Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż upieczenie pysznego domowego ciasta i ozdobienie go apetycznym kremem. W szczególności krem z białej czekolady o aromatycznym waniliowym posmaku idealnie komponuje się z większością wypieków i sprawia, że stają się wyjątkowo smaczne. Przygotowanie takiego kremu nie jest skomplikowane, ale wymaga poznania kilku istotnych wskazówek, by uzyskać idealną konsystencję i smak. Zapraszamy zatem do lektury, w której szczegółowo wyjaśnimy etapy i zasady przygotowania pysznego waniliowego kremu z białej czekolady.
Podstawowe składniki kremu z białej czekolady
Rodzaje białej czekolady do wykorzystania
Kluczowym składnikiem kremu jest oczywiście biała czekolada. Warto wybierać czekoladę wysokiej jakości, najlepiej z minimum 30% zawartością kakao. Im więcej kakao, tym więcej smaku w kremie. Biała czekolada bywa też w wersji deserowej z dodatkiem mleka - ta opcja również nadaje się do przygotowania kremu. Można wybrać tabliczki białej czekolady lub gotowe kostki do roztapiania.
Mleko i śmietanka jako składniki kremu
Oprócz czekolady niezbędne będzie mleko i śmietanka. Mleko zapewni delikatny smak i odpowiednią płynność kremu. Śmietanka podniesie kremowość i nada charakterystyczny połysk. Najlepiej użyć mleka 2% lub 3,2% tłuszczu oraz śmietanki 30-36% tłuszczu. Im więcej tłuszczu, tym bardziej kremowy efekt.
Cukier, śmietanka i granulki waniliowe
Oprócz podstawowych składników potrzebne będzie jeszcze: cukier do osłodzenia (najlepiej cukier puder lub waniliowy), śmietanka kremówka ubita na sztywno oraz aromatyczne granulki waniliowe. Te dodatki uzupełnią całość i zapewnią idealny waniliowy smak.
Przygotowanie składników kremu
Roztapianie białej czekolady
Przygotowanie zaczynamy od roztopienia białej czekolady. Można to zrobić na kilka sposobów: w kąpieli wodnej, w mikrofali lub na małym ogniu. Ważne, by czekolada stopiła się całkowicie i była gładka. Należy jednak uważać, by jej nie przegrzać.
Zagotowanie mleka i śmietanki
W oddzielnym garnku zagotowujemy mleko ze śmietanką. Proporcje to np. 2 szklanki mleka i 1 szklanka śmietanki 30%. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia.
Dodanie cukru i wanilii
Do gorącej mieszanki mleka i śmietanki dodajemy cukier (ok. 100 g) i wyciśnięte z laski wanilii ziarenka. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Mieszanie składników na jednolity krem
Powolne wlewanie roztopionej czekolady
Teraz powoli wlewamy roztopioną czekoladę do mieszanki mlecznej, cały czas mieszając. Czekolada musi być wcześniej przestudzona.
Miksowanie na gładką masę
Całość dokładnie miksujemy, aż powstanie jednolita, gładka masa. Użyć można miksera ręcznego lub blendera.
Schłodzenie kremu w lodówce
Uzyskany krem przekładamy do metalowej miski i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Dzięki temu stężeje i nabierze idealnej gładkości.
Możliwe dodatki do kremu
Bakalie lub orzechy
Aby wzbogacić smak kremu, można dodać posiekane bakalie, np. suszone morele, żurawinę, rodzynki lub pokrojone orzechy włoskie. Pasują również pokruszone ciastka lub wiórki kokosowe.
Alkohol: rum, amaretto lub kirsz
Krem można zaromać alkoholem, np. rumem, amaretto lub likierem kirszowym. Nada to nuty dojrzałego smaku. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej ilości, by krem nie był za mocno napojony.
Owoce lub zioła
Świeże lub mrożone owoce, np. truskawki, maliny, jeżyny doskonale komponują się z białą czekoladą. Można je zmiksować na purée i dodać do kremu. Świetnie sprawdzi się też mięta, melisa lub majeranek.
Wykorzystanie kremu w dekoracji tortu
Wypełnianie tortu kremem
Przygotowany krem można wykorzystać na wiele sposobów do dekoracji ciasta. Przede wszystkim świetnie nadaje się do nadziewania tortu warstwowego. Wypełnienie nim biszkoptu sprawi, że będzie wyjątkowo wilgotny i smaczny w środku.
Posmarowanie kremem powierzchni ciasta
Krem można rozsmarować na wierzchu ciasta, np. sernika, aby udekorować i nadać błyszczącą powłokę. Wówczas warto go uzupełnić ubitymi śmietaną i posypać wiórkami czekolady.
Układanie kremu wzorkami i falbanami
Przy pomocy rękawa cukierniczego z gładką końcówką można wykonać na powierzchni ciasta estetyczne wzory z kremu. Świetnie sprawdzą się falbanki, krople, linie i inne motywy.
Przechowywanie i podawanie tortu z kremem
Przechowywanie w lodówce
Wykonany tort z kremem najlepiej trzymać w lodówce i wyjmować na ok. 1-2 godziny przed podaniem. Chłodna temperatura sprawi, że krem będzie zachowywał odpowiednią konsystencję.
Dekorowanie tuż przed podaniem
Bezpośrednio przed podaniem warto tort jeszcze raz udekorować, np. posypać startą czekoladą lub dodać świeże owoce. Dzięki temu będzie apetycznie wyglądał na stole.
Podawanie schłodzonego tortu
Tort z białą czekoladą i waniliowym kremem najlepiej smakuje lekko schłodzony. Wówczas krem jest jedwabiście gładki, a smaki doskonale ze sobą komponują. Życzymy smacznego!
Podsumowanie
Przygotowanie waniliowego kremu z białej czekolady do tortu nie należy do skomplikowanych zadań, jednak warto znać kilka ważnych zasad. Kluczowe jest wybranie dobrej jakości składników, zwłaszcza czekolady, oraz zachowanie odpowiednich proporcji. Roztapianie czekolady i łączenie jej z mlekiem wymaga delikatności i cierpliwości. Gotowy krem trzeba schłodzić, by nabrał idealnej gładkości. Można go urozmaicić dodatkami smakowymi. Wykorzystanie kremu do dekoracji ciasta pozwoli stworzyć apetyczny wypiek. Przestrzeganie przedstawionych wskazówek z pewnością zaowocuje przygotowaniem pysznego tortu z kremem.