Techniki gotowania

Co przygotować na grilla - porady i przepisy

Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka16.01.20245 min.
Co przygotować na grilla - porady i przepisy

Grill co zrobić, aby przygotować smaczny posiłek na świeżym powietrzu? W niniejszym artykule znajdziesz wiele cennych wskazówek i przepisów, które pomogą Ci w organizacji udanego grillowania. Dowiesz się jakie produkty warto przygotować, aby zadowolić podniebienia gości.

Kluczowe wnioski:
  • Na grilla świetnie nadają się różnego rodzaju mięsa, a także warzywa, owoce morza czy nawet owoce oraz desery.
  • Przygotowanie odpowiednich przystawek i sosów do mięs znacząco wzbogaci smak potraw z grilla.
  • Warto dobrać produkty, które szybko się przygotowują, aby goście nie czekali zbyt długo na posiłek.
  • Nie zapomnij o doborze odpowiednich przypraw, które podkreślą smak grillowanych potraw.
  • Zaplanuj menu tak, aby każdy gość znalazł coś dla siebie i wrócił zadowolony z grillowania.

Przystawki z grilla

Przystawki to świetny sposób na rozpoczęcie udanego grillowania. Co przygotować na grilla w roli przystawek? Możliwości jest naprawdę sporo.

Klasykiem jest oczywiście chlebek z grilla. Można go podać z różnymi pastami, np. z białym serem i ziołami albo z świeżym pomidorkiem i cebulką.

Inną popularną przystawką z grilla są szaszłyki warzywne. Co na grilla będzie dobrze smakować na patyczku? Zasadniczo wszystkie warzywa – pomidory koktajlowe, cukinię, cebulę, paprykę i wiele innych.

Jeśli chcemy rozpocząć biesiadę przy ognisku nieco bardziej sycąco, możemy upiec na grillu kiełbaski, kaszanki i karczki. Takie przystawki znajdą wielu amatorów.

Mięsa z grilla - rodzaje

Mięsa są oczywiście kluczowym elementem każdego udanego grillowania. Co przygotować na grilla jeśli chodzi o główne dania mięsne?

Uniwersalnym wyborem są klasyczne kiełbaski, które każdy lubi. Oprócz nich na grill doskonale nadają się steki, kotlety, szaszłyki wieprzowe, cielęce i drobiowe.

Jeśli szukamy oryginalności, możemy zdecydować się na grillowanie polędwiczek wieprzowych, pierś z kaczki, żeberka w miodzie i pieprzu lub nawet co zrobić na grilla z mięsa nietypowego, czyli królika, dzika czy jelenia.

Steki wołowe

Steki wołowe to król każdego grillowania. Warto wiedzieć przed ich przygotowaniem, że najlepsze gatunki wołowiny do grilla to antrykot, rostbef oraz polędwica. Przyrządzimy je tak, aby były odpowiednio wypieczone i pełne smaku.

Czytaj więcej: Ile kosztuje pozycjonowanie stron?

Warzywa z grilla

Mięsa są nieodłącznym elementem grillowania, ale prawdziwie udane biesiadowanie przy ognisku wymaga także co przygotować na grilla z warzyw. One również świetnie nadają się do grillowania i mogą stanowić smaczny dodatek do dań mięsnych lub wegetariańską alternatywę.

Warzywa grillowane to świetny wybór nie tylko dla wegan. Ich naturalny, lekko wędzony smak sprawia, że każdy będzie zadowolony.

Jakie warzywa można przyrządzić na grillu? W zasadzie wszystkie. Szczególnie polecamy:

  • Kukurydzę
  • Cukinie
  • Bakłażany
  • Cebule
  • Pieczarki

Ryby i owoce morza

Co przygotować na grilla - porady i przepisy

Grillowanie nie kojarzy się tylko z mięsem, warzywami i kiełbaskami. Coś dla siebie znajdą na nim również fani owoców morza i ryb.

Do grillowania najlepiej nadają się chude ryby, takie jak:

Łosoś Dorsz
Pstrąg Makrela

Jeśli chodzi o owoce morza, na grillu świetnie smakują krewetki, małże, ośmiorniczki oraz kalmary.

Desery z grilla

Wiele osób myśli, że z grilla można przygotować wyłącznie dania obiadowe - przystawki i mięsne główne dania. Tymczasem grill może być źródłem także wyśmienitych co zrobić na grilla w wersji deserowej.

Oto kilka pomysłów na słodkie dania z grilla, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia:

  • Grillowane plastry ananasa
  • Deser z grillowanych bananów w czekoladzie
  • Lody w owocach grillowanych
  • Babeczki z owocami z grilla

Przyprawy i sosy do grillowania

Aby każda potrawa z grilla była jeszcze smaczniejsza, warto przygotować do niej odpowiednie przyprawy, zioła i sosy. To one wydobędą i podkreślą smak grillowanych produktów.

Do mięs najlepiej pasują takie przyprawy jak pieprz, papryka, czosnek, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn i oregano. Do ryb z kolei supersmakowo komponują się kolendra, bazylia, natka pietruszki i majeranek. Do grillowanych warzyw warto dodać odrobinę soli, pieprzu, czosnku lub słodkiej papryki.

Do grillowanych potraw świetnie smakują także rozmaite sosy. Najpopularniejsze to oczywiście sos barbecue, sos czosnkowy oraz sosy na bazie śmietany i ziołowo-warzywnych pesto.

Podsumowanie

Grillowanie to świetny sposób na spędzenie czasu w gronie najbliższych i przyjaciół. Jednak aby biesiada przy ognisku była naprawdę udana, warto odpowiednio co przygotować na grilla. W niniejszym artykule znajdziesz wiele inspiracji i przepisów, które pomogą Ci w zorganizowaniu wyśmienitego grillowania.

Okazuje się, że na grill można przygotować znacznie więcej niż tylko klasyczne kiełbaski i steki. Oprócz nich świetnie sprawdzą się również ryby, owoce morza, warzywa, a nawet słodkie desery. Nie zapomnij także o odpowiednich przyprawach i sosach, które podkreślą smak twoich grillowanych dań. Teraz już wiesz co zrobić na grilla, aby zadowolić każdego gościa.

Mamy nadzieję, że podane przez nas sprawdzone przepisy pomogą Ci w przygotowaniu pysznego jedzenia, którym będziecie mogli raczyć się przy ognisku. A jeśli chcesz zdobyć więcej porad na temat grillowania, gorąco zachęcamy do lektury naszego artykułu od początku do końca!

Smacku z grilla! Smacznego grillowania!

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak stworzyć kuchnię przyjazną dla dzieci: Pomysły na dania dla najmłodszych
  2. Ciasto bananowe: Odkryj słodką przyjemność w bananowym wydaniu
  3. Ile piec łososia w piekarniku - sprawdź najlepszy sposób pieczenia
  4. Ile kosztuje pozycjonowanie stron?
  5. Jak długo gotować bigos? Ile gotujemy bigosa? Nasz przepis na tradycyjny bigos krok po kroku
Autor Elżbieta Głowacka
Elżbieta Głowacka

Cześć! Jestem Elżbieta i serdecznie. Na tym blogu, gdzie przybliżę Wam świat kulinariów, gotowania i przepisów. Kocham gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego chcę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami kulinarnymi i inspiracjami kulinarymi. 

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły