Słodkości

Keto sernik piernikowy z orzechami laskowymi

Autor Julia Borkowska
Julia Borkowska23.09.20234 min.
Keto sernik piernikowy z orzechami laskowymi

Sernik piernikowy to wyjątkowy deser, który idealnie sprawdza się na świątecznym stole. Jego charakterystyczny smak i aromat przywodzą na myśl zimowe wieczory spędzone w ciepłym, rodzinnym gronie. Co więcej, można go przygotować w wersji keto, dzięki czemu będzie mógł zająć poczesne miejsce w menu osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Poniższy przepis pokaże krok po kroku, jak samodzielnie upiec wyśmienitego sernika piernikowego na diecie keto, udekorowanego chrupiącymi orzechami laskowymi. Zapraszam do lektury!

Składniki na keto sernik piernikowy

Jajka i żółtka jako baza sernika

Podstawą przepisu na sernik piernikowy keto są jajka. W tej wersji wykorzystujemy zarówno białka, jak i żółtka. Dzięki dużej zawartości tłuszczu, jajka pozwolą uzyskać idealną konsystencję ciasta. W przepisie przewidujemy użycie 4 jajek rozmiaru L.

Mąki keto - migdałowa, kokosowa

Zamiast tradycyjnej mąki pszennej sięgamy po bezglutenowe mąki keto - migdałową i kokosową. Dzięki temu ciasto będzie niskowęglowodanowe. Migdałowa mąka dodaje przyjemnego orzechowego posmaku. Użyjemy po 50 g każdej z mąk.

Orzechy laskowe jako dodatek

Orzechy laskowe to charakterystyczny dodatek do sernika piernikowego. W tym przepisie wykorzystamy garść grubo posiekanych orzechów do dekoracji gotowego ciasta. Ich chrupiąca struktura i smak idealnie komponuje się z miękkim wnętrzem sernika.

Przygotowanie keto ciasta sernikowego

Ubić jajka z cukrem

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ubicia jajek z cukrem erytrolem (lub innym zamiennikiem cukru). Używamy miksera, aby uzyskać puszystą, jasną masę. Cały proces zajmie około 5-7 minut. Ważne jest, aby białka się napoiły i miały gęstą konsystencję.

Dodać mąki i kakao

Kolejnym krokiem jest dodanie przesianych mąk migdałowej i kokosowej oraz kakao. Składniki wsypujemy stopniowo, miksując je z ubitymi jajkami. Dzięki temu unikniemy zbijania się ciasta. Całość dokładnie łączymy.

Wyrobić gładkie ciasto

Uzyskaną masę wyrabiamy energicznie łyżką lub ręcznie, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być gęste i dobrze połączone. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej formy.

Pieczenie i studzenie sernika piernikowego

Piec w niskiej temperaturze

Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Niska temperatura zapobiegnie przypaleniu górnej warstwy sernika. W połowie pieczenia można przykryć wierzch ciasta folią aluminiową.

Studzić w temperaturze pokojowej

Po upieczeniu sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ten etap jest bardzo ważny, aby ciasto dobrze stężało i nabrało elastyczności. Studzenie powinno trwać minimum 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Odstawić do lodówki na kilka godzin

Ostudzony sernik możemy wstawić do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu łatwiej będzie go pokroić i polewa równomiernie rozprowadzi się na całej powierzchni ciasta. Przed podaniem sernik powinien być lekko schłodzony.

Przygotowanie keto polewy piernikowej

Keto sernik piernikowy z orzechami laskowymi

Rozpuścić masło i dodać kakao

Na patelni rozpuszczamy 100 g masła. Dodajemy do niego łyżeczkę kakao i łyżkę erytrolu. Całość mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty na małym ogniu.

Dodać erytrol

Gdy masło się stopi, zdejmujemy polewę z ognia. Dodajemy pozostałe 2 łyżki erytrolu i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.

Ostudzić polewę

Gotową gorącą polewę odstawiamy do ostudzenia i zgęstnienia. Można ją wstawić na kilka minut do lodówki, aby szybciej stężała. Wychłodzoną polewą będzie łatwiej polać sernik.

Wykończenie i dekorowanie sernika

Polać sernik polewą piernikową

Studzony sernik wyciągamy z lodówki. Polewę piernikową rozprowadzamy równomiernie na wierzchu ciasta. Możemy użyć do tego łyżki, szpatułki lub woreczka cukierniczego.

Posypać prażonymi orzechami

Całość posypujemy grubo pokrojonymi orzechami laskowymi. Możemy je lekko uprażyć na suchej patelni, aby nabrały aromatu. Chrupiące orzechy dodadzą sernikowi ciekawej struktury.

Udekorować bakaliami keto

Na koniec możemy udekorować sernik dowolnymi bakaliami keto, np. pestkami słonecznika, siemieniem lnianym lub płatkami migdałowymi. Dekoracja podkreśli świąteczny charakter ciasta.

Przechowywanie i podawanie sernika

Przechowywać w lodówce

Gotowy sernik najlepiej trzymać w lodówce, nakryty folią spożywczą. W chłodnym miejscu będzie się dobrze utrzymywał przez 3-4 dni. Lodówka zapobiegnie też rozmiękaniu polewy.

Kroić nożem zwilżonym wodą

Przed podaniem sernik wyciągamy z lodówki i kroimy ostrym nożem, który co jakiś czas zwilżamy w wodzie. Dzięki temu ciasto nie będzie się kruszyć, a nożem łatwiej przetniemy polewę.

Podawać lekko schłodzony

Najlepszy smak i aromat sernik piernikowy keto osiąga podany lekko schłodzony, nie prosto z lodówki. Takie ciasto będzie miękkie i rozpływać się będzie w ustach. Pyszny deser sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas codziennych spotkań z bliskimi.

Podsumowanie

Sernik piernikowy keto z orzechami to wyśmienity wybór na świąteczne słodkości. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, a efekt zachwyci zarówno podniebienie, jak i oczy. Keto ciasto łączy w sobie aromat piernika, chrupkość orzechów i jedwabiście miękką konsystencję. Polewa podkreśla smak całości i sprawia, że sernik prezentuje się okazale. Ten wyjątkowy deser na pewno zagości na wielu stołach podczas tegorocznych świąt!

Najczęstsze pytania

Sernik piernikowy keto powinno się piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Ważne, aby w połowie pieczenia przykryć go folią aluminiową.

Polewę przygotowuje się z masła, kakao i erytrolu. Składniki rozpuszcza się na małym ogniu, a następnie studzi, aby polewa zgęstniała i dobrze kryła ciasto.

Sernik należy kroić ostrym nożem, który co jakiś czas zwilżamy wodą. Pozwoli to uzyskać równe kawałki i zapobiegnie kruszeniu ciasta.

Przygotowany sernik keto w lodówce utrzyma się około 3-4 dni. Należy go trzymać nakrytego folią spożywczą w temperaturze około 4-6 stopni C.

Tak, sernik piernikowy można zamrozić. Najlepiej pokroić go przed zamrożeniem na porcje. W zamrażalniku utrzyma się do 3 miesięcy.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak stworzyć kuchnię przyjazną dla dzieci: Pomysły na dania dla najmłodszych
  2. Ciasto bananowe: Odkryj słodką przyjemność w bananowym wydaniu
  3. Makaron faszerowany mięsem mielonym - przepis, nadziewany mięsem
  4. Sekret przepisu na śledzie Tomeka Strzelczyk.
  5. Jak łatwo i efektownie ozdobić domowy tort - porady i inspiracje
Autor Julia Borkowska
Julia Borkowska

Witajcie na moim kulinarnej wyprawie! Zapraszam do krainy smaków, gdzie zdrowe odżywianie to moja pasja. Eksperymentuję z sezonowymi składnikami, tworząc wegetariańskie arcydzieła. Podpowiem, jak słodkości zamienić na zdrowe przysmaki i nadać tradycyjnym potrawom nowy wymiar. Odkryjcie ze mną kuchnie świata i techniki gotowania, które podkreślą unikalność dań. Gotowanie to sztuka, a ja jestem gotowa podzielić się nią z Wami.

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły