, gotowania i przepisów. Kocham gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego chcę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami kulinarnymi i inspiracjami kulinarymi. 

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły